شهید مطهری یک بازوی قوی برای امام خمینی بود

 (مصاحبه با دکتر علی مطهری)

 

اشاره: : آقای دکتر علی مطهری، فرزند سوم استاد شهید مرتضی مطهری است که پس از سالها فعالیت در حوزه فرهنگی و دانشگاهی کشور در سال 1386 وارد عرصه سیاست شد. وی در دوره هشتم انتخابات مجلس شورای اسلامی توانست آراء لازم را از حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات و اسلام شهر کسب کند و به عنوان نفر سوم از سی نفر این حوزه وارد مجلس هشتم شود. ایشان به دلیل سوابق فرهنگی خود به عضویت کمیسیون فرهنگی مجلس درآمد. آقای مطهری علاوه بر حضور در مجلس، عضو هیئت علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران و مدیر انتشارات صدرا (مرکز نشر آثار استاد مطهری) است. مصاحبه حضور را با ایشان در پی می خوانید.

 

حضور: ضمن تشکر، برای شروع مصاحبه، مناسب است قدری از زندگی و فعالیتهای خود بیان بفرمایید.

آقای دکتر علی مطهری: من متولد بهمن ماه 1336 هستم. در سال 1355در رشته مهندسی مکانیک دانشگاه تبریز وارد تحصیلات دانشگاهی شدم. بعد از شهادت پدرم در سال 1358 لازم بود آثار وی تدوین شود و کسی متولی این کار باشد. به غیر از من کس دیگری نبود که این مهم را به عهده گیرد. برای انجام این کار از دانشگاه تبریز به دانشگاه علم و صنعت ایران منتقل شدم و

 

دو ترم را در این دانشگاه به تحصیل اشتغال داشتم که مسأله انقلاب فرهنگی پیش آمد. در این فاصله این احساس در من به وجود آمد که بهتر است رشته تحصیلی خود را تغییر دهم. با اینکه 81 واحد درسی را گذرانده بودم رشته مکانیک را رها کردم و وارد دانشکده الهیات دانشگاه تهران شدم و تحصیل در رشته الهیات و معارف اسلامی را شروع کردم. بعد از پایان دوره کارشناسی در سال 1365 رشته فلسفه و کلام اسلامی را در مقطع کارشناسی ارشد شروع کردم و پس از پایان دوره کارشناسی ارشد، در مقطع دکتری پذیرفته شدم. در این مقطع، سرکار خانم دکتر مصطفوی (فرزند امام خمینی) همدوره ما بودند . در سال 1374 موفق به اخذ مدرک دکتری شدم و در همان دانشکده به تدریس پرداختم. اکنون نیز علاوه بر فعالیت دانشگاهی و کار تنظیم و نشر آثار استاد مطهری، در مجلس شورای اسلامی نیز به خدمت اشتغال دارم.

کار اصلی من در 31 سال اخیر، تدوین آثار شهید مطهری بوده است و درحال حاضر بیش از 90 جلد از کتابهای ایشان منتشر شده است. قبل از شهادت ایشان فقط 29 جلد از آثارشان چاپ شده بود. تعدادی از کتابهای ایشان نیز باقی مانده است که در آینده منتشر خواهد شد.

 

حضور: قدری از خانواده و فرزندان شهید مطهری بفرمایید.

دکتر مطهری: شهید مطهری دارای هفت فرزند به ترتیب به نامهای مجتبی، حمیده، علی، سعیده، فریده، وحیده و محمد است که از این میان، محمد در کسوت روحانیت است و بیشترین شباهتها را به استاد دارد. من دارای چهار فرزند به نامهای مرتضی، رضا، لیلا و زهرا هستم . البته بجز فرزند من، شهید مطهری دارای دو نوه دیگر به نام مرتضی هستند. یکی از فرزندان دکتر علی لاریجانی و همچنین یکی از فرزندان برادرم محمد، مرتضی نام دارند.

صدرا هادی زاده که نوه دختری استاد است بزرگترین نوه پدرم است و در زمان حیات خود ایشان به دنیا آمد و اسم ایشان را پدر به یاد ملا صدرای شیرازی «صدرا» انتخاب کردند . او در حال حاضر روحانی با استعدادی است و از لحاظ رفتار و منش شباهتهایی به شهید مطهری دارد.

 

حضور: جنابعالی حتماً از ارتباط فکری و روحی شهید مطهری و امام خمینی اطلاعات زیادی دارید. مهمترین نکاتی که در این خصوص می دانید چه چیزهایی است؟

دکتر مطهری: می توان ادعا کرد اولین کسی که امام را کشف کرد و فهمید که ایشان یک شخصیت بزرگ است شهید مطهری بود. اشخاص مختلفی از جمله آیت الله منتظری این موضوع را تأیید کرده اند. ایشان می گوید در دوره طلبگی که ما هم مباحثه بودیم شهید مطهری می گفت «هنوز حوزه علمیه قم و طلاب، حاج آقا روح الله را نمی شناسند. ایشان در آینده گل خواهد کرد.»

این پیش بینی شهید مطهری به واقعیت پیوست. شهید آیت الله مطهری و مرحوم آیت الله منتظری در معرفی امام به حوزه علمیه نقش زیادی داشتند و در فراهم کردن مقدمات مرجعیت امام خمینی مؤثر بودند. می دانیم اشخاص بزرگی همچون امام خمینی که از هوای نفس به دورند خودشان به سراغ مرجعیت نمی روند. معمولاً شاگردان آنها پیشقدم می شوند و این بزرگواران را به حوزه علمیه معرفی می کنند، مقدمات درس خارج فقه و اصول را برایشان آماده می کنند تا کم کم بین طلاب شناخته شوند و زمینه مرجعیت آنان فراهم گردد .

شهید مطهری از علاقه مندان به درس اخلاق امام خمینی بود و در آثار وی آمده است که بخشی از تحولات روحی شخصیت ایشان در همان درسهای اخلاق امام شکل گرفته است. شهید مطهری می گوید پس از برگزاری هر جلسه آن درس اخلاق تا هفته بعد تحت تأثیر این درس بودم. در مقدمه کتاب علل گرایش به مادیگری می گویند : "براستی که او روح قدس الهی بود". پدرم الهیات شفای بوعلی را نزد امام خوانده بود و از لحاظ روحی هم تحت تأثیر ایشان بود.

