پرتال امام خمینی(س)_ اصغر میرشکاری : "انتخابات" در فرهنگ مسائل اجتماعی با بار معنایی خاص خود بهترین راهکار رسیدن به اهداف مردم سالارانه حاصل از انقلاب اسلامی و نظام منبعث از آن است که حقوق مردم و آرمانهای امام راحل و بر مبنای آن، اهداف این نظام را تأمین می کند. البته و با تأکید، لازم به ذکر است که این امر بر اساس قرائت حضرت امام از نقش اجتماعی دین و منطبق برآن، حق تعیین سرنوشت توسط خود مردم است که موضوعیت و شمول می یابد و هر ادعا و برداشتی سوای آن، قطعا منطبق بر حقیقت و مرام جمهوری اسلامی نبوده و در این زمینه هیچ شکلی از اشکال مختلف انتخاباتی مصرح در قانون اساسی، از دایره این شمول خارج نخواهد شد.
در اهمیت نقش مردم در این امر، گرچه از قول حضرت امام و دیگر بزرگان به فراوانی سخن گفته شده است، اما دقت به بعض لطایف از کلام امام راحل (س) بیانگر اهمیت مضاعف این نقش، و بزرگی آثارحضور همه جانبه مردم خواهد بود تا آنجا که این حضور و شرکت آگاهانه در انتخابات اهمیت عبادی یافته و همسنگ نماز به حساب آمده است:
«باید همه شما، همه ما، زن و مرد، هر مکلف همان طور که باید نماز بخواند، همان طور باید سرنوشت خودش را تعیین کند.»(صحیفه امام، ج15، ص28)
و بر این اهمیت و احساس مسئولیت آحاد جامعه و شرکت در امر انتخابات و تعیین سرنوشت خویش در جائی دیگر چنین تأکید دارند:
«نگویید که دیگران رأی می دهند. من هم باید رأی بدهم، تو هم باید رأی بدهی، آن روستایی هم که در کنار مزرعه خودش کار می کند باید رأی بدهد؛ تکلیف است. این یک تکلیف الهی است. ...حساب نکنید که خوب، دیگران هستند، من چه می کنم؟ خیر. برای هر فردی از افراد این ملت تکلیف است... ما مکلفیم به اینکه در امور دخالت کنیم. ما مکلفیم در امور سیاسی دخالت کنیم؛ مکلفیم شرعاً؛ همان طور که پیغمبر می کرد؛ همان طور که حضرت امیر می کرد.» (همان، ص15و16)
و در جایی با اشاره به اهمیت جایگاه مجلس و نقش مردم در تعیین نمایندگان با اشاره به سرنوشت مجالس بعد از مشروطه و ضرورت جلوگیری از دخالت زورگویان در انتخابات و در مقابل آن ضرورت مشارکت مردم، چنین هشدار می دهند:
«دوره اول مجلس در مشروطه بد نبود و شاید هم خوب بود، ولی بعدها کم کم رسید به جایی که خودشان [حکومتگران و حاکمیت جور] افرادی را انتخاب می کردند. پس ما باید سعی کنیم مرتبه دوم بهتر از اول باشد، مردم بهتر شرکت کنند، مردم در صحنه حاضر باشند و تحت تأثیر کسی واقع نشوند. مردم با علما و اشخاص مورد اعتمادشان مشورت کنند، بعد به هر کس که خواستند رأی دهند. مردم نباید کنار بروند، اگر مردم کنار بروند همه شکست می خوریم. خود مردم نگذارند قلدرها دخالت کنند، افراد نالایق دخالت کنند. اگر عده ای جمع شدند و افراد نالایق را انتخاب کردند، مردم به آنها رأی ندهند. ... تمام مردم موظفند که در انتخابات حاضر باشند و تحت تأثیر هیچ کس قرار نگیرند. بعد از اینکه مشورت کردند که برای اسلام مفید است رأی دهند. اگر کسی مورد شک بود