قسمت اول
همدلی با روح الله
جلوه هایی از زیست مومنانه حضرت امام خمینی (س)
خاطره از حجت الاسلام محمد علی انصاری
یک روز در قم امام زیر تکیه ای از یک روزنامه نوشته بودند شما فورا راجب این شخص تحقیق کنید و به کارش رسیدگی شود. در آن روزنامه نوشته شده بود که مجروحی از بی توجهی مسئولان شکایت کرده و خواستار کمک شده بود. امام دستور اکید دادند و ملت همه بسیج شدیم و به قول یکی از دوستان میبایست سیم تلفن یا موج در هوا بشویم ناچار بودیم تا به سرعت این شخص را پیدا کنیم.
برگرفته از کتاب ویژگی هایی از زندگی امام خمینی (س)، ص ۳۸
گوینده: رضا محمود آبادی
قسمت دوم از مجموعه زندگی به سبک روح الله
زندگی به سبک روح الله
خاطره آیت الله ناصری از بازگشت امام خمینی سلام الله
وقتی امام می خواستند به ایران بیایند مقدمات سفر خبرنگاران و گزارشگران و هیئت همراه که به ایران فراهم شد؛ موضوع توسط حاج احمد آقا به امام گزارش شد. امام خطاب به فرزندشان فرمودند: من تنها کرایه شما و خودم را پرداخت می کنم. این سخن باعث شگفتی خبرنگاران شد؛ چون معمولا این طیف هرگاه همراه شخصیت ها از کشوری به کشور دیگر جهت تهیه خبر اعزام می شوند از امکانات رایگان مانند بلیط هواپیما، هتل و سایر امکانات برخوردار هستند. بعد از این بود که تعداد آنها از ۲۰۰ نفر به ۷۰ نفر تقلیل یافت
برگرفته از کتاب آیت اعتدال نوشته اصغر میرشکار
قطعات به کار برده شده در ویدئو از موسیقی سمفونی روح الله انتخاب شده است.
تهیه شده در موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)
قسمت اول از مجموعه زندگی به سبک روح الله
زندگی به سبک روح الله
خاطره آیت الله شیخ حسن صانعی
از همان زمان قدیم امور مالی امام از جمله وجوهات و حتی امور مالی زندگی شخصی ایشان در اختیار من بود. امام هر ماه از پولی که مخصوص به خودشان بود، زندگی شان را اداره میکردند و با این که از من در مورد مسائل دیگر حساب نمی کشیدند من موظف بودم که صورت خرج زندگی ایشان را بنویسم. مثلا یک کیلو عدس، نیم کیلو پنیر و امثالهم. من هر ماه این صورت خرجی را خدمت آقا میدادم و امام نوعا امام در آن دقتی می کردند. با این که در مسائل مالی دیگر این جور دقت را نداشتند با این که زندگی طلبگی ایشان به زعامت عام تبدیل شده بود، ولی تحولی در آن دیده نمیشد و کاملا مقتدسانه بود.
برگرفته از کتاب آیت اعتدال نوشته اصغر میرشکار
قطعات به کار برده شده در ویدئو از موسیقی سمفونی روح الله انتخاب شده است.
تهیه شده در موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)
خاطرات امام
خاطرات امام
ساده زیستی حضرت امام
قرار بود چند نفر از خانم های لبنانی مهمان باشند. خود خانم هم در پخت و پز و... کمک می کرد. با همه احترامی که امام برای خانم قائل بودند اگر خانم می خواست یک روز دو نوع خورش درست کند آقا می گفت نه.
خانم نشسته بودند و داشتند به تهیه غذا کمک می کردند من پرسیدم: خانم مهمان دارید؟ خانم گفتند: بله چند نفر خانم از لبنان هستند. ما وقتی که لبنان بودیم از ما خیلی پذیرایی و احترام می کردند و آنها امروز ناهار اینجا هستند. من اگر بشود دوست دارم دو نوع غذا برای اینها درست کنم؛ ولی آقا اخلاقش این نیست و حالا نمی دانم چکار بکنم. در این بین آقا قدم زنان آمدند، داشتند اخبار را از رادیوی کوچک خودشان گوش می کردند. پرسیدند: خانم، مهمان دارید؟ خانم گفتند: بله، مهمان داریم. من اگر بشود می خواهم دو نوع خورشت درست کنم. آقا گفتند: خوب، چی داری؟ گفتند: قیمه یا بادمجان. نمی دانم یک خورشتی را اسم بردند. آن وقت آقا پرسیدند که خوب سالاد هم دارید؟ گفتند: بله، سالاد هم هست. فرمودند که: همان بس است و دیگر راه افتادند و رفتند و خانم دیگر با همان یک نوع غذا مهمانی را برگزار کردند.
