تمثال جمهوری اسلامی ایران

 (مصاحبه با آقای حاج محمود توره جان زاده از علمای تاجیکستان)

 

حضور: لطفاً به طور مختصر خود را معرفی کنید و بفرمایید از چه زمانی با امام خمینی آشنا شدید؟

آقای توره جان زاده: بسم الله الرحمن الرحیم. و الحمدلله و السلام و الصلاة علی رسول الله. بنده حاج محمود توره جان زاده، نایب امام جماعت مسجد جامع ناحیه وحدت دوشنبه (مرکز تاجیکستان) هستم و در آنجا به تدریس علوم اسلامی اشتغال دارم.

آشنایی بنده با حضرت امام از روزهای اوّل انقلاب اسلامی شروع شد. خانواده ما ـ خصوصاً پدرم ـ از طریق رادیو پیگیر وقایع ایران بودیم و نوارهای صوتی را که از ایران می رسید ـ از جمله سخنرانیهای حضرت امام ـ گوش می کردیم، پیاده می کردیم و الآن هم آن نوارها را همچون گنجینه ای تاریخی در منزل نگهداری می کنم.

به هر حال ما از زندگی و آثار امام خمینی اطلاعات خوبی داریم، در مراسم بزرگداشت ایشان شرکت می کنیم، از خدمات امام به اسلام آگاهیم. آن آرمانهایی که حضرت امام در ایران پیاده کردند همان آرمانهایی است که ما، در دل داشتیم و داریم. خداوند به ملت ما هم آنچه را نصیب امام و ملت ایران کرد نصیب بفرماید.

 

حضور: آشنایی مردم تاجیکستان با امام خمینی و انقلاب اسلامی ایران چگونه است؟

توره جان زاده: مردم تاجیکستان الحمدلله از طریق مساجد و روحانیون و افرادی مثل ما که مخلص انقلاب اسلامی ایران هستیم آشنایی خیلی خوبی با رهبر کبیر انقلاب اسلامی، مردم ایران و انقلاب ایران دارند. در تاجیکستان خیلی ها نام فرزندان خود را از میان اسامی رهبران ایران انتخاب می کنند. در عائله ما چند نفر به نام خمینی، مهدی، اکبر و... هستند. برادرم حاجی اکبر توره جان زاده حدود هفت سال ساکن تهران بودند.

ما خودمان را مدیون برادران ایرانی می دانیم به خاطر محبتهایی که در ایام سختی در حق ما و خاندان ما و بلکه همۀ ملت تاجیکستان کردند. الآن همین صلح که در تاجیکستان بعد از آن جنگ شهروندی داخلی که پیش آمد و دشمنان ما بر ملت تاجیکستان تحمیل کردند با سعی و تلاش رهبریت ایران بحمدلله به صلح و آشتی رسید. ملت تاجیکستان خود را مدیون و ممنون رهبری و حکومت ایران می دانند.

 

حضور: وضعیت نشر آثار و اندیشه های امام خمینی در کشور شما چگونه است؟

توره جان زاده: در تاجیکستان امکانات زیادی برای دسترسی به آثار امام خمینی و اندیشه های ایشان فراهم است. مردم از طریق مجلات و کتابخانه ها و نیز خدمات سفارت ایران و کمیته رایزنی فرهنگی با اندیشه های حضرت امام و انقلاب اسلامی آشنا هستند. علاوه بر اینها ما امکان دریافت برنامه های پنج کانال تلویزیونی جمهوری اسلامی ایران را داریم. چون زبان ما و شما مشترک است و بدون نیاز به ترجمه قابل استفاده است ما براحتی در جریان وقایع و فعالیتهای جمهوری اسلامی قرار داریم.

 

 حضور: بیشترین برنامه های مورد توجه شما کدام است؟

توره جان زاده: مردم ما از تمام برنامه های ماهواره ای ایران استفاده می کنند ولی من فکر می کنم بیشتر از برنامه های خبری و برنامه های قرآنی و دینی که بسیار برنامه های خوبی است بیشتر استفاده می شود.

 

حضور: به نظر شما چرا ملل مسلمان واقعاً و در عمل وحدت ندارند که از این بابت هم بسیار صدمه می خورند.