امام خمینی هم شهید مطهری را خوب می شناخت و به همین خاطر خیلی از ایشان تجلیل کرده اند و این صرفاً به خاطر مقام علمی آن شهید نبود. پدرم 12 سال شاگرد امام بود و ارتباط روحی نزدیکی با ایشان داشت به گونه ای که امام به حجره ایشان رفت و آمد داشت. امام خمینی تعبیرهایی درباره شهید مطهری به کار برده اند که در باره هیچکس به کار نبرده اند. امام از نظر فکری و روحی و تقوا به شهید مطهری اعتماد داشتند و معتقد بودند شهید مطهری کارش را برای رضای خدا انجام می دهد و اگر نظری یا پیشنهادی دارد برای خودش نیست . این است که امام خیلی راحت سخن شهید مطهری را قبول می کردند. شهید مفتح در یکی از سخنرانیهایش که ظاهراً در چهلم شهید مطهری بود گفت ما هر وقت حرفی داشتیم به شهید مطهری می گفتیم تا به امام بگوید چون می دانستیم امام ایشان را قبول دارد و سخنش را می پذیرد.

 

حضور: دیدگاه شهید مطهری در باره گروههایی که قبل از انقلاب اسلامی با رژیم شاه مخالفت می کردند چه بود؟

دکتر مطهری: شهید مطهری معتقد بودند که نهضت باید در مسیر اسلام حرکت کند و هدف صرفاً سرنگونی شاه نیست بلکه هدف تأسیس نظام اسلامی است. مهم این است که بعد از شاه چه کسانی می خواهند حکومت را به دست گیرند و چه نظامی روی کار می آید. قبل از پیروزی انقلاب این مسأله میان نیروهای انقلابی بسیار پیچیده بود و به این راحتی که امروز ما فکر می کنیم نبود. عده ای از انقلابیون مسلمان معتقد به همکاری با مارکسیستها بودند. عده ای از مجاهدین خلق طرفداری می کردند و می گفتند که بالاخره اینها به نام اسلام قیام کرده اند و باید در سرنگونی شاه با اینها همکاری کرد. تنها کسی که از میان یاران امام از حدود سال 1349 محکم و قاطعانه ایستاده بود و می گفت با مجاهدین خلق و مارکسیستها همکاری نخواهیم کرد شهید مطهری بود. در آن زمان امام در نجف بودند و خیلی از دانشجویان و دانشگاهیان و روحانیون ایشان را به خوبی نمی شناختند. این وضع تا ماهها بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ادامه داشت . بعد از آغاز دوره جدید نهضت اسلامی در سال 56 شهید مطهری روی موضع خود ایستادند و گفتند که باید از همین الان راه خودمان را از این گروهها جدا کنیم زیرا راه آنها مارکسیسم و تز اسلام منهای روحانیت است. در آن زمان این نظر حتی برای خیلی از بزرگان قابل قبول نبود. به هر حال شهید مطهری از همان زمان، دشمنان و مخالفین زیادی داشت. علاوه بر نظام شاه و ساواک،گروههایی مانند مجاهدین خلق و مارکسیستها و برخی روشنفکران مسلمان با ایشان مخالف بودند. شهید مطهری در نامه ای که در سال 1356 به امام نوشتند به صراحت راجع به این مخالفان با امام سخن گفتند. ایشان نوشتند گروههای چهارگانه فوق شامل مجاهدین خلق و کمونیستها و طرفداران تز اسلام منهای روحانیت و ساواک همه علیه من فعالیت می کنند ولی به فضل خدا در مقابل همه آنها ایستاده ام و تا زمانی که شما صلاح بدانید من ایستاده ام.

امام خمینی به طور کامل از این موضع شهید مطهری آگاه بود. امام می دانست که آن شهید نسبت به انحراف فکری نهضت اسلامی حساسیت زیادی دارد، خیلی خوب این انحرافات را تشخیص می دهد و با آن مبارزه می کند. امام در مورد ایشان می گوید: "مردی که با انحرافات مبارزه سرسختانه کرد". وقتی امام می خواست شورای انقلاب را تشکیل دهد به شهید مطهری گفتند افراد را انتخاب کند، چون می دانستند که ایشان همه افراد را به خوبی می شناسد و نسبت به انحرافات حساسیت دارد. در واقع امام اولین سنگ بنای نظام جمهوری اسلامی را به دست شهید مطهری بنا نهادند.

 

حضور: بیشترین عاملی که اسباب اعتماد حضرت امام به شهید مطهری می شد چه بود؟

دکتر مطهری: تقوای آن شهید، مکتب شناسی ایشان و حساسیت وی نسبت به انحرافات از عوامل اصلی اعتماد امام به شهید مطهری بود. از زمانی که امام به ترکیه تبعید شدند ارتباط و تماس میان آن شهید و امام خمینی از طریق پیام و نامه وجود داشت. آقای طاهری خرم آبادی از انتقال این پیامها و نامه ها خاطرات زیادی دارد. در سال 55 پدرم سفری به عراق داشتند و در نجف با امام و بعضی مراجع دیگر ملاقات کردند. در همین سفر بود که امام خمینی به شهید مطهری گفتند ریشه این شجره خبیثه (رژیم شاه) از زمین بیرون آمده است، دست به دست هم بدهید و آن را ساقط کنید. شهید مطهری این پیام را به دوستان رساندند.

بعد از شهادت حاج آقا مصطفی خمینی (فرزند ارشد امام) که امام آن را از الطاف خفیه الهی می دانست نهضت اسلامی در مسیر خودش قرار گرفت و آن خطراتی که وجود داشت و شهید مطهری خیلی نگران آن بود تا حدی رفع شد. افکار مارکسیستی در بین انقلابیون مسلمان و حتی روحانیون نفوذ کرده بود و شهید مطهری از این بابت خون دل می خورد. این گروهها آیات قرآن کریم را تفسیر مادی می کردند و مفاهیم اسلامی را با برداشت مارکسیستی بیان می نمودند. مثلاً مارکسیستها اقتصاد را زیر بنای تحولات اجتماعی معرفی می کردند. می گفتند پیغمبر اسلام(ص) فرمود «من لا معاش له لا معاد له» پس اسلام هم زیر بنا را اقتصاد می داند .

 

حضور: قبل از انقلاب، برخورد شهید مطهری با چنان گروههایی در عمل چگونه بود؟

دکتر مطهری: برخی از دوستان استاد مطهری معتقد بودند که در مبارزه با رژیم شاه باید با مارکسیستها همکاری نمود. می گفتند ما یک رقیب و یک دشمن داریم، رقیب ما مارکسیستها و دشمن ما شاه است. ولی شهید مطهری معتقد بودند که ما دو دشمن داریم: شاه و مارکسیستها.

