سخنرانی در جمع مسئولان و اعضای قوای مقننه و مجریه (آفات انقلاب)
شکرگزاری از خدا با خدمت به محرومین
شما باید توجه به این معنا بکنید که ما را اینها آورده اند و وکیل کرده اند، آورده اند و وزیر کرده اند، رئیس جمهور کرده اند. اینها ولی نعمت ما هستند، و ما باید ولی نعمت خودمان را از آن قدردانی کنیم و خدمت کنیم به او
صحیفه امام، ج ۱۶، ص ۲۵
سخنرانی در جمع اعضای هیأت دولت به مناسبت «هفته دولت»
رعایت حیثیت نظام اسلامی در انتقادات
وقتی که انسان ـ فرض کنید ـ از یک کسی گله دارد یا می بیند نقیصه ای در کار هست، این نصیحت می تواندبکند و باید بکند، اما لسان نصیحت غیر لسان لجن کردن و ضایع کردن است. من راجع به افراد هم عقیده ام هست ـ یعنی شارع هم همین طور است، ما تابع او هستیم ـ که اگر انسان یک مسلمانی را برای خاطر هوای نفسش لگدمال کند، این در آن دنیا شاید مجازاتش بدترین مجازات باشد و در این دنیا هم موفق نخواهد شد. ما لسانمان باید لسان نصیحت باشد و انسان می بیند که گاهی وقتها لسانها لسان نصیحت نیست، قلمها، قلمهای نصیحت نیست.
صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۱۲۷
سخنرانی در جمع گروهی از مسئولین نظام (قداست ماه های شعبان و رمضان)
ماه مبارک رمضان، ماه نبوت
ما در ماه شعبان هستیم و چند روز دیگر در ماه رمضان واقع می شویم. ماه رمضان، ماه نبوت است و ماه شعبان، ماه امامت. ماه رمضان، لیلة القدر دارد و ماه شعبان، شب نیمۀ شعبان دارد که تالی لیلة القدر است. ماه رمضان مبارک است؛ برای اینکه لیلة القدر [دارد] و ماه شعبان مبارک است؛ برای اینکه نیمۀ شعبان دارد. ماه رمضان مبارک است؛ برای اینکه نزول وحی در او شده است یا به عبارت دیگر، معنویت رسول خدا وحی را نازل کرده است. و ماه شعبان معظم است؛ برای اینکه ماه ادامۀ همان معنویات ماه رمضان است. این ماه مبارک رمضان جلوۀ لیلة القدر است که تمام حقایق و معانی در او جمع است. و ماه شعبان، ماه امامان است که ادامۀ همان است. در ماه مبارک رمضان، مقام رسول اکرم ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ به ولایت کلی الهی بالأصالة تمام برکات را در این جهان بسط داده است. و ماه شعبان، که ماه امامان است، به برکت ولایت مطلقه، به تبع رسول الله همان معانی را ادامه می دهد.
صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۲۴۸
سخنرانی در جمع مسئولان و کارکنان وزارت پست (برداشت های مختلف از انتظار فرج)
ماه مبارک رمضان، ماه نبوت
حضرت صاحب که تشریف می آورند برای چی می آیند؟ برای اینکه گسترش بدهند عدالت را، برای اینکه حکومت را تقویت کنند، برای اینکه فساد را از بین ببرند. ما برخلاف آیات شریفۀ قرآن دست از نهی از منکر برداریم، دست از امر به معروف برداریم و توسعه بدهیم گناهان را برای اینکه حضرت بیایند؟ حضرت بیایند چه می کنند؟ حضرت می آیند، می خواهند همین کارها را بکنند. الآن دیگر ما هیچ تکلیفی نداریم؟ دیگر بشر تکلیفی ندارد، بلکه تکلیفش این است که دعوت کند مردم را به فساد؟ به حسب رأی این جمعیت، که بعضیشان بازیگرند و بعضیشان نادان، این است که ما باید بنشینیم، دعا کنیم به صدام. هر کسی نفرین به صدام کند، خلاف امر کرده است؛ برای اینکه حضرت دیر می آیند! و هر کسی دعا کند به صدام؛ برای اینکه این فساد زیاد می کند، ما باید دعاگوی امریکا باشیم و دعاگوی شوروی باشیم و دعاگوی اذنابشان از قبیل صدام باشیم و امثال اینها تا اینکه اینها عالم را پر کنند از جور و ظلم و حضرت تشریف بیاورند. بعد حضرت تشریف بیاورند، چه کنند؟ حضرت بیایند که ظلم و جور را بردارند؛ همان کاری که ما می کنیم و ما دعا می کنیم که ظلم و جور باشد! حضرت می
سخنرانی در جمع فرماندهان و پرسنل سپاه در روز پاسدار (عوامل شکست و پیروزی)
ایستادگی ستمدیدگان تاریخ در مقابل شیاطین
و من گمان نمی کنم که دنیا تاکنون به مثل این دوره ای که ما در آن زندگی می کنیم، شیطان داشته است. بوده است البته شیطان در همه وقت، شیطانهای انسی در همه طول تاریخ بوده است، اما هرچه دنیا پیشرفت کرده است، شیطانها هم در کارهای شیطانیشان پیشرفت کرده اند. امروز که به اصطلاح عصر تمدن و ترقی و عصر پیشرفت است، عصر شیطانهاست. شما در سرتاسر دنیا اگر چنانچه ملاحظه کنید، دنیا در دست شیاطین است، استثنایش بسیار کم است. اینها با آن حیله های شیطانی و با آن ابزار شیطانی که دارند، همه جا را قبضه کرده اند و در مقام پیشرفت هم هستند و هر روز یک توطئه هایی انجام می دهند. در مقابل یک همچه توطئه عظیم و یک همچه شیطانهای تعلیم دیده و شیطانهای عصر تمدن، باید انسانها قیام کنند. باید انسانها همان طوری که انبیای عظام و اولیای خدا قیام کردند و جانفشانی کردند، باید در این عصر هم همۀ شما، همۀ ما، همۀ روحانیون، همۀ ملتها، همۀ ستمدیده های تاریخ باید قدعلم کنند و جلوی این شیاطین بایستند. اگر سستی بشود، شیاطین همۀ عالم را می بلعند. آنها با اسم صلح دوستی، جنگ افروز اول جهانند؛ آنها با اسم حقوق بشر، بالاترین کسانی هستند که حقوق بشر را پایمال می کنند...
صحیفه امام، ج ۱۹، ص ۲۳۵-۲۳۶
سخنرانی در جمع علما و روحانیون شیعه وسنی (میلاد حضرت مهدی «عج»)
کسب رضایت الهی در انجام وظیفه
کسی که برای رضای خدا ان شاءالله مشغول انجام وظیفه است، توقع این را نداشته باشد که مورد قبول همه است، هیچ امری مورد قبول همه نیست. کار انبیا هم مورد قبول همه نبوده است، لکن انبیا به وظایفشان عمل کردند و قصور در آن کاری که به آنها محول شده بود نکردند، گرچه مردم اکثراً گوش ندادند به حرف انبیا. ما هم آن چیزی که وظیفه مان هست عمل می کنیم و باید بکنیم، گرچه بسیاری از این عمل ناراضی باشند یا بسیاری هم کارشکنی بکنند.
صحیفه امام، ج ۱۹، ص ۲۴۶-۲۴۷
سخنرانی در جمع اقشار مختلف مردم (مأموریت استعماری رضاخان)
حمله بیشتر دشمن به نهادهای مفیدتر برای ملت
شما باید توجه داشته باشید که هر گروهی که بیشتر مورد حمله بود و این اشخاص منحرف بیشتر به او حمله می کردند و می کنند؛ بدانید که این برای ملت مفیدتر است و برای اجانب مضرتر. اگر دیدید پاسدارها را بیشتر می کوبند، بدانید که آنها از پاسدار زیاد می ترسند. اگر دیدید ارتش را سرکوب می خواهند بکنند و با ملت جدا کنند، بدانید که از او هم می ترسند، و همین طور. و اگر دیدید که روحانیون را می خواهند از صحنه بیرون کنند، بدانید که آنها از روحانیون می ترسند و ترسیده اند سابق هم.