کتاب حسن آینه، به کوشش اصغر میرشکار، حمید بصیرت منش، ص ۷۵
مصاحبه با آیت الله خامنه ای در مراسم تشییع پیکر مطهر امام
-راجب آخرین دیدارتون با امام عزیزمون با مردم بگید؟
-بسم الله الرحمن الرحیم آخرین دیدار بسیار تلخ ما ساعات دشواری بود که در روز آخر روز شنبه از ساعت ۴ بعد از ظهر تا ۱۰:۲۰ دقیقه ایشون دچار مشکلاتی در کار درمانشان شدند. دیدار های آخر ما در این ساعات بود.
-شما در ارتباط ارتحال امام عزیزمان واکنش کشور های جهانی را به خصوص کشور هایی که تضاد با اسلام ما داشتند، با انقلاب ما داشتند چه میبینید؟
-به هر حال همه ی انسان های منصف هر چند دشمن با انقلاب نسبت به این بزرگوار این شخصیت عظیم با احترام و تقدیس مواجه شدند، حتی دشمنان این مرد بزرگ هم نتوانستند از اعتراف به ابعاد عظمت او خودداری کنند.
اشک یاران در فراق امام بزرگوار
در اشک زلال و بی ریا یارانت شعر و شور و عشق و ترانه ی همیشه دورانی / ای کوه های شکسته در غم امام ای بهار خزان زده از عشق امام ای خورشید فرو شده از عظمت هجرت روح الله .
سخنرانی در جمع اعضای هیأت دولت به مناسبت «هفته دولت»
رعایت حیثیت نظام اسلامی در انتقادات
گاهی اشخاص با اینکه ممکن است که آدمهای خوبی باشند، لکن یک چیزهایی در نفوس انسان هست که انسان از آن غفلت می کند؛ مثلاً یک پدر و مادری که بچه شان را خیلی دوست دارند، این هرچه می بیند خوبی می بیند از او، اصلاً غفلت می کند از این که در این بدی باشد؛ حُبُّ الشَّی ء یُعْمی وَ یُصِمْ. از آن ور هم همین طور است، وقتی انسان در قلبش دشمنی یا مخالفت با یک کسی داشت یا با جمعی داشت، هر چه خوبی ببیند، بدی می بیند، اصلاً خوبیها محو می شود. من به همۀ اشخاصی که قلم در دستشان است، زبان گویا دارند، می خواهم سفارش کنم که متوجه باشند که قلم آنها، زبان آنها در حضور خداست، فردا مؤاخذه دارد، صحبت سر دولت و ریاست جمهوری و اینها نیست، صحبت سر نظام است، نظام اسلام است؛ آقای خامنه ای ـ سلَّمه الله ـ باشند رئیس جمهور یا یک کس دیگر، آقای موسوی نخست وزیر باشند یا یک کس دیگری، این مطرح نیست، مطرح نظام جمهوری اسلامی است، ما مکلفیم به حفظ او.
صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۱۲۶
سخنرانی در جمع مسئولان نظام در عید سعید فطر (مصادیق و مراتب شکرگزاری)
تلاش برای اصلاح درون و باطن
امیدوارم که این عید سعید برای همۀ مسلمین عید به معنای واقعی باشد و برای ملت ایران برکات عید از جانب خدای تبارک و تعالی نازل شود. عید واقعی آن وقتی است که انسان رضای خدا را به دست بیاورد، درون خود را اصلاح کند. اموری که مربوط به این عالم است گذراست، زودگذر هم هست و پیروزیها و شکستها و خوشیها و ناخوشیهای این دنیا بیش از چند روزی و مقدار اندکی پایدار نیست. آنچه که برای ما و شما می ماند، آن چیزی است که در درون خودمان تحصیل کرده باشیم، باور بکنیم که خدای تبارک و تعالی حاضر است، باور بکنیم که همه چیز به دست اوست و ما چیزی نیستیم، باور کنیم که ما قاصر هستیم برای شکرگزاری نعمتهای خدا.
صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۵۳
سخنرانی در جمع پرسنل کمیته های مرکزی انقلاب (ضرورت دفاع از کشور)
دفاع در مقابل دخالت قدرتها در امور کشور
تا مجتمع نشوید، تا دستتان را به هم ندهید، تا اخوت اسلامی را حفظ نکنید، نمی توانید در مقابل این قدرتها بایستید. تمام شیرۀ جان شما را می کشند و می برند و ملت شما را آن طور ضعیف و زبون و بیچاره می کنند و همه نشسته اید هی منتظرید که امریکا برایتان کار بکند. همان طوری که ما ننشستیم که امریکا یک کاری برای ما بکند. ما نشسته ایم که امریکا اگر بخواهد شیطنت کند جلویش را بگیریم، نشسته ایم که اگر شوروی بخواهد کاری بکند جلویش را بگیریم، دفاع بکنیم از خودمان. ما دنبال این نیستیم که امریکا برای ما کار بکند. «ما امریکا را زیر پا می گذاریم» در این امور؛ نمی گذاریم که دخالت در امور ما بکند.
صحیفه امام، ج ۱۷، ص ۴۰۴
سخنرانی در جمع پزشکان و پرستاران (قداست شغل پزشکی و پرستاری)
پزشکی و پرستاری شغل مقدس
پرستاری از بیمار امر بسیار مشکلی است، لکن خیلی ارزشمند است. انسان با یک بیماری به طور محبت، به طور برادری، به طور خواهری مراعات احوال او را بکند، و این برای انجام یک وظیفۀ انسانی ـ الهی باشد، از عبادات بسیار ارزشمند است.
صحیفه امام، ج ۱۲، ص ۲۸۶
سخنرانی در جمع مسئولان وزارت کار و کارگران (اهمیت کار و کارگر)
برتری یک روز کارگر بر یک عمر سرمایه دار
شما قدر این کارگری را بدانید که این کارگری، هم مزاج شما را سالم نگه می دارد [و هم روح شما را.] و اگر چنانچه انسان بی کار بیفتد، آن فعالیتهایی که در بدنش و در سلولهای بدنش باید بشود، آنها هم از کار می افتد. و کسانی که فعالیت دارند. به اندازه ای که فعالیت دارند، [سلولهای] آنها هم به کار می افتد و جبران می کنند نقیصه ها را. و شما می بینید که در یک گروه زیاد از کارگرها یکی دو نفر را شاید پیدا بکنید که اینها مریض باشند و افسرده باشند. و اینها همه الحمدلله ، سر حال اند و خیال می کنند که آن ها آسوده اند. این، خیالی است که آنها می کنند، در صورتی که آنها، آن طبقۀ ـ به اصطلاح خودشان ـ بالا و به حسب واقع، پایین، آنها این قدر افسردگیها و گرفتاریها را دارند که به حساب نمی آید.
این یک مسئله ای است که باید شما خودتان بعد فکرش را بکنید و مطالعه کنید در بین خودتان. جوانهای خودتان را مقایسه کنید با آنهایی که بی کار می گذرانند و به هرزه دری و به هرزه گری عمر خودشان را می گذرانند، و آن ارزشی که شما دارید، شما برادران
سخنرانی در جمع کارکنان وزارت امور خارجه و پرسنل هوانیروز (جهل دشمن)
ناشناخته بودن حکومت اسلامی برای دشمنان
و آنها تأییدات غیبی الهی را منکر هستند، نمی توانند بفهمند، اینها نمی توانند چشمشان را باز کنند و ببینند که در هر گوشه از ایران یک امور خارق العاده واقع می شود که با دست عادی بشر نمی تواند واقع بشود. آنها در طبس آمدند و گمان کردند که می توانند نیرو پیاده کنند و می توانند بیایند و به بهانۀ خارج کردن گروگانها ایران را قبضه کنند و خدای تبارک و تعالی شنها و بادها را فرستاد و آنها را شکست داد.
صحیفه امام، ج ۱۶، ص ۱۰۵
سخنرانی در جمع مسئولان دانشگاه ها (نقش دانشگاه در استقلال کشور)
اهداف و مقاصد شوم در مخالفت با انقلاب فرهنگی
شما توجه داشته اید و دارید که از همان اول انقلاب، قدم به قدم طوایفی و قلمهایی و زبانهایی بر ضد این انقلاب به کار افتادند؛ و هر قدمی که انقلاب خواست برای اصلاح بردارد، آنها مخالفت کردند. اگر صحبت دانشگاه آمد، همانهایی که دانشگاه را مرکز فساد قرار داده بودند و همانهایی که قبلۀ آنها غرب یا شرق بود، با اصلاح دانشگاه مخالف بودند. آنها خوف این را داشتند که مبادا دانشگاه یک دانشگاه اسلامی بشود تا اینکه دست شرق و غرب تا ابد از دانشگاه کوتاه بشود؛ یعنی، از کشور کوتاه بشود.