می فرمودند مارکسیستها نیز دشمن ما هستند و در صورت پیروزی بر شاه، ما را از بین می برند. ما هم اگر پیروز شویم اجازه نمی دهیم آنها وارد حکومت شوند. وقتی شهادت فرزند امام اتفاق افتاد و رهبری امام خمینی تثبیت شد شهید مطهری بسیار خوشحال شد چون معتقد بود که امام می آیند و به این مشکلات خاتمه می دهند. در شهادت حاج آقا مصطفی مراسم ترحیمی در مسجد ارک تهران برگزار شد که شهید مطهری خود صاحب عزا بود. آقای حسن روحانی به عنوان سخنران انتخاب شد. شهید مطهری نکات مهمی را به آقای روحانی گوشزد کردند تا ایشان در سخنرانی خود آنها را بیان کند. دوره جدید نهضت اسلامی از شهادت فرزند امام شروع شد. در همان جلسه بسیاری از طرفداران مجاهدین خلق و طرفداران تز اسلام منهای روحانیت به شهید مطهری توهین می کردند. ولی امام خمینی خوب می دانست که آن شهید چه کار می کند. بعد از آن مجلس، امام نامه ای به پدرم نوشتند و از ایشان خواستند که چون شما با همه رابطه دارید، از قول من از همه اقشار جامعه تشکر کنید.

حضور: موضع شهید مطهری در برابر فدائیان اسلام چه بود و رابطه ایشان با آیت الله بروجردی چگونه بود ؟

 

 دکتر مطهری: در دورانی که استاد مطهری طلبه بود و در قم نزد امام درس می خواند امام و ایشان برخی نظرات اصلاحی در مورد حوزه علمیه داشتند. شهید در کنار امام تلاش می کرد تا حوزه علمیه اصلاح شود اما این کار سخت بود و مقاومتهای زیادی در برابر آن صورت می گرفت. بالاخره این مسائل به تیره شدن روابط آیت الله بروجردی با امام و شهید مطهری منجر شد. قبل از اینکه آیت الله بروجردی به قم بیایند پدرم چون می دانست ایشان عالم بزرگی است به بروجرد می رفت و پای درس ایشان می نشست. شهید حتی در عزیمت آیت الله بروجردی به قم مؤثر بود. آیت الله مطهری و آیت الله منتظری دو شاگرد برجسته آیت الله بروجردی بودند . ولی متأسفانه افرادی که در بیت آیت الله بروجردی بودند فضایی ایجاد کردند که وی به شهید مطهری بدبین شده بود. فدائیان اسلام اختلافاتی با آیت الله بروجردی داشتند. شهید نواب صفوی با خط مشی آیت الله بروجردی در مقابل رژیم شاه موافق نبود. فدائیان اسلام معتقد به حرکات تندتری بودند ولی آیت الله بروجردی معتقد به حرکات ملایم و معتدل بود. گاهی میان فدائیان اسلام و طرفداران آیت الله بروجردی درگیریهایی به وجود می آمد که شهید مطهری نقش مهمی در آرام کردن فدائیان اسلام داشتند. شهید نواب صفوی علاقه زیادی به پدرم داشت، ایشان را خیلی قبول داشت و همیشه از نظرات شهید مطهری استفاده می کرد. به دلیل ارتباط شهید مطهری با فدائیان اسلام تا حدودی نظر آیت الله بروجردی نسبت به ایشان منفی شده بود. آیت الله منتظری برای من نقل کرد که در آن ایام شهید مطهری نامه ای به من داد که به آیت الله بروجردی برسانم تا ایشان از واقعیات مطلع شود، اما آیت الله بروجردی نامه را از من نگرفت. این امر نشان می دهد که آنقدر فضا را تیره کرده بودند که ایشان حتی حاضر نبود نامه شهید مطهری را بخواند.

برخی نقل کرده اند که هجرت شهید مطهری از قم به تهران، در حالی که از مدرسان برجسته حوزه علمیه قم بودند، به خاطر همین بی مهری بود که نسبت به ایشان انجام شد. ولی این یک احتمال است. وقتی شهید مطهری تصمیم گرفت به تهران هجرت کند خیلی ها در حوزه ناراحت شدند.

 

حضور: نقش شهید مطهری در قیام 15 خرداد چگونه بود؟ اگر از آن دوران خاطره ای دارید بیان بفرمایید.

دکتر مطهری: در قیام 15 خرداد ایشان نقش مهمی داشت. ایشان به عنوان یک روحانی اهل منبر و مرتبط با توده مردم و نیز مرتبط با دانشگاهیان و روشنفکران در جامعه شناخته می شد و با افراد روشنفکری مانند مهندس بازرگان و آیت الله طالقانی آشنایی و ارتباط نزدیک داشت. انجمن اسلامی پزشکان و مهندسین و انجمن اسلامی تازه تأسیس دانشجویان با ایشان ارتباط داشتند.

در شب 15 خرداد شهید مطهری سخنرانی مهیجی علیه شاه انجام داد و آن حدیث معروف امام حسین علیه السلام را خواند که من رأی سلطاناً جائراً...که نوک پیکان حمله متوجه شاه بود. همان شب در ساعت 1 بامداد مأموران آمدند و شهید مطهری را بازداشت کردند. من آن موقع شش سال داشتم و از آن بازداشت چیز زیادی به خاطر ندارم ولی مادرم تعریف می کند که پدرم تازه از سخنرانی آمده بود که چند پلیس آمدند و او را با خود بردند. ما در آن موقع در خیابان ری ساکن بودیم. پدرم گفته بود اجازه دهید تا لباس رسمی خود را بپوشم ولی مأموران عجله داشتند که زودتر ایشان را ببرند. بالاخره به سختی اجازه دادند ایشان لباس روحانی خود را بپوشد. مادرم می گوید در آن لحظه به نظرم رسید قبای دیگری به ایشان بدهم چون می دانستم که در جیب وی ممکن است اسناد و مدارکی باشد و همین کار را کردم.

شهید مطهری حدود یک ماه و نیم در زندان بودند و در این مدت علمای بزرگ دیگری همچون آقایان فلسفی، و مکارم شیرازی با ایشان هم بند بودند. جمع خوبی شده بودند و در آنجا با هم مباحثه علمی داشتند که طبق نقل های مختلف نقش شهید مطهری در این میان پر رنگ بود. زندان تبدیل شده بود به یک محفل علمی.

بعد از آزادی پدرم، ایشان به مادرم گفتند کار بسیار خوبی کردی که قبای مرا عوض کردی چون در جیب آن مدارکی بود که برایم مشکل ساز می شد. بعد از 15 خرداد شهید مطهری با جمعیت مؤتلفه اسلامی ارتباط داشت و یکی از رابطه ای این جمعیت با امام بود. بعد از مدتی ترور حسنعلی منصور (نخست وزیر وقت) پیش آمد که شهید مطهری در این واقعه نقش داشت زیرا محمد بخارایی (ضارب منصور) از شاگردان شهید مطهری بود و در دادگاه هم اسمی از شهید مطهری برده بود ولی چون قاضی دادگاه ارادت زیادی به پدرم داشت و ظاهراً در قم پای درس ایشان نشسته بود به بخارایی می گوید ساکت باش و به هر حال پدرم از این ماجرا جان سالم بدر برد، در حالی که آیت الله انواری که نقش کمتری در این قضیه داشت به 14 سال زندان محکوم شد.