صحیفه امام، ج ۱۳، ص ۵۲۰
سخنرانی در جمع جانبازان و پرستاران آنها (اظهار همدردی ـ کارشکنی های دشمن) / به مناسبت روز جانباز
اظهار تألم در معلولیت جانبازان انقلاب
خداوندا! تو می دانی که من در چه حالی هستم که این منظره را می بینم. من چطور این منظره هایی که برادرهای ما، خواهرهای ما، بچه های ما، برای اسلام اعضای خودشان را از دست داده اند، سلامت خودشان را از دست داده اند، چطور این منظره ها را من تحمل کنم؟ من چطور این بچه را که اینجا ایستاده و معلول است، در اول بچگی معلول شده است، ما چطور تحمل کنیم؟ خدایا! آنها که برای ما این مصیبتها را بار آوردند به جزای خودشان برسان. خدایا! این ابرقدرتها که برای رسیدن به قدرت، ولو چند سالی دیگر، این جنایتها را در دنیا به بار می آورند تأدیبشان کن. با دست قدرت خود آنها را به جای خودشان بنشان. برادرهای من، خواهرهای من، بچه های عزیز من، می دانم که شما در رنج هستید. و من هم شریک شما در رنج هستم.
صحیفه امام، ج ۱۲، ص ۵۶
سخنرانی در جمع اقشار مختلف مردم (معارف و برکات بعثت رسول اکرم «ص»)
برکات بعثت رسول گرامی اسلام
این عید سعید را، که باید گفت بزرگترین اعیاد اسلامی است، من به همۀ مسلمین جهان و مستضعفین جهان تبریک عرض می کنم. قضیۀ بعثت مسئله ای نیست که ما بتوانیم در اطراف او صحبتی بکنیم. ما همین قدر می دانیم که با بعثت پیغمبر اکرم، انقلاباتی حاصل شد و چیزهایی در دنیا حاصل شد که قبل از او نبوده است. آن معارفی که به برکت بعثت رسول اکرم در عالم پخش شد ـ کسانی که مطلع اند که این معارف چی است و تا آن اندازه ای که ماها می توانیم ادراک بکنیم ـ می بینم که از حد [درک ]بشریت خارج است.
صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۲۳۹
پیام رادیو ـ تلویزیونی به ملت و اعلام «جمهوری اسلامی»
تحلیل نتیجۀ رفراندم
من از عموم ملت ایران تشکر می کنم که در این رفراندم شرکت کردند و رأی قاطع خودشان را که باید گفت صددرصد پیروزی بوده است و رأی داده شده است، به طور قاطع رأی خودشان را دادند و به جمهوری اسلامی همه رضایت دادند و رأی دادند؛ چنانچه قبلاً هم داده بودند این رأی را. ما احتیاجی نمی دیدیم در این مسئله به رفراندم لکن چون برای قطع بعض حرفها و بعض بهانه ها بنابراین شد که رفراندم بشود. و بهانه گیرها فهمیدند به اینکه مسئله آنطور که خیال می کردند نیست و ملت با اسلام است، ملت با روحانیت اسلام است.