و یا اگر کسانی منحرف، خودشان را معرفی کردند، به آنها رأی ندهند. ما باید مجلسمان را نگه داریم و کاری کنیم که برای دولتی خوب اساس باشد. مردم اگر از من گِله دارند، از اسلام سرد نشوند. من خلاف کرده ام، به اسلام چه. مردم اگر اسلام را، استقلال و آزادی را، نبودن تحت اسارت شرق و غرب را می خواهند، همه در انتخابات شرکت کنند و در صحنه حاضر باشند. اگر یک ظالم خلاف کرد، اسلام که نکرده است. پس باید کاری کنیم که ظلم نباشد و ظالم از بین برود. اگر دیدیم در این دوره خلاف شده و به افرادی ظلم شده باید تلاشمان را بیشتر کنیم تا خلاف و ظلم را از بین ببریم نه اینکه کنار رویم و از صحنه خارج شویم. زیرا اگر از صحنه خارج شویم ظلم بیشتر می شود. پس باید اجتماعمان را بیشتر کنیم و بیشتر در صحنه حاضر باشیم. (همان،ج18، ص243و244)
و این ضرورت حضور همگانی مردم از هر تیپ تفکر و با هر احساس نسبت به بعضی و قایع و امور در کلام مقام معظم رهبری هم چنین انعکاس یافته است که:
«ممکن است افرادی نسبت به نظام مسئله داشته باشند اما این افراد قاعدتاً نسبت به امنیت، پیشرفت و عزت کشور مسئله ای ندارند و بر همین اساس اگر خواهان استمرار امنیت ملی، افزایش عزت ملی و تضمین پیشرفت و حرکت رو به رشد کشور هستند، باید در انتخابات شرکت کنند.» (30/10/94)
و باز بنا به قول حضرت امام:
«فرضاً که ما بد باشیم اما اسلام که خوب است، اسلام را که قبول دارند همه، این یک وظیفه اسلامی است که ما حفظ کنیم جمهوری اسلامی را. اگر مجلس لطمه ای بر آن وارد بشود به جمهوری اسلامی لطمه وارد می شود. اگر مجلس یک مجلس قوییی باشد برای خاطر اینکه پشتوانه اش همه ملت باشد، این مجلس می تواند با دنیا که در مقابل ایران واقع شده است کارهایش را به شایستگی عمل بکند، و این تابع این است که قوی باشد، و قوتش هم تابع این است که شماها رأی بدهید. امروز دیگر مثل سابق نیست که یک لیستی درست بکنند و بفرستند هرجا [که] "اینها باید بشود، غیر از اینها نباید بشود. یا یک دسته مأمور بفرستند سر صندوقها هر کاری دلشان می خواهد بکنند." امروز اختیار دست خود شماهاست و احدی حق ندارد که تصرف بکند.» (همان، ص 438)
و این استحکام ملی و اقتدار بین المللی ناشی از وجود مجلس قوی و با پشتوانه مردمی مورد اشاره حضرت امام که در فراز بالااز کلام رهبر معظم انقلاب هم مورد اشاره است، طبیعی است که با حضور همگانی در انتخابات تحقق خواهد یافت که انتظار است با حضور حماسی مردم در روز هفتم اسفند ماه صورت تحقق به خود گیرد که یقینا خواهد گرفت، اما در کنار این نقش و حضور مردمی وظایفی هم بر عهده مجموعه برگزار کنندگان و مسئولان در جنبه های مختلف است که با مراعات آن بر مبنای ضوابط و قوانین، هم توقع نظام اسلامی ایران تأمین خواهد شد و هم و هم اعتبار ملی و بین المللی آن افزون خواهد گردید، از این رو ضرورت دارد خطرات و آسیبهای سر راه از دید حضرت امام(س) بررسی شود که ان شاءالله خواهد آمد. والسلام.
.
انتهای پیام /*