خرداد ماه 1391
May 2012

  بازگشت به پرتال گاهنامه شماره 25
 
 

سخنراني حضرت امام(ره) در عصر عاشوراي
13 خرداد 1342

در آغاز محرم سال 1383 ق برابر با خرداد 1342 قم
به صورت پايگاه ضد رژيم درآمده و شور خاصي در آن برپا بود.
عصر عاشوراي آن سال برابر با سيزدهم خرداد 1342 حضرت
امام خميني(ره) با حضور در مدرسه فيضيه، طي سخنان
کوبنده‏اي، ضمن انتقاد شديد از رژيم پهلوي و اربابان آمريکايي
و اسرائيلي شاهِ ايران، پرده از جنايات طاغوت برداشتند. حضور مردم در سخنراني به اندازه‏اي بود که تمام صحن فيضيه و دارالشفاء، صحن حرم حضرت معصومه، ميدان آستانه و اطراف، مملو از جمعيت بود. در پي سخنراني افشاگرانه حضرت امام، در سحرگاه پانزدهم خرداد سال 1342، دژخيمان رژيم ستمشاهي به خانه ساده و بي‏آلايش امام در قم يورش برده و امام را دستگير و دور از چشم مردم به زنداني در تهران منتقل کردند. هنوز چند ساعتي از اين حادثه نگذشته بود که فرياد مردم معترض و انقلابي، عليه حکومت ديکتاتوري شاه بلند شد و خواستار برقراري حکومت اسلامي و پايان دادن به رژيم ستمشاهي شدند. به همين جرم بود که گلوله‏هاي برخاسته از خشم و کينه حکومت ننگين شاه، قلب هزاران مسلمان انقلابي بپاخاسته را در اين روز نشانه رفت و با به خاک و خون کشيدن آنان، قيام خونبار و جاويد پانزدهم خرداد 42 شکل گرفت.

متن کامل سخنراني حضرت امام(ره) در در روز 13 خرداد 1342 در ادامه آورده شده است:

بسم اللَّه الرحمن الرحيم‏

مخالفت رژيم با اساس اسلام‏

الآن عصر عاشوراست ... گاهى كه وقايع روز عاشورا را از نظر مى‏گذرانم، اين سؤال برايم پيش مى‏آيد كه اگر بنى اميه و دستگاه يزيد بن معاويه تنها با حسين، سر جنگ داشتند، آن رفتار وحشيانه و خلاف انسانى چه بود كه در روز عاشورا با زنهاى بى‏پناه و اطفال بيگناه مرتكب شدند؟ بچه خردسال چه تقصير داشت؟ زنها چه تقصير داشتند؟ نظرم اين است آنها با اساسْ سر و كار داشتند، بنى هاشم را نمى‏خواستند، بنى اميه با بنى هاشم مخالفت داشتند، نمى‏خواستند شجره طيبه باشد. همين فكر در ايران [وجود] داشت. اينها با بچه‏هاى شانزده- هفده ساله ما چه كار داشتند؟ سيد شانزده- هفده ساله به شاه چه كرده بود؟ به دولت چه كرده بود؟ به دستگاههاى سفاك چه كرده بود؟ لكن اين فكر پيش مى‏آيد كه اينها با اساس مخالفند، با بچه مخالف نيستند. اينها نمى‏خواهند كه اساس موجود باشد؛ اينها نمى‏خواهند صغير و كبير ما موجود باشد.

ادامه...

فیلم






بهشتی سرشت: مهمترین دستاورد قیام 15 خرداد تثبیت رهبری امام خمینی بود

دکتر محسن بهشتی سرشت مدیر گروه تاریخ انقلاب اسلامی پژوهشکده امام خمینی و عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) قزوین است. دکتر بهشتی سرشت صاحب مقاله ها و کتب متعددی است که از آن جمله می توان به مقاله های تقابل و تعامل آخوند ملا محمد کاظم خراسانی و سید محمد کاظم یزدی در جریان انقلاب مشروطه، تفکر دینی و ماهیت جنبش ضد رژی با تکیه بر نظرگاه امام خمینی، نقش شخصیت در تاریخ با رهیافتی به جایگاه تاریخی امام خمینی (س)، زمینه های تاریخی تکوین اندیشه سیاسی امام خمینی (س)، امام خمینی و سازمان مجاهدین خلق: نقدی بر خاطرات لطف الله میثمی و کتاب مهم نقش علما در سیاست از مشروطه تا انقراض قاجار اشاره کرد.

ادامه...

گفت و گو

جمشیدی: مهم ترین پیامد 15 خرداد مطرح شدن رژیم در مقابل مردم و مردم در مقابل رژیم به رهبری امام خمینی است

دکتر محمدحسین جمشیدی استادیار گروه انديشه سياسي در اسلام پژوهشکده امام خمینی(ره)، و همچنین عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس است. وی علاوه بر سمت استادی مديريت كتابخانه پژوهشكده امام خميني(ره) و انقلاب اسلامي و همچنین معاونت پژوهشكده امام خميني و انقلاب اسلامي(1376-1378) را به عهده .داشته است. در گفت و گویی که با دکتر جمشیدی داشته ایم، ابعاد گوناگون قیام 15 خرداد را مورد بررسی قرار داده ایم

ادامه...

در این شماره می خوانید

img1
  علل و پیش زمینه های سیاسی و اجتماعی قیام 15 خرداد


ادامه...

img1
مواضع امام خمینی(ره) پس از قیام پانزده خرداد



ادامه...


  خاستگاه، نتایج و پیامدهای قیام پانزده خرداد 1342



ادامه...

img1   مواضع داخلی و خارجی درباره قیام 15 خرداد



ادامه...