 

حضور: در باره فعالیتهای شهید مطهری در سالهای آخر رژیم شاه و دوران پیروزی انقلاب اسلامی چه خاطراتی دارید؟

دکتر مطهری: شهید مطهری در سالهای 55 تا 57 و تا زمان شهادت در اردیبهشت 58 نقش مؤثری در روند شکل گیری انقلاب اسلامی داشت. امام خمینی در آن ایام در خیلی از مسائل با شهید مطهری مشورت می کرد و معمولاً دیدگاههای ایشان را می پذیرفت. مثلاً طرح تأمین سوخت داخل کشور در سال 57 طرحی بود که شهید مطهری به امام پیشنهاد کرد. در آن زمان کارکنان شرکت نفت در اعتصاب بودند و نفت صادر نمی شد. پالایشگاه نفت آبادان تعطیل بود و نفت مورد نیاز کشور هم تأمین نمی شد. پدرم می گفت لزومی ندارد مردم به زحمت بیافتند، همین که صدور نفت متوقف شده است کافی است. ایشان طرحی به امام دادند که هیأتی به خوزستان بروند و مقدمات تأمین نفت داخل کشور را فراهم کنند و افراد آن هیأت را نیز مشخص کردند که آقایان هاشمی رفسنجانی، مهندس بازرگان و مهندس کتیرایی بودند.آنان رفتند و با کارکنان شرکت نفت مذاکره کردند و نفت مصرف داخلی تأمین شد و آثار خوبی داشت .

شهید مطهری می گفت این کار دو حسن دارد: یکی اینکه برای رهبری امام جنبه اثباتی دارد چون تاکنون نهضت جنبه نفی و تخریب وضع موجود داشته است، و دیگر اینکه تز مارکسیستها که اعتقاد داشتند در زمان انقلاب هیچ اصلاحی نباید صورت گیرد تا جامعه به حد انفجار برسد رد می شود. شهید مطهری اعتقاد داشت که انقلاب اسلامی یک انقلاب انفجاری نیست بلکه یک انقلاب آگاهانه است.

اکثر انتصاباتی که امام در آن دوران انجام دادند از جمله تعیین آقای بازرگان به ریاست دولت موقت، پیشنهاد شهید مطهری بود. ایشان یک بازوی قوی برای امام بود. البته خودشان تمایل داشتند بیشتر به کارهای علمی بپردازند و حتی از امام درخواست کردند مسئولیت شورای انقلاب را از ایشان بردارند ولی امام خمینی از ایشان خواستند که چند ماه دیگر به کار خود ادامه دهند. علاقه اصلی پدرم کار علمی بود و تصمیم داشتند به تدریج به حوزه علمیه قم بازگردند و گاهی می گفتند حالت من در دوری از حوزه قم مانند حالت یک ماهی است که بیرون از آب قرار گرفته باشد. البته امام هم مایل بودند که ایشان به حوزه علمیه قم بروند و بنیه علمی حوزه را تقویت کنند و طلبه تربیت نمایند.

امام خیلی به شهید مطهری علاقه داشتند و اینکه بعد از شهادت ایشان گفتند مطهری پاره تن من بود یک تعارف نبود بلکه واقعاً ایشان را پیوسته به خود می دانستند . بعد از شهادت پدرم امام دو روز در مدرسه فیضیه به سوگ نشستند و پیام بلند بالایی در شهادت ایشان دادند که تعابیر قابل توجهی در این پیام هست، از جمله اینکه ایشان را متفکر، فیلسوف، فقیه عالی مقام و فردی که در فنون مختلف اسلام و قرآن کریم کم نظیر بود معرفی کردند. امام در همین پیام می فرمایند: "مطهری که در طهارت روح و قوت ایمان و قدرت بیان کم نظیر بود رفت و به ملکوت اعلا پیوست لکن بدخواهان بدانند که با رفتن او شخصیت اسلامی و علمی و فلسفی اش نمی رود". در دومین سالگرد شهادت استاد مطهری باز امام پیامی صادر کردند و در آن ایشان را اسلام شناس عظیم الشأن خواندند و در سومین سالگرد نیز در باره شهید مطهری سخن گفتند و آثار ایشان را بی استثنا خوب و انسان ساز دانستند. امام در باره فرد دیگری این کار را نکرده اند.

امام خمینی به مناسبتهای مختلف از ایشان یاد کرده اند. قصد ایشان این بود که یاد و نام و فکر شهید مطهری زنده بماند و فراموش نشود. امام در پیامشان می فرمایند من به دانشجویان و طبقه روشنفکران متعهد توصیه می کنم که نگذارند کتابهای این استاد عزیز با دسیسه های غیر اسلامی فراموش شود.

 قاتلان شهید مطهری می خواستند که نامی از ایشان باقی نماند و راه وی فراموش شود ولی امروز بعد از گذشت 31 سال از شهادت ایشان- همان طور که امام می خواست- شاهدیم که نام ایشان همیشه زنده است و استقبال بسیار خوبی از کتابهای ایشان می شود .

 

حضور: امام خمینی همه کتابهای استاد شهید مطهری را مفید می دانستند و مطالعه آن را به همه بویژه جوانان توصیه کرده اند. به نظر شما در حال حاضر کدام یک از کتابهای ایشان برای مطالعه مفیدتر است؟

دکتر مطهری: من معتقدم که نمی توان کتاب خاصی را معرفی کرد. علاقه مندان با توجه به موضوعاتی که برایشان اهمیت دارد و مورد سؤال است باید به سراغ کتابهای شهید مطهری بروند. هر فردی خودش باید ببیند چه مسائل و مشکلات فکری دارد و نیاز و عطش روحی خودش چیست و بعد به کتابهایی از استاد شهید که مناسب حال اوست مراجعه کند. به قول مولانا "آب کم جو تشنگی آور به دست". یکی از گویندگان قدیم تلویزیون می گفت که مدتها بود در زندگی به پوچی رسیده بودم و با خودم فکر می کردم که زندگی چه هدف و فلسفه ای دارد. انگیزه زندگی از من گرفته شده بود و کم کم به سمت خودکشی پیش می رفتم تا اینکه به طور اتفاقی کتاب "عدل الهی" شهید مطهری را دیدم و مطالعه کردم. او می گفت من این کتاب را به طور کامل خواندم و پس از آن، نوع نگاه و جهان بینی من عوض شد. انگیزه زندگی به من برگشت و دست از افکار منفی و پوچی گرایی برداشتم.

