همسر مکرمه حضرت امام خمینی(س) سرکار حاجیه خانم خدیجه ثقفی در خانواده ای اهل علم و ادب دیده به جهان گشود. ایشان از هوش و استعداد ذاتی، حافظهای فوق العاده و علاقه وافری به تحصیل دانش برخوردار بود. زبان فرانسه را در مدرسه و زبان عربی را نزد حضرت امام آموخته بود. ایشان بر شعر و ادب فارسی و غزلیات حافظ و سعدی و کتابهایی همچون بوستان و گلستان سعدی و کلیله و دمنه و دیگر کتب ادبی تسلط و تا اواخر عمر نیز بسیاری از اشعار ایشان را در خزانه حافظه خویش داشت . ضمن پاسداشت شخصیت و همچنین همراهی های بی دریغ ایشان با رهبر کبیر انقلاب در سالهای سراسر مجاهدت و از خودگذشتگی توجه خوانندگان محترم را به خاطره ای از ایشان جلب می نماییم:.
اصولا کتاب خوانی در بیت امام یک عادت همگانی بود حضرت امام بیش از همه مطالعه می فرمود. ولی به قول حاج احمدآقا هیچگاه بیشتر از دویست جلد کتاب درخانه نبود آن هم کتب مرجع. تقریبا همه کتابهای روز به بهانه های مختلف در اتاق امام پیدا می شد و امام به سرعت آنها را می خواند و یا به قول معروف تورق می فرمود.
اما خانم با حوصله بیشتری به مطالعه می پرداخت و شاید همیشه این سوال برایشان مطرح بود که آقا چگونه با این سرعت کتابها را می خواند . بعدها گفتند من تندخوانی آقا را کشف کردم ایشان می دانست که محتوای بسیاری از کتابها تکراری است و نیازی به مطالعه همه صفحات ندارد مثلا یک بار کسی یک کتاب چهل حدیث در سه جلد قطور به ایشان هدیه نمود. آقا حدود نیم ساعت هر سه جلد را ورق زد و چند یادداشت از آنها برداشت ظاهرا خانم به آقا گفته بود این چه جور کتاب خواندن است و آقا فرموده باشد:«به نویسنده بگویید این چه جور کتاب نوشتن است. احادیثی که دهها بار دیگران شرح داده اند فقط با یک جابجایی و یک انشای دیگر با فصل بندی جدیدکنار هم قرار دادن که کتاب نو نمی شود.»
خانم عمدتا از کتاب های داستانی و رمان خوشش می آمد و اگر فرصتی پیدا می کرد آنها را می خواند غیر از قرآن کریم و کتاب ادعیه و بعضی کتاب های اصلی مثل نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و ... یکی از مشغولیتهای ایشان همین کتب داستانی بودکه با علاقه می خواند و با جذابیت آن را به خلاصه برای دیگران تعریف می نمود و بعضا وقتی حضرت امام می دیدکه خانم مشغول مطالعه کتابی است صبر می نمود تا کتاب تمام شود آنگاه از خانم خلاصه آن را می شنید.
از جمله کتاب های مورد علاقه ایشان که خوانده بود و از آنها تعرف می کرد می توان شوهر آهو خانم؛ اثر علی محمد افغانی، بینوایان؛ اثر ویکتور هوگو، جنگ و صلح؛ اثر تولستوی، مادر، نوشته ماکسیم گورکی و به طور کلی اکثر کتب داستانی معروف را سعی داشت بخواند و چندین کتاب از صادق هدایت، جلال آل احمد و این اواخر دکتر شریعتی را مطالعه نموده بود و شاید به جنبه های عرفانی شریعتی بیشتر علاقه داشت به همین جهت از کتبهای کویر، هبوط و حسین وارث آدم ... نام می برد.
منبع: کتاب بانوی انقلاب خدیجه ای دیگر، 143-141
.
انتهای پیام /*