مطالبه حقوق اجتماعی
(مصاحبه با خانم ایمان اکبری)
حضور: در ابتدا خودتان را معرفی کنید و به صورت خلاصه بفرمایید تحصیلات و فعالیتهای شما چیست؟
خانم ایمان اکبری: من ایمان اکبری از کشور بحرین هستم. تخصص اصلی من مشاوره خانوداه است. 50 سال دارم و یکی از اعضای اصلی کمیته مدافعین حقوق مردم بحرین در دانمارک هستم.
حضور: در باره استقرار در دانمارک و فعالیتهای خودتان در آن کشور قدری توضیح دهید.
اکبری: بعد از اینکه انقلاب 14 فوریه در بحرین شروع شد و بعد از گذشت دو روز از حمله رژیم آل سعود به بحرین، من از کشور خارج شدم و به دانمارک رفتم. پس از حضور در کشور دانمارک کمیته دفاع از حقوق مردم بحرین را در این کشور تشکیل دادیم. این کمیته عملکرد خود را بر روی دفاع از حقوق مردم بحرین متمرکز کرده است. یکی از اهداف اصلی این کمیته، انعکاس جنایات آل خلیفه و آل سعود به مجامع بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد و کمیتههای حقوق بشر است.
مدیریت کردن اعتصابها و تظاهرات و برگزاری نمایشگاه از جمله فعالیت های اصلی ما به شمار میرود. همچنین با سازمانهای حقوقی که در ایران حضور دارند همکاری داریم.
حضور: دلایل اصلی شکلگیری انقلاب مردمی در بحرین چیست؟
اکبری: اتفاقات بحرین و انقلابی که شروع شد مربوط به 14 فوریه یا چند ماه اخیر نیست، بلکه زمینه آن از سالها قبل بوجود آمده بود. ما از سال 1997 و قبل از وقوع انقلاب اسلامی با امام خمینی آشنایی داشتیم و از بیانات و توصیههای ایشان استفاده می کردیم. در آن زمان بیانات و توصیههای امام را به صورت دست نوشته یا نوار کاست در بین مردم بحرین توزیع می کردیم. بعد از اینکه انقلاب اسلامی در ایران به پیروزی رسید شرایط ما بدتر شد و خیلی از شهروندان بحرینی را دستگیر و شکنجه کردند. بسیاری از خانوادههای بحرینی پناهنده شدند. ما هم جزء آن دسته از بحرینیها بودیم که از کشور فرار نکردیم بلکه خودمان با اراده و تصمیم خودمان از بحرین خارج شدیم و به مدت هشت سال به ایران آمدیم و الان هم در دانمارک کمیته دفاع از حقوق مردم بحرین را مدیریت می کنیم.
حضور: آینده انقلاب بحرین را چگونه پیش بینی میکنید؟
اکبری: ما امیدوار هستیم که در بحرین به پیروزی برسیم؛ هر چند که خودمان خوب می دانیم این موضوع نیاز به زمان دارد و رسیدن به پیروزی چندان آسان نیست. ما معتقد هستیم که پیروزی مردم بحرین امروز و فردا به دست نمی آید. ایران هم علاوه بر اینکه زود به پیروزی نرسید پس از پیروزی انقلاب خود، به مدت هشت سال با جنگ دست و پنجه نرم میکرد. ما راه مقاومت را در پیش گرفتهایم و مطمئن هستیم که مردم بحرین هم پیروز می شوند. و البته ما امیدوار هستیم که هر چه زودتر به اهداف مورد نظر دست پیدا کنیم.