صحیفه امام، ج ۱۴، ص ۴۲۸
سخنرانی در جمع فرمانداران درباره ویژگی های سران حکومت اسلامی
توجه مسئولان به ضعفا و مستمندان
من امیدوارم که همه تان سلامت و با سعادت باشید و همه مان و همه تان خدمتگزار به این مردم، خصوصاً به مستمندان، به ضعفا؛ عمده توجهتان به این طبقه باشد که این طبقه احتیاج دارند. اینطور نباشد که مثل رژیم سابق که یک دسته بالاها را برایشان همه چیز فراهم کردند، به علاوه که جیبهایشان را هم پُر کردند و فرستادند و یک دسته هم زاغه نشین اطراف تهران که الآن هم باز به همین طور هستند، اینها باید تبدّل پیدا کنند. باید فرق باشد ما بین دولتی که می گوید من اسلام هستم و دولت اسلامی هستم، با دولتهایی که طاغوتی هستند. یک فرقش هم این است که عنایت شما فرماندارها یا خدمتگزاران به خلق، به این طبقۀ ضعیف بیشتر باشد تا آن طبقۀ بالا. مبادا یک وقتی یک نفر آدمی که مثلاً متمکن است و چیزدار است با یک نفر آدم ضعیف، او را با آنکه آن یکی باید جلو باشد او را جلو بیندازید. من نمی گویم آن یکی را جلو بیندازید؛ می گویم عدالت باید باشد. البته در یک فرمانداری که به آن احتیاج دارند نمی تواند همه را یکدفعه بپذیرد؛ لکن روی عدالت باشد که آن آدمی که ضعیف است هم بپذیرید؛ آن یکی هم که غیرضعیف است او را هم بپذیرید.
صحیفه امام
سخنرانی در جمع بانوان شمیران (شکست طرح کودتا در ایران ـ تقویت روح)
ماه مبارک رمضان و مهمانی خداوند متعال
ماه شعبان مقدمه است برای ماه مبارک رمضان که مردم مهیا بشوند برای ورود در ماه مبارک رمضان و ورود در «ضیافة الله ». شما وقتی که می خواهید به مهمانی بروید خوب، یک وضع دیگری ـ غالباً البته ـ ، یک وضع دیگری خودتان را درست می کنید. لباسی تغییر می دهید و یک طور دیگری وارد می شوید. آنطوری که در خانه هستید یک تغییری می دهید. ماه شعبان برای این است که همان مهیا بودنی که می خواهید مهمانی بروید، خودتان را مهیا می کنید و سر و ظاهرتان را، سر و صورتتان را یک قدری فرق می گذارید با آن وقتی که در خانه هستید. در ضیافت خدا، ماه شعبان برای مهیا کردن این افراد است، مهیا کردن مسلمین است برای ضیافت خدا، ادبش آن مناجات شعبانیه است. من ندیده ام در ادعیه، دعایی را که گفته شده باشد همۀ امامها این دعا را می خواندند، در دعای شعبانیه این هست؛ اما من یادم نیست که در یک دعای دیگری دیده باشم که همۀ ائمه این را می خواندند. این مناجات شعبانیه برای این است که شما را، همه را مهیا کند برای «ضیافة الله ».
صحیفه امام، ج ۱۳، ص ۳۱
سخنرانی در جمع اقشار مختلف مردم (معارف و برکات بعثت رسول اکرم «ص»)
جاودانگی کارهایی که برای خداست
از پزشکان من باید تشکر کنم و عرض کنم بهشان که خدای تبارک و تعالی مجاهدین در راه خودش را برایشان مقام بزرگ قائل است و مجاهد در راه خدا مراتب دارد؛ یکی از مراتبش هم این است که برای خدا انسان مداوا کند کسانی [را] که مبتلا هستند، خصوصاً در این زمان و در این وقتی که ما واقع هستیم که انصافاً کارهای شما یک مجاهده در راه خداست. منتها باید توجه کنید و مجاهده لله باشد، برای او باشد. وقتی برای او باشد، همیشگی می شود. چیزهایی که برای خداست، اینها دائم است؛ همیشگی است. چیزهایی که برای طبیعت و ماده است، خود ماده و طبیعت از بین می رود. آنهایی که برای اوست، آنها هم از بین می روند. شما پزشکان که الآن باید گفت یکی از مجاهدین در راه خدا هستید، توجه بکنید که اغراضتان یک اغراض مادی نباشد؛ اغراض الهی باشد. اغراض الهی داشتید، مادی هم دنبالش هست، اما این مادی دیگر الهی شده است که دنبالش هست. [اگر دارای] اغراض مادی شُدید، هرچه هم بگویید برای خدا، درست نخواهد شد. عمده این است که اغراض را همۀ قشرهای ملت، دولت، مجلس همه غرضهاشان را غرض الهی کنند تا همۀ مسائل، مسائل الهی بشود. آن وقت ما راه یافتیم به یک گوشه ای از آن چیزی که انبیا می خواستند.
صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۲۴۱
سخنرانی در جمع مسئولان و کارکنان وزارت بهداری (وظایف پزشکان و پرستاران)
تأثیر تقویت روانی در اعادۀ سلامتی
و چیزی که بسیار اهمیت دارد برای پزشکان و پرستاران و آنهایی که تماس با مریض ها و بیمارها و مجروح ها دارند این است که روح عطوفت در آنها باشد. یکی از اموری که کمک می کند به خوب شدن مریض ها و اعادۀ صحت برای آنها، این است که پزشک آنها، پرستار آنها، به آنها تقویت روانی بدهد. اگر انسان اعتقادش شد که خوب می شود از این مرض، این کمک می کند به اعادۀ صحت، و اگر نظرش اینطور شد که در این مرض دیگر خوب نمی شود، این او را رو به هلاکت زودتر می برد. و این به عهدۀ پزشکان است و پرستارهاست.
صحیفه امام، ج ۱۸، ص ۲۳۳
سخنرانی در جمع مسئولان و کارکنان وزارت پست (برداشت های مختلف از انتظار فرج)
انتظار فرج و معنای صحیح آن
ما اگر دستمان می رسید، قدرت داشتیم، باید برویم تمام ظلم و جورها را از عالم برداریم. تکلیف شرعی ماست، منتها ما نمی توانیم. اینی که هست این است که حضرت عالم را پر می کند از عدالت؛ نه شما دست بردارید از تکلیفتان، نه اینکه شما دیگر تکلیف ندارید.
صحیفه امام، ج ۲۱، ص ۱۵
سخنرانی در جمع اعضای شوراهای محلی توزیع کالا در تهران (امتحان الهی)
تلاش برای استقلال کشور با انگیزۀ الهی
مقدرات دست اوست. گمان نکنید که شما خودتان می توانید یک کاری انجام بدهید، شما آن هستید که اگر یک مگس بیاید آزارتان بدهد شب نمی توانید بخوابید، یا روز نمی توانید آرام بگیرید، اگر یک پشه در شب بیاید نمی گذارد شما آرام بگیرید. شما آن کس هستید که اگر یک عنکبوت بیاید، حمله به شما بکند می ترسید. شما آن کس هستید که اگر یک گنجشک از شما یک چیزی بردارد برود قدرت ندارید از او پس بگیرید. همه عجز است، همه فقر است، هر چی هست از اوست، از خداست.
صحیفه امام، ج ۱۸، ص ۳۱۲
پیام به ملت ایران به مناسبت سوم شعبان و روز پاسدار (هشدار به حامیان صدام)
پیام تبریک پیروزی ارتش اسلام ـ هشدار به دولتهای حامی صدام
طلوع آفتاب سوم شعبان که سالروز طلوع شمس معنویت و پاسدار اسلام و مجدد حیات قرآن کریم و نجاتبخش امت خاتم ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ از شب تاریک به عصر ظلمانی حکومت جائرانۀ یزیدیان که می رفت تا قلم سرخ بر چهرۀ نورانی اسلام کشد و زحمات طاقتفرسای پیامبر بزرگ اسلام ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ و مسلمانان صدر اسلام و خون شهدای فداکار را به طاق نسیان سپارد و به هدر دهد، بر همۀ مسلمانان جهان و شیعیان خط سرخ امامت و ملت فداکارِ در صحنۀ ایران بزرگ و رزمندگان در راه هدف مقدس و خصوص سپاه پاسداران عزیز که این روز عظیم الشأن را برای خود انتخاب نموده اند مبارک باد.
صحیفه امام، ج ۱۶، ص ۲۶۳