به اعتقاد من بسته به اینکه افراد چه شبهات فکری داشته باشند می توانند به آثار استاد شهید مراجعه کنند. در عین حال فکر می کنم کتاب "آینده انقلاب اسلامی ایران" برای جوانانی که به مسائل اجتماعی و سیاسی می اندیشند کتاب خوبی است. ایشان در این کتاب درباره عدالت، آزادی تفکر و بیان، استقلال فرهنگی و مکتبی، دموکراسی، اخلاق و معنویت و پیوند آن با عدالت، نقش روحانیت و مسأله ولایت فقیه بحث کرده اند. مطالب این کتاب در فاصله بهمن 57 تا اردیبهشت 58 به صورت سخنرانی یا مصاحبه ایراد شده و از مسأله شناسی و آمادگی استاد مطهری برای این مباحث حکایت می کند. مثلاً درباره روحانیت می گویند واردات فکری جامعه ما در مقایسه با 50 سال قبل خیلی بیشتر شده است، بنابراین روحانیت باید خیلی بیشتر تلاش کند. در این کتاب حتی راجع به اصلاح عزاداریها بحث شده است .

شهید مطهری در مورد نظام حقوقی خانواده و زن در اسلام، اخلاق جنسی و حجاب بحثهای جالبی دارند که البته مخصوص خانمها نیست، آقایان هم باید این مباحث را بخوانند. اگر افراد با دنیای آثار ایشان آشنا شوند و یکی دو کتاب از ایشان را بخوانند دیگر آن را رها نمی کنند و به سراغ سایر کتابهای ایشان خواهند رفت. افراد زیادی بوده اند که گفته اند در یک مسابقه علمی یک کتاب از شهید مطهری خوانده اند و آنگاه متوجه شده اند که آثار ایشان چه دنیایی است که از آن غافل بوده اند.

امام خمینی و رهبر معظم انقلاب چندین بار به مطالعه آثار ایشان توصیه کرده اند. کسانی که با آثار ایشان انس داشته اند چه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و چه بعد از آن، کمتر دچار انحراف فکری و سیاسی شده اند و به ندرت گرفتار گروههایی مانند مجاهدین خلق و فرقان شده اند. اندیشه های شهید مطهری می تواند به عنوان یک معیار و یک ترازو برای همه مورد توجه قرار گیرد.

 

حضور: به نظر شما آزادی بیان در اندیشه شهید مطهری چه جایگاهی دارد؟

دکتر مطهری: اگر برخی اوقات من انتقاداتی را به دولت و سایر دستگاهها وارد می کنم به خاطر معیارهایی است که از شهید مطهری به دست آورده ام. مثلاً به نظرات ایشان در باره آزادی تفکر و آزادی بیان مراجعه می کنم و می بینم که می گویند ما نباید بترسیم که دیگران حرفشان را بزنند. جوانان انقلابی خیال نکنند که با جلوگیری از بیان افکار مخالف، از اسلام دفاع می کنند. از اسلام فقط با یک نیرو می توان دفاع کرد و آن آزادی دادن به افکار مخالف و پاسخ دادن به آنها است . شهید مطهری اعتقاد داشت که حتی احزاب غیر اسلامی باید در جمهوری اسلامی آزاد باشند ولی باید با تابلو و پرچم خودشان جلو بیایند و حرف خود را تحت لوای مکتب خودشان بزنند و از اسلام مایه نگذارند. مرز این آزادی هم نفاق و نیرنگ است. هر کس باید بتواند حرفش را بزند و ما که داعیه اسلام داریم باید با منطق جواب بدهیم. از نظر استاد شهید در چنین شرایطی گوهر اسلام آشکارتر می شود. ایشان حتی درباره به کار بردن الفاظ لاتین حساسیت داشتند و با این امر که بعضی می خواستند الفاظ عربی را از زبان فارسی بیرون کنند مخالف بودند. خلاصه خیلی از مواردی که من انتقاد می کنم به دلیل مطالعه آثار آن شهید و آشنایی با افکار ایشان است.

 

حضور: با توجه به دیدگاهها و اندیشه های استاد شهید، در حکومت و نظام اسلامی، مردم چه جایگاهی دارند؟

دکتر مطهری: شهید مطهری درباره تعبیر «جمهوری اسلامی» معتقد بودند که کلمه «جمهوری» شکل حکومت و کلمه «اسلامی» محتوای این حکومت را تعیین می کند و بین شکل و محتوا نمی تواند تناقضی وجود داشته باشد. حاکم به وسیله مردم به طور موقت تعیین می شود و حکومت بر اساس احکام و مقررات اسلامی است. چون اکثر قریب به اتفاق مردم ما مسلمان هستند این عین دموکراسی است. به عبارت دیگر التزام به یک مکتب هیچ منافاتی با حق حاکمیت ملی ندارد. طبیعی است که نقش مردم در حکومت یک نقش اساسی است. اگر اکثریت مردم آماده همکاری نباشند کاری از پیش نمی رود. اگر حکومت مقبولیت مردمی نداشته باشد قابل بقا نیست. در تاریخ اسلام هم می بینیم که امیرمؤمنان علی علیه السلام حاکم شرعی بودند اما چون مردم آمادگی نداشتند حکومت ایشان به تأخیر افتاد. زمانی که مردم آمدند خدمت ایشان و از ایشان خواستند که حکومت را بپذیرند، برای حضرت اتمام حجت شد و لذا وارد میدان شدند. مشروعیت ولایت فقیه، مشروعیت حکومت اسلامی و نصب عام ولی فقیه از طرف خداوند است. امام زمان(عج) فقهای جامع الشرایط را که مخالف هوای نفسشان باشند و شرایط لازم را داشته باشند نصب عام کردند که می توانند مسئولیت اداره جامعه اسلامی را بر عهده بگیرند ولی نصب خاص و تعیین آن شخص بر عهده مردم است. مردم می توانند خودشان مستقیماً رهبر را تعیین کنند یا این مسئولیت را با انتخاب خبرگان به آنان واگذار نمایند. مردم علمایی را که فقهای جامع الشرایط را می شناسند انتخاب می کنند تا این افراد ولی فقیه و رهبر را مشخص کنند.

چون این یک موضوع تخصصی است بهتر است افراد متخصص آن را انجام دهند. بنابراین مشروعیت حکومت اسلامی از طرف خداوند است ولی مقبولیت آن باید از سوی مردم تحقق یابد. هر کدام از این دو نباشد حکومت اسلامی نخواهد بود.