حضور: به عنوان یک شهروند بحرینی چه انتظاراتی از سایر کشورهای اسلامی به ویژه مردم ایران دارید؟
اکبری: من معتقد هستم که فقط دعا کردن برای مردم بحرین و پیروزی این انقلاب کافی نیست بلکه باید به طور مستقیم وارد عمل شد. بسیاری از مجروحان و خانوادههای شهدا در بحرین نیازمند کمک هستند و باید به آنها رسیدگی شود. لازم است به اطلاع رهبر بزرگوار ایران برسانیم که بسیاری از دانشجویان بحرینی از مدرسه و دانشگاه اخراج شده اند که یکی از دلایل آن حضور این افراد در میدان لؤلؤ بوده است. در این شرایط لازم است به مردم بحرین کمک شود تا آنها بتوانند به مبارزات خود ادامه دهند.
حضور: برخی از کارشناسان معتقد هستند که اتفاقات به وجود آمده در کشور بحرین در مقایسه با اتفاقات سایر کشورهای عربی به یک انقلاب واقعی نزدیکتر است. نظر شما در مورد این موضوع چیست؟ چه تفاوتی میان این انقلاب و سایر نهضت های اخیر کشورهای عربی وجود دارد؟
اکبری: انقلاب بحرین از چندین لحاظ با انقلاب سایر کشورهای عربی تفاوت دارد. در سایر کشورها از جمله مصر و تونس مردم معمولا یکدست هستند و همگی اهل سنت هستند اما در کشور بحرین دو گروه شیعه و اهل سنت وجود دارند. همان ظلمی که به برادران اهل سنت میشود به برادران شیعه هم می شود. ولی از آنجا که تعداد شیعهها در کشور بحرین بیشتر است در این کشور بر شیعهها فشار وارد میکنند و خشونت ها و کشت و کشتارها بیشتر بر شیعهها متمرکز شده است. دولت بحرین وقتی که در 14 فوریه متوجه شد که مردم این کشور در حال دستیابی به قدرت هستند دو کار را انجام داد که یکی ورود نظامیان آل سعود به بحرین و دیگری ایجاد تفرقه بین شیعیان و اهل سنت بود. این دو نوع برخورد باعث شد که انقلاب مردم بحرین با تاخیر مواجه شود. یکی از کارهایی که دولت بحرین انجام داد ورود ناو دریایی آمریکا به سواحل بحرین بود. کشور بحرین یک موقعیت استراتژیک در منطقه دارد و اگر حکومت آل خلیفه در بحرین سرنگون شود در کشورهای دیگر هم این اتفاق خواهد افتاد.
حضور: به نظر می رسد خطرناک ترین توطئه علیه انقلاب بحرین و همه مناطق اسلامی همان ایجاد اختلافات و دامن زدن به اختلافات میان مذاهب اسلامی باشد. در باره این توطئه بیشتر توضیح دهید.
اکبری: بله، ایجاد تفرقه بین شیعه و سنی یکی از کارهای مهمی بود که آل خلیفه در بحرین در پیش گرفته است. مردم بحرین تا الان یکدست بودهاند و بحث شیعه و سنی در هیچ مقطعی مطرح نبوده است.
آیت الله خامنهای هم روز 14 خرداد بر وحدت شیعه و سنی تاکید کردند. ایجاد اختلاف بین شیعه و سنی یکی از برنامههای مهم آمریکا، انگلیس و رژیم غاصب اسرائیل است.
مردم بحرین باید نسبت به این موضوع آگاه باشند، هر چند که ما خیلی بر روی این موضوع کار کردهایم تا اختلاف بین شیعه و سنی در بحرین ایجاد نشود. اگر اختلاف بین شیعه و سنی در بحرین ایجاد شود مردم از اهداف اصلی خود در انقلاب دور می شوند و باعث می شود این انقلاب به تاخیر بیفتد. موضوع دیگری که در بحرین مطرح است حضور تعداد زیادی از اهل سنت از کشورهای دیگر است که به آنها پاسپورت بحرین دادهاند. دولت بحرین با اجرای طرح تجنیس سیاسی درحال تغییر ترکیب جمعیت مذهبی بحرین است.
