روز شنبه ۷ بهمن ۱۳۵۷ مصادف با ۲۸ صفر ۱۳۹۹، میلیونها ایرانی همزمان با ایام سوگواری پیامبر اکرم(ص)، امام حسن(ع) و امام رضا(ع)، راهپیمایی اعتراضی برگزار کردند. در تهران هم یک تا یک و نیم میلیون نفر از مردم در حالی که عکسهایی از امام خمینی را در دست داشتند، در آرامش به راهپیمایی پرداختند.
روزنامه کیهان در روز هشتم بهمنماه درباره این راهپیمایی نوشت: «از ساعت ۷ صبح مردم دسته دسته از نقاط مختلف شهر گردهم جمع شدند و به تدریج متشکل شدند و به راه افتادند. در این ساعت عدهای زن و مرد در حالی که بعضی از آنها کودکان خود را به همراه داشتند در خیابان شهباز جنوبی گردهم آمدند و در حالی که این گروه عکسهایی از حضرت آیتالله العظمی خمینی و پلاکاردهایی را حمل میکردند، به سمت خیابانهای شمالی شهر رفتند.
گروه دیگر از میدان خراسان، خیابان ری، سهراه امینحضور، سرچشمه، بهارستان و استانبول دست به راهپیمایی زدند. همزمان با حرکت این گروهها، دستههای دیگری از خیابانهای شمالی و مرکزی وارد پیچ شمیران شدند و در این محل جمعیت بهم پیوستند و راهی میدان فردوسی شدند. علاوه بر این گروهها که از طبقات مختلف مردم تهران تشکیل شده بود، گروههایی از طبقات مختلف مردم شهرستانها هم در خیابانهای تهران به راهپیمایی پرداختند.»
در تظاهرات وسیع ۷ بهمن ۱۳۵۷ در تهران شعارهای گوناگونی در مخالفت با رژیم و دولت بختیار داده میشد، پلاکاردهای بزرگی نیز در طول مسیر راهپیماییها حمل میشدند، بخشی از شعارها و مضمون پلاکاردها چنین بود:
- وای به حالت بختیار، اگر خمینی دیر بیاد
- برنامه خمینی برچیدن یزید است، کابینه بختیار یک حیله جدید است
- ما همه ایرانی آزادهایم، دست بیعت با خمینی دادهایم
- اگر امام فردا نیاید، مسلسلها بیرون میآید
- فرموده روح خدا چنین است، سکوت و سازش کار خائنین است
- ارتش خلقی بپا میکنیم، میهن خود را رها میکنیم
- بند و بست سیاسی، با قانون اساسی
- سرباز برادر ماست، ارتش دشمن ماست
- تنها ره سعادت، ایمان، جهاد، شهادت
- نه مرغ طوفانی، نه موج دریایی
مرگ بر تو... مرگ بر تو... مرگ بر تو
به نوشته روزنامه کیهان، «ساعت ۸ صبح روز ۷ بهمن، موقعی که اولین دستههای مردم شرکتکننده در راهپیمایی به میدان فردوسی رسیدند، چند نفر خود را به روی مجسمه فردوسی رساندند و عکسهایی از حضرت آیتالله العظمی خمینی را به روی آن نصب کردند.
حرکت راهپیمایان از ساعت ۸ صبح به صورت گروههای ۵۰۰ تا یک هزار نفری به طرف میدان آزادی (میدان شهیاد) آغاز شد و پس از ساعتی تراکم گروههای راهپیمایان به حدی زیاد شد که تمام سطح خیابان و حتی پیادهروها به اشغال راهپیمایان درآمد و صدها هزار نفر با قدمهای تند ولی منظم به طرف میدان به حرکت پرداختند. در ساعت ۱۲ ظهر در حالی که میدان آزادی و قسمتی از جاده مخصوص کرج و جادههای شمال و جنوب میدان آزادی مملو از مردم شده بود حرکت در خیابان آیزنهاور متوقف شد و به تدریج توقف جمعیت تا خیابان شاهرضا سرایت کرد. به دستور روحانیون گروههای مختلف مردم در خیابان نشستند و سپس مؤذنین از بلندگوها شروع به گفتن اذان کردند و سرانجام در حالی که از کثرت جمعیت در میدان آزادی و خیابان آیزنهاور راهی برای پیشروی نبود، قطعنامه راهپیمایی توسط روحانیون گروهها قرائت شد و از ساعت ۲ بعدازظهر مردم شروع به بازگشت کردند.»