حضور: به نظر شما در چه زمینه هایی اندیشه های شهید مطهری با اندیشه های امام خمینی تفاوت یا اختلاف داشت؟

دکتر مطهری: به نظر من اندیشه های حکومتی و سیاسی امام خمینی و شهید مطهری خیلی به هم نزدیک بود. مثلاً در اوایل انقلاب یکی از بحثهای مهم این بود که روحانیون پستهای اجرایی دولتی را بپذیرند یا نه. نظر استاد شهید این بود که روحانیون پستهای اجرایی دولتی را نپذیرند مگر اضطراراً، و نظر امام هم همین بود. استدلال شهید مطهری این بود که روحانیت شیعه همیشه مستقل از حکومتها و یک قدرت اجتماعی بوده است. روحانیت شیعه از نظر معنوی متکی به خدا و از نظر اجتماعی متکی به مردم بوده است و به همین دلیل توانسته است در مقابل حکومتهای ستمگر بایستد و نهضتها و حرکتهای اجتماعی ایجاد کند. در جمهوری اسلامی هم باید روحانیت این حالت خودش را حفظ کند و وارد دولت نشود. روحانیت باید بتواند دولت را هدایت کند و از دولت انتقاد کند . نظر امام خمینی هم همین بود. البته در عمل، بعد از مسائلی که پیش آمد، از روی اضطرار و برای مدت موقت از روحانیون برای پستهایی مانند ریاست جمهوری استفاده شد. شهید مطهری نیز گفته بود روحانیون پستهای اجرایی دولتی را نپذیرند مگر اینکه افراد غیر روحانی صالح برای آن پست وجود نداشته باشد. بعد از تجاربی که در دوران بازرگان و بنی صدر حاصل شد، امام به این نتیجه رسیدند که به طور موقت یک روحانی پست ریاست جمهوری را قبول کند.

همچنین امام خمینی در خصوص تأسیس حزب توسط روحانیون خیلی موافق نبودند و شهید مطهری هم همین نظر را داشتند. وقتی که حزب جمهوری اسلامی که مؤسسین آن همه روحانی بودند می خواست شکل بگیرد امام خمینی و شهید مطهری با آن موافق نبودند. ولی مؤسسین حزب جمهوری اسلامی بر تأسیس آن پافشاری کردند و در نهایت امام قبول کردند. اما پس از مدتی و بعد از حادثه هفتم تیر امام خمینی این حزب را منحل اعلام کردند.

اگر شهید مطهری فرصت می یافت و به حوزه باز می گشت قطعاً کار ایشان منحصر به فلسفه نمی شد و وارد حوزه فقه و اصول هم می شدند. آن موقع ممکن بود برخی اختلافات در پاره ای از مسائل با امام پیدا کنند که این امر در حوزه علمیه و در مسائل علمی طبیعی و رایج است.

 

حضور: به نظر شما حفظ و ترویج آثار و اندیشه های امام خمینی و بزرگانی مانند شهید مطهری تا چه اندازه ضروری است و چه تأثیری در حال و آینده کشور ما دارد؟

دکتر مطهری: در وهله اول باید اصالت آثار چنین بزرگانی حفظ شود. اینگونه نباشد که هرکس بتواند در این آثار دست ببرد و آن را مطابق میل خودش تغییر دهد و در نتیجه یک عدم اعتمادی نسبت به آثار آنان ایجاد شود. یعنی حفظ اصالت آثار آنان از ترویج آن مهمتر است. مثلاً در سالهای اول شهادت آیت الله مطهری خیلی از نوارهای ایشان در دست مردم بود و بعضی ها می گفتند ما آنها را پیاده می کنیم و تبدیل به کتاب می کنیم. ولی اصلاً صلاحیت این کار را نداشتند. خیلی از جاها را متوجه نمی شدند و در مجموع مایه آبروریزی بود. بعضی ها عمداً در این آثار دست می بردند یا اگر چیزی مطابق میلشان نبود آن را حذف می کردند. به خاطر همین مشکلات ، ما شورایی به نام "شورای نظارت بر نشر آثار استاد شهید مطهری" تأسیس کردیم و کل آثار ایشان را تحت نظارت قرار دادیم. روی تک تک کلمات بررسی می کردیم. خوشبختانه در انجام این وظیفه، موفق بودیم و اصالت آثار حفظ شد.

در خصوص آثار امام خمینی هم به طریق اولی حفظ اصالت و ترویج آن بسیار مهم است. سخنرانیها و نوشته های امام خمینی اسناد تاریخ ماست. به نظر من مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی در کار خود در مجموع موفق بوده است. اگر این نهاد نبود هرکس برای خودش یک تغییری در آثار امام ایجاد می کرد.

هنوز امام در قید حیات بودند که با حاج سید احمد آقا صحبت می کردم، می گفت اخبار و مطالبی را که به نقل از امام برای صدا و سیما ارسال می شود با دقت می خوانم و ویرایش می کنم تا مشکلی ایجاد نشود. مرحوم حاج سید احمد آقا به طور کامل در جریان فعالیت ما در زمینه جمع آوری آثار شهید مطهری بود و از دقت نظر ما تقدیر می کرد.

به نظر من آثاری که در باره امام و اندیشه امام نوشته می شود نیز اهمیت زیادی دارد. باید بر مطالبی که بر اساس منابع اولیه نوشته می شود نظارت دقیق صورت گیرد تا نقل قول نادرستی از امام مطرح نگردد. همچنین آثار چنین بزرگانی بایستی به راحتی در دسترس مردم باشد. زندگی امروز ماشینی شده و فرصت افراد برای مطالعه کم است. در شرایط کنونی مردم کمتر رغبت به مطالعه دارند. اگر کتاب در دسترس مردم نباشد ممکن است اصلاً آثار بزرگانی مانند امام و شهید مطهری مورد مطالعه قرار نگیرد.

کاری که اخیراً شهرداری انجام داده خیلی خوب است که جملاتی از این بزرگان را به صورت تابلو و پوستر در سطح شهر به نمایش می گذارد. همین قدر که افراد جمله ای از امام یا شهید مطهری ببینند و بخوانند مغتنم است. البته مطالعه آثار آنان بسیار مهمتر است و باید برای مطالعه آنها وقت گذاشت. چنین آثاری به ما کمک می کند که راه درست را تشخیص بدهیم و از اهداف انقلاب اسلامی دور نشویم.