اخیرا مدارکی به دست آمده است که نشان میدهد رژیم بحرین به دنبال تجنیس و تغییر ترکیب جمعیتی این کشور به نفع اهل سنت است. مقامات بحرینی برنامه ای برای کوچ دهها هزار نفر از قبایل مختلف از سرزمینهای عربستان، سودان، یمن، عراق، پاکستان و اتیوپی دارند.
همچنین اخیراً منازل مسکونی دولتی ساخته شده که قرار بود به اهالی و شهروندان بحرینی اختصاص ولی یابد در اختیار این قبایل قرار گرفته است. مقامات بحرینی در ازای پرداخت ماهیانه ۳ هزار دینار و پس از یک سال ۵ هزار دینار و اخذ تابعیت پس از ۵ سال اقامت، سعی در فریفتن و ترغیب اهالی این کشورها برای به مهاجرت به بحرین دارند.
اخیراً روند تجنیس به گونهای شتاب گرفته است که نشان میدهد بحرین در نظر دارد طی سال های نه چندان دور، ترکیب جمعیتی را کاملا به نفع اهل سنت تغییر دهد. این افراد همگی مسلح شدهاند و وقتی که شما در خیابانهای شهر قدم میزنید هیچ گونه امنیتی وجود ندارد.
در دست بسیاری از این افراد چوب های بلند و کاردهای برنده وجود دارد که به راحتی شهروندان را مورد ضرب و شتم قرار میدهند. هزاران عکس و اسناد مستند داریم که این نیروها، جوان ها و اهالی بحرین را ضرب و شتم کرده سپس رها میکنند. این موضوع یکی از معضلات کنونی در بحرین است. ملت بحرین ملت بسیار مظلومی است.
حضور: نقش آمریکا در تحولات بحرین چیست؟ چرا این حکومت استکباری سعی در دستکاری تحولات بحرین دارد؟
اکبری: ما معتقد هستیم که آمریکا در حال حاضر از طریق بحرین با ایران می جنگد. اگر آیت الله خامنهای یک فتوایی صادر کنند ملت ایران می تواند به مدت یک ساعت بحرین را از دست آل خلیفه آزاد کند اما از آنجا که شرایط اقتضا نمی کند ایران وارد موضوع بحرین شود به مصلحت نیست که چنین موضوعی مطرح شود. آمریکا میخواهد از راه بحرین به ایران دست پیدا کند.
حضور: به نظر شما اتفاقات رخ داده در بحرین تا چه اندازه در رسانههای جهان منعکس می شود؟
اکبری: از نظر رسانهای ما شدیداً تحت فشار هستیم و اطلاعات و اتفاقات بحرین اصلاً در رسانههای جهان به خوبی منعکس نمی شود. در حال حاضر فقط شبکه العالم، الکوثر و المنار مسائل بحرین را پوشش می دهند. شبکه العربیه علیه ملت بحرین حوادث را پوشش میدهد. در حالی که در بحرین تظاهرات انجام می شود یا مردم بحرین در حال تشییع شهدا هستند شبکههای تلویزیونی بحرین موسیقی پخش میکنند و به گونهای رفتار میکنند که بحرین امن و امان است و هیچ اتفاقی در این کشور نیفتاده است.
حضور: شرایط و فضای حاکم بر بحرین در حال حاضر چگونه است؟ رژیم حاکم با مجروحان و زنان چگونه برخورد میکند؟
اکبری: ملت بحرین خیلی صبر و مقاومت میکند. در روزهای اول شکلگیری مقاومت در بحرین، جوانان و مبارزان مانند اوایل انقلاب ایران به نیروهای ارتش گل میدادند و آنها هم به مبارزان اسلحه میدادند. متاسفانه الان شرایط مقداری عوض شده است.