صحیفه امام، ج ۶، ص ۴۵۷-۴۵۸
عاشق دلباخته
سر خم باد سلامت که به من راه نمود / ساقی باده بکف جان من آگاه نمود
خادم درگه میخانه عشاق شدم/عاشق مست مَرا خادم درگاه نمود
سر و جانم به فدای صنم باده فروش/که بیک جُرعه مَرا خسرو جم جاه نمود
ماه رُخسار فروزنده ات ای مایۀ عیش/بی نیازم بخُدا از خور و از ماه نمود
برگ سبزی ز گُلستان رُخت بخشودی/فارغم از هَمه فردوسی گمراه نمود
با که گویَم غم آن عاشق دلباخته را / که هَمه راز خود اندر شِکم چاه نمود
دیوان اشعار، غزل عاشق دلباخته، ص ۱۱۶
پیام رادیو ـ تلویزیونی به ملت ایران در آغاز سال نو (وحدت و برادری)
پیام رادیو ـ تلویزیونی به ملت ایران در آغاز سال نو (وحدت و برادری)
«یا مُقَلِّبَ اْلقُلوُبِ وَ اْلاَبصار، یا مُدَبِّرَ اللَیْل وَالنَّهار، یا مُحَوِّل الْحَولِ وَالاَْحوال، حَوِّل حالَنا اِلی اَحْسنِ الْحال»
نوروز امسال یک خصوصیاتی دارد که برای ما خصوصیات مبارک است. واز خصوصیاتی که کمتر اتفاق می افتد این است که امسال، این سال نو بین دو عید بزرگ واقع شده است ؛ بین سیزدهم و مبعث. مبعث که مال بعثت ولی الله اعظم، ولی الله مطلق بالأصاله است، و مولود که باز عید ولی الله بالتبع است.
صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۲۳۲
حجت الاسلام و المسلمین حاج سیداحمد خمینی در ۲۴ اسفند سال ۱۳۲۴ شمسی در بیت علم و عرفان و فضیلت و مجاهدت، در شهر مقدس قم دیده به جهان گشود. پس از پایان دوره دبیرستان و به هنگام تبعید والد معظمش حضرت امام خمینی (س) به نجف اشرف، به تحصیل علوم اسلامی پرداخت و مدارج علمی را پیمود. حاج سید احمد پس از شهادت برادر بزرگوارش آیت الله سیدمصطفی خمینی، مسئولیت اصلی ارتباط امام امت با یاران انقلاب را به عهده گرفت و تا پیروزی انقلاب اسلامی و پس از استقرار نظام اسلامی، این ارتباط را کاملاً حفظ نمود و در تمامی لحظات در کنار حضرت امام بودند.
ایشان پس از رحلت جان گداز حضرت امام خمینی (س)، تولیت مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) را بر عهده گرفت و بسیاری از کتاب ها و نوشتارهای امام را به زیبایی منتشر نمودند. این روحانی مجاهد سرانجام در ۲۶ اسفند ۷۳ در ۴۹ سالگی دار فانی را وداع گفتند و پس از اقامه نماز میت توسط حضرت آیت الله خامنه ای، طی مراسم باشکوهی در جوار مزار پدر ارجمندش مدفون گردیدند.
حجت الاسلام و المسلمین حاج سیداحمد خمینی در ۲۴ اسفند سال ۱۳۲۴ شمسی در بیت علم و عرفان و فضیلت و مجاهدت، در شهر مقدس قم دیده به جهان گشود. پس از پایان دوره دبیرستان و به هنگام تبعید والد معظمش حضرت امام خمینی (س) به نجف اشرف، به تحصیل علوم اسلامی پرداخت و مدارج علمی را پیمود. حاج سید احمد پس از شهادت برادر بزرگوارش آیت الله سیدمصطفی خمینی، مسئولیت اصلی ارتباط امام امت با یاران انقلاب را به عهده گرفت و تا پیروزی انقلاب اسلامی و پس از استقرار نظام اسلامی، این ارتباط را کاملاً حفظ نمود و در تمامی لحظات در کنار حضرت امام بودند.
ایشان پس از رحلت جان گداز حضرت امام خمینی (س)، تولیت مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) را بر عهده گرفت و بسیاری از کتاب ها و نوشتارهای امام را به زیبایی منتشر نمودند. این روحانی مجاهد سرانجام در ۲۶ اسفند ۷۳ در ۴۹ سالگی دار فانی را وداع گفتند و پس از اقامه نماز میت توسط حضرت آیت الله خامنه ای، طی مراسم باشکوهی در جوار مزار پدر ارجمندش مدفون گردیدند.