 

حضور: به نظر شما امروزه ما از کدام یک از محورهای اندیشه حضرت امام دور شده ایم یا آنها را مورد غفلت قرار داده ایم و چاره چیست؟

دکتر مطهری: در دوره های مختلف سیاسی کشور این بی توجهی به اندیشه های امام خمینی متفاوت بوده است. در دوره اصلاحات به برخی از آرمانهای امام بی مهری شد و امروز هم به برخی دیگر از اندیشه های ایشان بی مهری می شود. به اعتقاد من در شرایط فعلی نسبت به حساسیتهای فرهنگی که امام داشتند توجه کافی نداریم. امام نسبت به نفوذ فرهنگ غربی در کشور بسیار حساس بودند و بارها در این خصوص هشدار دادند. به یاد دارم که ایشان یک بار فرمودند اگر می شد که ما دیواری به دور کشور بکشیم تا انحرافات غرب به ما سرایت نکند این کار را می کردیم. گاهی سبک زندگی غربی در ما رسوخ پیدا می کند و طبعاً مشکلاتی که آنها خودشان دارند برای ما نیز به وجود می آید. مثلاً افزایش طلاق در کشور ما بر اثر رواج سبک زندگی غربی است .

حضور: شما در دو سال گذشته که در مجلس شورای اسلامی حضور داشتید بعضی اوقات از مسئولان کشور به ویژه مسئولان اجرایی در موارد مختلف انتقاد کرده اید. هر چند قبلاً در این مورد اشاراتی کرده اید ولی بیشتر توضیح بفرمایید که انتقاد از مسئولان در منظر امام خمینی و شهید مطهری چه ویژگیهایی دارد؟

دکتر مطهری: گاهی که به عملکرد دولت انتقاد می کنیم یک عده ناراحت می شوند. به نظر من یکی از وظایف نماینده مجلس، نظارت بر عملکرد دولت و انتقاد از نقاط ضعف دولت است.

البته گاهی تعریف از کارهای خوب دولت هم لازم است. ولی در هر حال انتقاد از دولت باید بیشتر از تعریف از دولت باشد. نقد منصفانه و دلسوزانه را همه قبول دارند. ما نباید همه نقدها را به معنای دشمنی بگیریم. نقد همه جا رایج است، در آثار علمی و درحوزه های علمیه رایج است . وجود نقد و ارزیابی عملکردها باعث می شود که زمینه حل مشکلات فراهم آید. اگر فضای انتقاد موجود نباشد بسیاری از تخلفات کتمان می شود و پنهان می ماند و حقوق مردم از بین می رود.

بعد از خاتمه جنگ تحمیلی به سبب فضای خاصی که به وجود آمد آزادی بیان در حد مطلوبی نبود و حوادثی مانند قتلهای زنجیره ای اتفاق افتاد. اگر فضا برای رسانه ها باز بود تا به راحتی بتوانند انتقاد کنند کار به آنجاها کشیده نمی شد. انتقاد باعث می شود مقامات و مسئولان دولتی مواظب کارهای خود باشند و جلوی خیلی از تخلفات گرفته می شود. در کشورهایی که فضای انتقاد باز است گاهی یک خبرنگار باعث استعفای یک وزیر می شود مانند موردی که در کشور آلمان شاهد بودیم. اینکه گفته اند رسانه ها رکن چهارم دموکراسی هستند حرف درستی است. فشار افکار عمومی در بسیاری از مسائل، سازنده است. اگر رسانه های آزاد و منتقد نباشند دولت قطعاً دچار انحراف می شود. نظارت بر اجرای امور، موضوع بسیار مهمی است که ما باید به آن عادت کنیم. انتقاد از دولت و مقامات باید برای ما خیلی عادی باشد ولی این انتقادها باید سازنده هم باشد.

شهید مطهری در کتاب "پاسخهای استاد" جمله پرمغزی دارند، می گویند هر مقام غیرمعصومی اگر در جایگاه غیر قابل انتقاد قرار بگیرد هم خودش فاسد می شود و هم جامعه. این موضوع خیلی مهم است. نقد را باید جدی بگیریم تا قدرت ما دچار فساد نشود. سؤال از وزیر و رئیس جمهور باید خیلی عادی باشد، در حالی که فعلاً هر وقت بحث سؤال از رئیس جمهور مطرح می شود مسائل سیاسی هم مطرح می شود و عده ای می گویند که اینها می خواهند دولت را زمین بزنند، اینها یک باند هستند که قصد تخریب دولت را دارند. هر وقت رهبری از رئیس جمهور حمایت کند می گویند دیگر نباید از رئیس جمهور انتقاد کرد. این، نگاه کودکانه ای است. هدف از این نگاه، بستن راه انتقاد در کشور است. اگر رهبری کوچکترین حمایتی از رئیس جمهور بکند آن را بهانه قرار می دهند که دیگر هیچ کس نباید حرفی بزند در حالی که این یک اشتباه بزرگ است. رهبری وظایفی دارد و دیگران وظایف خود را دارند. چه بسا موضوعی را صلاح نباشد رهبر بگوید ولی لازم باشد یک نماینده مجلس مطرح کند.

 

حضور: با توجه به آنچه مطرح کردید از دیدگاه شما یک نماینده مجلس بایستی چه ویژگیهایی داشته باشد.

دکتر مطهری: نمایندگان مجلس دو وظیفه قانونگذاری و نظارت را برعهده دارند. قانونگذاری کار سخت تری است. ولی ما به آسانی می توانیم عملکرد مسئولان اجرایی را نظارت کنیم و ایرادات را به آنها تذکر دهیم. البته مجلس هشتم در بعد نظارتی خود خیلی قوی عمل نکرده است و بایستی در این عرصه مقتدرتر عمل کند. کار یک نماینده این نیست که بیاید برای مردم حوزه انتخابیه خود وام جور کند و برای آنها کار پیدا کند. این تصور و توقعی که الآن بعضی ها از نمایندگان مجلس دارند کاملاً اشتباه است. نمایندگان شهرستانی در این زمینه مشکلات بیشتری دارند و همیشه تعداد زیادی ارباب رجوع دنبال آنهاست که خواسته اصلی شان کار و وام است. این تصور باید تغییر پیدا کند. البته یک نماینده به تعبیر حضرت علی علیه السلام نباید اهل مصانعه باشد و با کسی نباید رودربایستی داشته باشد. ملاحظه کاری در کار نمایندگی به وظیفه اصلی نماینده لطمه وارد می کند. نماینده باید آنچه را حق است بیان کند و از حقوق مردم دفاع نماید. نماینده مجلس، وکیل ملت است نه وکیل دولت.

حضور: این شماره حضور ان شاء الله در خرداد ماه سال جاری منتشر خواهد شد. چنانچه در رابطه با 15 خرداد سال 42 که در واقع آغاز مرحله اول انقلاب اسلامی است خاطره یا مطلبی دارید بیان بفرمایید.