افرادی که مجروح میشوند جرأت ندارند به مراکز درمانی مراجعه کنند چرا که رفتن به بیمارستان و مراکز درمانی به دستگیری آنها منجر خواهد شد. بیشتر مجروح ها در منزل شخصی یا حسینیهها و مساجد مداوا میشوند. وقتی که این موضوعات به ما منعکس می شود برای ما خیلی دردناک است. افرادی که وضعیت جسمی آنها خیلی خوب نیست و جراحات زیادی دارند مجبور میشوند به بیمارستان مراجعه کنند که متاسفانه به صورت مناسب مداوا نمی شوند و از طرفی آنها را دستگیر میکنند. اغلب افرادی هم که به بیمارستان میروند بعد از گذشت چند روز زیر دست پزشکان و مسئولان بیمارستانها به شهادت می رسند. موارد متعددی به ما گزارش شده که مجروحان انقلاب از طریق تزریق در بیمارستانها از بین رفته اند و مواردی هم هستند که بر اثر شکنجه از بین میروند و ما مستندات زیادی برای ارائه به مجامع بین المللی داریم.
از سوی دیگر زنان مسلمان زیادی در بحرین مورد هتک حرمت قرار گرفته اند. دختران زیادی را در مسیر مدرسه ربوده اند و مورد آزار و هتک ناموس قرار داده اند. گفتن این جملات و بیان آنها آسان است اما رنج این مصیبت برای یک شیعه و مسلمان کشنده است. روحانیون زیادی هستند که در زندان به سر میبرند و حضور آنها در زندان برای مردم بحرین بسیار سخت است. اکثر شکنجههایی که آنها میدهند بسیار دردناک است. به مذهب و دین آنها توهین میشود و با عنوانهایی مانند صفوی، مجوس، ایرانی و غیره آنها را خطاب می کنند. هنگامی که به منازل حمله میکنند حجاب زنان را از بین میبرند. اکثر زنان و دختران در بحرین وقتی که شب میخوابند با حجاب کامل می خوابند چرا که امکان دارد به صورت شبانه به خانه آنها حمله شود. اکثر زنانی که در زندان هستند مورد هتک حرمت قرار میگیرند. افراد زیادی هم وجود دارند که جاسوس رژیم هستند و نمیتوان به آنها اعتماد کرد.
ملت بحرین بسیار مظلوم است و کسی هم به داد آنها نمیرسد. این فقط ملت بحرین هستند که مقاومت میکنند. ما فقط خدا را داریم و امیدواریم که روزی سایر کشورها از جمله ایران به کمک ما بیایند و به پیروزی برسیم.
حضور: ایران تا کنون در مسئله بحرین دخالت نکرده است. مسئولان ایرانی نیز این موضوع را اعلام کرده اند. این موضوع در بحرین چگونه منعکس شده و نظر مردم بحرین در این خصوص چیست؟
اکبری: موضع ایران صد در صد درست است. به خاطر حساسیتهایی که وجود دارد الان به مصلحت نیست که ایران وارد قضایای بحرین شود. ایران اگر بخواهد در مسائل بحرین وارد شود در واقع به آمریکا اعلام آمادگی برای جنگ کرده است. ایران خودش الان در شرایط دشواری به سر میبرد و آمریکا ایران را تهدید میکند. اگر ایران وارد مسائل بحرین شود قطعا بهانه به دست آمریکا داده و آمریکا با ایران وارد جنگ خواهد شد. ایران سیاست خوبی را در پیش گرفته است. الان اصلاً به مصلحت نیست که ایران وارد جریانات بحرین شود. اگر ایران وارد جریان بحرین شود پیروزی مردم بحرین عقب میافتد. بعد از آنکه رژیم بحرین اجازه داد پروفسور پسیونی وارد این کشور شود و اتفاقات به وجود آمده در این کشور را بررسی کند، پروفسور پسیونی گفت که ایران در مسائل بحرین هیچ گونه دخالتی ندارد و شکنجههایی که در زندان های بحرین رخ داده از قبل برنامهریزی شده است. دولت بحرین ادعا کرده بود افرادی که در زندان شکنجه شدهاند توسط سایر زندانیان شکنجه شدهاند که پروفسور پسیونی این موضوع را تکذیب کرد و گفت این شکنجهها برنامهریزی شده بوده است. در موارد متعددی مشخص شده که رژیم بحرین افراد را دستگیر کرده و در دریا انداخته سپس بدن شخص را بعد از غرق شدن به صاحبش بازگردانده است. با این شرایط دولت بحرین ادعا میکند که ایران در مسائل این کشور دخالت میکند.