سخنرانی در جمع فرهنگیان و دانش آموزان قم (رهنمودهایی به جوانان)
جوانها مظهر امید و نوید
شما جوانها ـ شما جوانهای محصل ـ سایر جوانها امید من هستید، نوید من هستید. امید من به شما تودۀ جوان است، به شما تودۀ محصل است. من امید این را دارم که مقدرات مملکت ما بعد از این به دست شما عزیزان بیفتد و مملکت ما را شما عزیزان حفظ کنید، من امید آن را دارم که شماها با علم و عمل، با علم و تهذیب نفس، با علم و عمل صالح، بر مشکلات خودتان غلبه کنید. تاکنون که این راه را آمدیم؛ و با وحدت کلمۀ قشرهای مختلفِ این مملکت و با اتکال به ایمان و اعتماد به اسلام و قرآن کریم دست خائنین را قطع کردیم.
صحیفه امام، ج ۶، ص ۳۵۰-۳۵۱
تقویم روح الله
تقویم روح الله کاری است از موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) که به مرور روزانه وقایع و رویداد ها در زمان حیات امام راحل می پردازد.
سخنرانی در جمع مردم (نتایج مبارزات ملت ـ تأکید بر «جمهوری اسلامی»)
زمان: ۱۰ اسفند ۱۳۵۷ / ۲ ربیع الثانی ۱۳۹۹ / مکان: قم، مدرسۀ فیضیه / موضوع: تبیین نتایج مبارزات ملت ایران ـ برنامه های رفاهی مادی و معنوی ـ تأکید بر «جمهوری اسلامی» و خودسازی / مناسبت: ورود امام خمینی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به قم / حضار: اهالی قم و دیگر شهرستانها
صحیفه امام، ج ۶، ص ۲۷۶-۲۷۹
تقویم روح الله
گورباچف در واکنش به پیام تاریخی امام به ایشان، پاسخی مکتوب فراهم کرد و نیز وزیر خارجه خود را به ایران فرستاد. «ادوارد شواردنادزه» قصد داشت که افزون بر تشریح پاسخ های دیپلماتیک گورباچف مراتب ابراز محبت اتحاد جماهیر شوروی را نیز برای صورت بندی «مرحله جدیدی» از روابط فی مابین دو کشور ابلاغ کند.
سخنرانی در جمع دانشجویان شیراز و اصفهان (مقدم بودن امر تربیت بر تعلیم)
کمال جمهوری اسلامی؛ برقراری حکومت و عدل الهی
اگر انسان الهی بشود و ادراک بکند که این بندگان راه خدا، اینها بندگان خدا هستند و باید با آنها آن کرد که خدا راضی است، اگر ما بیدار بشویم و بفهمیم که ما از خدا هستیم و به او رجوع می کنیم ـ اِنّا لله وَ اِنّا اِلَیْهِ راجِعُونَ ـ اگر این دو کلمه را ما در زندگی بفهمیم که ما از او هستیم و همه از اوست و ما هیچ هستیم و هیچ نداریم و هرچه داریم از اوست و ما به سوی او برگشت می کنیم و از ما حساب می برند، ما را در حساب واقع می کنند، این دو کلمه را اگر ما بفهمیم، با بندگان خدا آن طور که خدا راضی است و آن طور که امر خداست عمل می کنیم.
صحیفه امام، ج ۱۳، ص ۵۰۹
سخنرانی در جمع اقشار مختلف مردم (اغفال جهان سوم در جهت استثمار آنها)
امانت بودن اسلام در دست ملت
برادرهای من! خواهرهای من! توجه بکنید که مسئولیت داریم امروز، مسئولیت های بزرگ داریم ما. اگر این نهضتی که تا اینجا رسیده و این انقلابی که تا اینجا رسیده است و یک جمهوری اسلامی در مملکت ما تحقق پیدا کرده است، اگر این از دست ما برود همۀ ما مسئولیم.
صحیفه امام، ج ۱۳، ص ۵۴۰