دکتر مطهری: من در روز 15 خرداد 42 فقط شش سال داشتم. ولی به یاد دارم که از داخل کوچه و اطراف منزل ما صدای شلیک گلوله و تیراندازی می آمد. بعد از اینکه پدرم از زندان آزاد شد یادم هست که مردم گروه گروه به خانه ما می آمدند و با ایشان ملاقات می کردند. در آن ایام این شعار در کشور رایج بود که: "خمینی خمینی، تو فرزند حسینی، بمیرد بمیرد دشمن خونخوار تو، ملت طرفدار تو" من هم با آن بچگی اینها را می خواندم و شهید مطهری نیز صدای مرا ضبط کرده است. دیگران به من می گفتند این شعر را در کوچه نخوانی.

15 خرداد شروع نهضت امام خمینی بود. در آستانه پیروزی انقلاب عده ای می خواستند نقطه شروع نهضت را سال 1332 و جریان ملی شدن صنعت نفت قرار دهند و به انقلاب اسلامی یک جنبه ملی بدهند. شهید مطهری شدیداً نسبت به این موضوع حساس بود و می گفت که شروع نهضت از 15 خرداد است. امام هم همین نظر را داشتند. ماهیت نهضت، اسلامی بود و هیچکس نمی توانست منکر این موضوع شود. ما باید اتفاقات نهضت را برای مردم و برای نسل جوان زنده کنیم تا بدانند فلسفه وجودی این انقلاب چیست و اگر انقلاب نمی شد چه اتفاقاتی می افتاد. در آن زمان ملت ایران هیچ نداشت و همه چیز مردم در کنترل آمریکا بود. سالگرد 15 خرداد باید همیشه زنده بماند تا مردم جنایات رژیم شاه و حوادثی مانند کاپیتولاسیون و سایر فشارهای استعمارگران را فراموش نکنند.

 

حضور: در 15 خرداد کودک بودید ولی در زمان پیروزی انقلاب جوانی بودید که در کنار شهید مطهری رشد می کردید. از این دوران- خصوصاً در باره امام خمینی و شهید مطهری- چه خاطره ای دارید؟

دکتر مطهری: در روز 21 بهمن سال 57 که رژیم شاه حکومت نظامی اعلام کرد شهید مطهری خدمت امام بود. در آن روزها ایشان همواره درکنار امام و مراقب بودند چه کسانی به ملاقات امام می آیند. ایشان نقل می کردند که بعد از اعلام حکومت نظامی، من بودم و امام. از امام پرسیدم مردم چه باید بکنند؟ ایشان گفتند مردم نباید به حکومت نظامی اعتنا کنند و باید به خیابانها بیایند. گفتم خوب است این مطلب را به صورت اعلامیه بنویسید تا در سطح شهر با بلندگو برای مردم بخوانند. همین کار انجام شد و بسیار مؤثر بود.

 

حضور: در سال گذشته بعد از انتخابات ریاست جمهوری شاهد برخی اتفاقات ناگوار در کشور بودیم. برای جلوگیری از این حوادث تلخ، توصیه شما به مسئولان نظام چیست؟

دکتر مطهری: ما باید اندیشه و سیره امام و بزرگانی همچون شهید مطهری را به طور کامل درک و به آن عمل کنیم. نباید فقط قسمتی از افکار آنها را در نظر گرفت و به بقیه بی توجه بود. احترام به مردم باید بیشتر مورد تأکید و عمل مسئولان قرار گیرد. نگاه به مردم باید نگاه محبت آمیز باشد و توأم با بدبینی نباشد. روشی که در سال گذشته در کشور باب شد در شأن مردم ایران نیست. اینکه خیلی زود افراد را متهم به ارتباط با بیگانگان کنیم و برچسبهایی مانند توطئه و براندازی و آشوبگری به افراد بزنیم کار درستی نیست. ما باید با مردم صحبت کنیم و آنها را قانع کنیم. باید حرفهای آنها را بشنویم. فرضاً سران معترضان وابسته به بیگانه باشند و قصد براندازی داشته باشند، حساب مردمی که خیال می کردند واقعاً تقلب شده و طرفدار نظام و رهبری بودند از حساب آنها جداست. به اعتقاد من فضایی که در یک سال اخیر در کشور ایجاد شد فضای مناسبی نبود و نیست. متأسفانه مطبوعات را خیلی زود توقیف می کنند و صدا و سیما هم فضای مناسبی برای اظهار نظر افراد مختلف نبوده است. من نمی گویم هیچ جایی نباید خشونت باشد، ولی به نظر من با مردم معترض به اندازه کافی صحبت نشد و آنها را قانع نکردیم و قبل از اتمام حجت با آنها شدت عمل به خرج داده شد . با گروه سبز یا گروه معترض به اندازه کافی صحبت نشد. باید مسئولان آنها را مورد توجه قرار می دادند و آنها هم می توانستند بیایند و حرفهایشان را بزنند و ما هم جواب می دادیم . البته در چنان شرایطی عده ای برای مقاصد خود در پی آشوب هستند، دولت نمی تواند دست روی دست بگذارد و بگوید بیایید هر کاری دوست دارید انجام دهید.

می خواهم بگویم مدیریت این بحران ضعیف بود و باید به گونه ای مدیریت می شد که نیاز به ورود رهبری پیدا نمی شد. اگر در آینده اتفاقاتی شبیه این بروز کند ما باید منطقی تر عمل کنیم. خیلی زود نباید وحشت کنیم زیرا این انقلاب ریشه های محکمی دارد و به این راحتی از بین نمی رود. مردم ما مردم خوبی هستند. ما باید با آنها حرف بزنیم و آنها را قانع کنیم. امام هم همینطور بود و دوست داشت که مردم خودشان به نقطه مورد نظر برسند. اگر فتنه ای در کشور وجود داشت امام آنقدر صبر می کرد تا مردم به نقطه برخورد برسند. مثلاً در سال 1360 در مورد مجاهدین خلق امام خیلی سکوت کرد و ایستاد تا کار به جایی رسید که خود مردم گفتند این گروه باید جمع شود.

مردم ممکن است در مقطعی تحت تأثیر تبلیغات قرار گیرند و دچار اشتباه شوند ولی چنین چیزی موقتی است. البته دشمنان انقلاب همیشه به دنبال این هستند که انقلاب ما را ساقط کنند اما اینکه هر انتقادی را با نقشه های بیگانگان مرتبط کنیم کار نادرستی است. آن وقت دیگر کسی جرأت نمی کند حرفی بزند. به نظر من مدیران بحران و حوادث بعد از انتخابات سال گذشته باید حساب مردم را از فتنه گران جدا می کردند. فرضاً مردم باور کرده باشند که در انتخابات تقلب شده، با آنها نباید مانند آشوبگران رفتار کنیم. مردم را باید قانع کنیم. امیدوارم این تجربیات برای آینده انقلاب مفید باشد.

 مصاحبه کننده: سید مسعود حسینی

 

 

منبع: حضور، ش 72، ص 164.

. انتهای پیام /*