حضور: با چنین وضعیتی فکر می کنید موقعیت انقلاب بحرین در وصول به اهداف خود چگونه است؟
اکبری: ما معتقدیم که "ان تنصروا الله ینصرکم". نصر و پیروزی دست خداست. ما معتقد هستیم که پیروزی یک ساعت است. شما ببینید حکومت حسنی مبارک چگونه سقوط کرد.
در تونس هیچ خبری نبود اما یک شخص خودش را به آتش کشید و به دنبال آن انقلاب تونس شکل گرفت. این اراده ملت است که می تواند رژیم آل خلیفه را در بحرین ساقط کند. بر اساس آموزههای اسلامی، ما معتقد هستیم که شرایط همیشه این گونه باقی نمیماند. ما باید در حال مقاومت باشیم. ما میدانیم پیروزی به راحتی به دست نمیآید بلکه باید برای به دست آوردن آن خون داد. ما امیدواریم تعداد مجروحین و شهدا در بحرین زیاد نشود. باید تاکید کنم که تا خرداد سال 91 حدود 100 نفر شهید دادهایم. اگر بخواهیم این تعداد شهدا را با شهدای کشور مصر مقایسه کنیم نسبت تعداد شهدای ما به جمعیت کشور، در مقایسه با مصر بسیار بیشتر است. بحرین فقط 700 هزار نفر جمعیت دارد. در کدام کشور قرآنها را سوزاندهاند؟ این اتفاق فقط در بحرین روی داد. بسیاری از حسینیهها و مساجد ما در حال تخریب است. ما با هزاران زحمت یک مسجد را میسازیم اما صبح وقتی که به آنجا مراجعه میکنیم مشاهده میکنیم که آن را تخریب کرده اند.
در بحرین از همه اقشار جامعه از جمله پزشکان، خبرنگاران و مهندسان تعدادی را دستگیر و در زندان حبس کردهاند. حتی ورزشکاران را هم به زندان بردهاند چرا که آن ورزشکار فقط یک بار فریاد زده و حقوق اجتماعی ملت را طلب کرده است.
حضور: آن طور که جراید نوشته اند رژیم بحرین پس از شروع قیامهای مردمی قول داد به خواسته مردم توجه کند اما این کار را نکرد. این بی اعتنایی دولت چه تأثیری بر قیام مردم بحرین گذاشت؟
اکبری: حدود 10 سال بود که مردم بحرین از دولت و رژیم آل خلیفه حقوق مشروع خود را طلب میکردند اما در این 10 سال اتفاقی رخ نداد. بعد از آنکه دو شهید دادیم رژیم حاکم وعده داد که مسائل و مشکلات را حل کند و حقوق مردم را رعایت کند که این فقط در حد وعده بود و به آن وعده ها عمل نشد. در آن شرایط مردم با عصبانیت گفتند که این رژیم باید نابود شود. مردم بحرین در ابتدا فقط به دنبال حقوق سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خود بودند اما پس از آنکه متوجه شدند رژیم حاکم به خواسته آنها توجهی نمیکند به فکر سرنگون کردن رژیم افتادند. زمانی که انقلاب اسلامی در ایران شکل گرفت در بحرین نیز شورشهایی علیه دولت صورت گرفت.