متن کامل قطعنامهای که در پایان راهپیمایی توسط روحانیون و گروههای مختلف مردم خوانده شد، به این شرح بود:
«بسم الله الرحمن الرحیم
در پایان این راهپیمایی بسیار شکوهمند که به مناسبت رحلت پیغمبر اکرم (ص) و شهادت حضرت مجتبی و ثامنالائمه امام رضا به دعوت روحانیت مبارز با شرکت میلیونها نفر از مردم تهران و شهرستانها که برای استقبال از مقدم امام خمینی به تهران آمدهاند برگزار شد، مطالب زیر را به عنوان قطعنامه اعلام میداریم:
۱- ما کلیه مواد قطعنامههای راهپیماییهای تاسوعا و عاشورا و اربعین و جمعه ۲۷ صفر ۹۹ را که به تصویب میلیونها نفر از اهالی محترم تهران و سراسر کشور رسیده است بار دیگر تایید و تاکید میکنیم.
۲- افتخار راندن شاه مخلوع از کشور و نجات مملکت از سر دودمان پهلوی متعلق به ملت ایران و جنبش عظیم اسلامی است که رهبر آگاه ملت از پانزده سال پیش آن را شعار مبارزه قرار داده است.
۳- رژیم منفور و باطل سلطنتی و تمام بقایا و دنبالهها و تفالههای آن از قبیل شورای سلطنت و ولایتعهدی و مجلسین فرمایشی موجود از نظر ملت ایران مردود و غیر قابل قبول است.
۴- هر فرد یا سازمان دولتی در داخل و خارج از کشور که توطئه خائنانه و خسارتبار بازگرداندن شاه فراری را تعقیب کند جز تضییع وقت و اتلاف نیروهای انسانی و اقتصادی کشور و تشدید بغض و نفرت ملت نتیجهای بدست نخواهد آورد و ملت ستمکشیده و آگاه ایران تحت هیچ شرایطی زیر بار سنگین استبداد سیاه پهلوی نخواهد رفت.
۵- همانگونه که رهبر جنبش حضرت آیتالله العظمی امام خمینی کراراً تاکید کردهاند هر کابینه که با حفظ رژیم گرچه به صورت شورای سلطنت به وسیله هر کس و هر گروه و یا هر سابقه از جمله دولت غاصب کنونی تشکیل گردد از نظر ملت ایران غیرقانونی و محکوم است.
۶- مردم ایران مشتاقانه و بیصبرانه در انتظار قدوم پیشوای محبوب و رهبر عظیمالشأن دقیقهشماری میکند و هیچگونه بهانه و عذری را در مورد جلوگیری از ورود ایشان به کشور نمیپذیرد و برای رسیدن به این آرزوی مقدس خویش حق توسل بهر وسیله و هر شیوه را حفظ میکند.
۷- مبارزات پیگیر و بیامان و همهجانبه ما تا رسیدن به نظام عدل اسلامی که هدف نهایی اعلام شده جنبش است ادامه خواهد داشت و در این راه از همه امکانات و شیوههای مناسب در مراحل و شرایط مختلف استفاده خواهیم کرد.
۸- ما حمله وحشیانه دژخیمان رژیم به مردم را در تهران و سنندج و شهرستانهای دیگر که منجر به شهادت و زخمی شدن جمعی از مردم دلیر و فداکار و مسلمان گردیده و کشاندن نظامیان را با لباس مبدل به خیابانها با شعار فریبکارانه حمایت از قانون اساسی محکوم میکنیم.
والسلام علیکم و رحمةالله و برکاته»
در روز ۸ بهمن نیز حدود ۴۰ نفر از روحانیون مبارز تهران، مدرسین حوزه علمیه قم و نمایندگان روحانیت مبارز شهرستانها در اعتراض به بسته شدن فرودگاه و جلوگیری از بازگشت امام خمینی در محل مسجد دانشگاه تهران تحصن کردند که طی روزهای بعد تعدادشان به ۴۰۰ نفر رسید.
روزنامه کیهان همان روز نوشت که تحصن این افراد نامحدود است و دکتر زیباکلام عضو سازمان ملی دانشگاهیان اعلام کرده کمیته تدارکات متحصنان، امور مربوط به متحصنان را انجام میدهد و وسایل و امکانات لازم را در اختیار روحانیون مبارز و متحصن قرار خواهند داد.
سخنگوی متحصنین نیز در گفتوگو با روزنامه کیهان گفت: به عقیده ما عدم بازگشت امام خمینی نتیجه توطئهای است که توسط دولت انجام شده است. روحانی متحصن، جنتی درباره تاریخ بازگشت امام خمینی گفت هنوز تاریخ دقیق بازگشت مشخص نیست، چون نقشهها دفعالوقت است. وی افزود: تحصن روحانیون تا بازگشت امام خمینی ادامه خواهد یافت و بیتردید نمایندگان و افرادی از گروههای مختلف مردم به تحصن خواهد پیوست.