حضور: اندیشهها و تفکرات ضد استبدادی امام خمینی چه تأثیری بر انقلاب بحرین گذاشت؟
اکبری: همان طور که اشاره کردم سالها قبل از 14 فوریه، اتفاقات بحرین متاثر از توصیههای امام خمینی بود. امام خمینی به ما نشان داد که انقلاب اسلامی برای نجات محرومان و مستضعفان شکل گرفته است. انقلاب اسلامی صرفاً متعلق به ایران نیست بلکه یک الگو برای کل جهان اسلام است. اتفاقاتی که در مصر، تونس، بحرین و سایر کشورهای عربی رخ داده ناشی از مقاومتهای امام خمینی در برابر رژیم شاهنشاهی بوده است. بحث جهاد نفس یکی از موضوعاتی است که بیش از 20 سال ما با آن در بحرین مواجه هستیم و جهاد نفس در ذهن ما حک شده است. بر اساس آموزه های دینی و اسلامی، اگر بخواهیم تغییری در جامعه و کشور خود ایجاد کنیم در ابتدا باید در درون خودمان تغییر ایجاد کنیم. ما در بحرین بر اساس اندیشههای امام خمینی در پی آزادگی هستیم نه فقط آزادی، ما میخواهیم که از ظلم و ستم در بحرین فاصله بگیریم. آزادی یک وسیله است اما آنچه که ما به دنبال آن هستیم آزادگی است که تغییر کامل در وجود انسان است.
حضور: یکی از سیاست های عجیب دولت بحرین بعد از درگیری های اخیر، طرح الحاق بحرین به عربستان است. مردم بحرین به ویژه اهل سنت تا چه اندازه با این موضوع موافق هستند؟
اکبری: مردم بحرین اصلاً با این موضوع موافق نیستند. ما وقتی که علیه آل خلیفه شعار میدهیم در کنار آن علیه آل سعود هم شعار میدهیم. وقتی می گوییم مرگ بر آل خلیفه، در کنار آن میگوییم مرگ بر آل سعود. مطرح کردن بحث الحاق بحرین به عربستان نشان از درماندگی آل خلیفه در بحرین دارد چرا که نشان می دهد آل خلیفه دیگر چارهای ندارد و در مقابل مردم کم آورده است. آل خلیفه در حال حاضر راضی شده به یک مهره خوار و ذلیل در دست آل سعود تبدیل شود تا آل سعود در سرکوب مردم به آنها کمک کند. ما از آل سعود به ابو مطعب یاد میکنیم که به معنای صحرانشین است. نزدیکان آل خلیفه از منافع خودشان میترسند و واهمه دارند که بحرین مانند ایران به یک جمهوری اسلامی دیگر تبدیل شود بنابراین خودشان را به آل سعود نزدیک کردهاند.
مسئولان مدارس و معلمان باید تعهد دهند که آل سعود و آل خلیفه را یکی بدانند. آنها موظف هستند که در محل کار خودشان به ویژه در مدارس بحرین عکس آل سعود را کنار آل خلیفه بیاورند. در خیابانها، بیمارستان ها و سایر اماکن عمومی شاهد قرار گرفتن پرچم آل سعود در کنار پرچم بحرین هستیم. حتی در مهدکودکها عکس آل سعود را کنار آل خلیفه قرار دادهاند. آنها از 14 مارس تاکنون این زمینهچینیها را انجام دادهاند تا بتوانند بحرین را زیر پرچم عربستان بیاورند. اما آنها باید بدانند که" هیهات من الذله" شعار مردم بحرین است، یا شهادت یا پیروزی. جوانان زیادی در بحرین وجود دارند که شبها با کفن میخوابند و با کفن وارد اماکن عمومی میشوند. حتی هنگامی که در میدان لؤلؤ تجمع میکردیم بسیاری از خواهران از جمله خودم و خواهرم کفن میپوشیدیم. هدف ما این است که از دین اسلام حفاظت کنیم چرا که ما شیعه و مسلمان هستیم. آل خلیفه و آل سعود نمیدانند اسلام چیست بلکه دین آنها دین اسرائیل است و از اسرائیل خط می گیرند.