جنتی درباره ملاقات بختیار با امام خمینی گفت ممکن است امام خمینی در صورت استعفای بختیار ایشان را بپذیرند. به گفته سخنگوی متحصنین تا ظهر روز اول تحصن، آیتالله منتظری و دکتر بهشتی، از اعضای روحانیت مبارز تهران به جمع متحصنین پیوستند. آیتالله طالقانی نیز در پیامی به متحصنین آمادگی خود را برای شرکت در این تحصن اعلام کرد و گفت که به زودی در این تحصن شرکت خواهند کرد.
در طول برگزاری تحصن نیز تلگرافهای زیادی از طرف علما و مردم شهرستانها در تایید و پشتیبانی از هدف متحصنین مخابره شد. بعدازظهر اولین روز تحصن، آیتالله طالقانی نیز به جمع متحصنین پیوست.
همزمان با این مراسم، روحانیون متحصن با انتشار بیانیهای شدیداً به دولت شاپور بختیار حمله کردند. متن این بیانیه به این شرح است:
« بسمه تعالی
ملت مسلمان ایران
حکومت غیرقانونی و غاصب شاپور بختیار در بیشرمی و اهانت به حیثیت ملت ایران روی پیشینیان نوکرصفت خود را سفید کرد، در روز جمعه ۶ بهمن در تهران و تبریز و رشت و گرگان و آبادان و سنندج و بعضی شهرستانهای دیگر دست به کشتارهای فجیع و وحشیانه زد و با بستن فرودگاههای کشور بر روی رهبر محبوب ملت آیتالله العظمی امام خمینی دامظله احساسات پاک مردم شرافتمند ایران را که با قلبی لبریز از عشق دیدگانی پر از اشک شوق در انتظار مقدم فرخنده رهبر عظیمالشأن خود بود سخت جریحهدار ساخت و خشم سهمگین ملت ایران که ریشه او و اربابانش را خواهد سوخت، بیش از پیش برانگیخت.
اینجانبان به عنوان اعتراض به اعمال ضدانسانی دولت غیرقانونی بختیار از ساعت ۹ صبح روز یکشنبه ۸ بهمن ماه جاری تا بازگشت حضرت آیتالله العظمی امام خمینی دامظله به وطن به آغوش پر از مهر ملت در مسجد دانشگاه تهران تحصن اختیار میکنیم و از این محل مقدس در کنار برادران دانشجوی خود ندای حقطلبانه خود را به گوش جهانیان خواهیم رساند.
برقرار باد جمهوری اسلامی به رهبری امام خمینی
روحانیون متحصن، مسجد دانشگاه تهران»
سازمان ملی دانشگاهیان ایران هم با صدور اعلامیهای پشتیبانی خود را از اقدام روحانیون متحصن اعلام کرد. در بیانیه این سازمان دانشگاهی آمده بود: «روحانیت مترقی در طول مبارزات ضد استبدادی و ضد استعماری ملت ایران همواره نقش تعیینکنندهای داشته است. اینک در آستانه ورود رهبر عالیقدر انقلاب مردم ایران حضرت آیتالله العظمی خمینی برای اعتراض به دسایس مذبوحانه دستگاه ضدمردمی حاکم در جلوگیری از ورود ایشان، جامعه روحانیت مبارز در مسجد دانشگاه تهران تحصن اعلام کرده است. سازمان ملی دانشگاهیان ایران (دانشگاه تهران) پشتیبانی کامل خود را از خواست روحانیون متحصن ابراز میکند و انتخاب دانشگاه تهران را به عنوان محل این تحصن نشانه دیگری از همبستگی همه قشرهای مردم ایران در تحقق هدفهای انقلاب بزرگ ملت ایران میداند.»
به نوشته روزنامهها، «تلاوت و ترجمه آیات قرآن مجید از جمله برنامههای متحصنان در مسجد دانشگاه بود و آقای خامنهای، آقای هاشمی و استاد مطهری در جمع متحصنان برنامه سخنرانی داشتند.»
در پی این تحصن همچنین گروههای زیادی از مردم برای این عده خوراک، پوشاک و دیگر وسایل ضروری بردند. مردم گروه گروه با عجله قبل از آغاز ساعات منع عبور و مرور که در آن زمان در شهر تهران برقرار بود، خودشان را به دانشگاه میرساندند و برای روحانیون متحصن غذا و وسایل دیگر میبردند.
تحصن روحانیون در دانشگاه تهران و حمایتهای گسترده از آن چهار روز به طول انجامید و در کنار تمامی اعتراضاتی که در اقصی نقاط کشور انجام شد، در نهایت شرایطی را به وجود آورد که دولت بختیار مجبور شد به بستن فرودگاهها پایان دهد.
منبع: تاریخ ایرانی
.
انتهای پیام /*