توره جان زاده: بله، متأسفانه درست است. الآن ملل مسلمان با دسیسه های دشمنان اسلام پراکنده هستند. از دوران سید جمال الدین مسلمانان از این عدم اتحاد رنج می بردند و او تمام کارش دعوت به اتحاد بود. من گمان می کنم علت پراکندگی آنان تبعیت اکثر رهبران اسلامی از استکبار جهانی است و الا در دنیا هیچ دینی مانند دین اسلام عناصر و عوامل مشترک برای حصول وحدت ندارد. صرف نظر از مذاهب مختلفی که در اسلام هست عوامل مشترک زیادی هست مانند اعتقاد به خداوند یکتا، پیامبر اسلام، قبله واحد، قرآن کریم، نماز، روزه، حج؛ اینها برای ایجاد وحدت میان امت کافی است. همینطور محبت به اهل بیت پیامبر اسلام(ص) بین طوایف مسلمانان مشترک است. محبت به اهل بیت پیامبر اکرم(ص) خاص مذهب شیعه نیست بلکه اهل تسنن هم محبت فوق العاده به خاندان پیامبر خدا دارند. شما به کشورهای اسلامی که اهل سنت هستند نظر کنید ببینید چه تعداد از آنها برای فرزندان خود نام علی، حسن، حسین و... را انتخاب می کنند. اینها عوامل مهمی برای وحدت اسلامی است.

 

حضور: مردم تاجیکستان چه مذهبی دارند؟

توره جان زاده: مردم تاجیکستان اکثراً سنی حنفی هستند.

 

حضور: چرا مردم مسلمان نمی توانند با این همه عوامل مشترک با یکدیگر وحدت پیدا کنند.

توره جان زاده: عرض کردم، به خاطر وابستگی حکومت هایشان. متأسفانه چون زمام امر به دست حکومتهاست از دست مردم کار چندانی ساخته نیست. وقتی حکومت وابسته و مدیون استکبار آمریکاست روشن است وحدت اسلامی که مخالف سلطه آمریکاست بوجود نخواهد آمد. علت وابستگی حکومتها نیز ترس از پست و مقام خودشان است. اگر با آمریکا و استکبار مخالفت کنند ممکن است قدرت خود را از دست بدهند. آمریکا در جمهوری اُکراین، در جمهوری گرجستان، در جمهوری قرقیزستان این کار را کرد و این قدرت را دارد که چنین حکامی را کنار بزند بنابراین آنها از آمریکا تبعیت دارند و همین علت پایبندی آنها به استکبار جهانی است.

 

حضور: علت دخالت آمریکا در کشورها و مناطق اسلامی چیست؟

توره جان زاده: علت دخالت آمریکا در کشورهای اسلامی آن است که می ترسد مبادا این کشورها هم مانند ایران به اسلام روی بیاورند و مانند جمهوری اسلامی ایران به عزّت اسلامی برسند و منافع آمریکا در آن کشورها از بین برود. بر اثر مشت محکمی که آمریکا در ایران خورد، نمی گذارد در سایر کشورهای اسلامی چنین انقلابهایی بوجود آید.

 

حضور: چاره کار مسلمانها چیست؟

توره جان زاده: برای خاطر اینکه مسلمانان بتوانند کاری بکنند اول باید از تابعیت آمریکا خود را رها کنند. فقط در آن صورت است که می توانند در کنفرانس اسلامی و سایر کنفرانسها تصمیمات لازم را به نفع مسلمانان بگیرند. متأسفانه در کشورهای مسلمان نشین که اکثر مردم مسلمان هستند ـ به استثنای ایران و سوریه ـ کشور مستقلی وجود ندارد که حکام آن به نحوی تابع آمریکا نباشند. آنها خدمتکار آمریکا و استکبار جهانی هستند این است که اوّلین قدم، استقلال و رها شدن از تابعیت آمریکاست.

 

حضور: اندیشه های امام خمینی و الگوی انقلاب اسلامی در میان چه تأثیری می تواند داشته باشد؟

توره جان زاده: حضرت امام با انقلاب اسلامی واقعاً یک انقلاب تاریخ ساز را در جهان امروز برپا کرد و آن تفکری را که استکبار جهانی تبلیغ می کرد که اسلام صلاحیت اداره کشورها را ندارد و باید به آن به صورت یک مسأله تاریخی یا حداکثر اعتقاد شخصی نگاه کرد، این قالب را در هم شکست و به دنیا نشان داد که اسلام دین جاوید است و در هر عصر و زمانه می تواند جامعه را اداره کند.

الآن چشم همه مسلمانان عالم به ایران دوخته شده است. ما ترقیات ایران را ترقیات خودمان می دانیم، پیشرفتهای ایران را پیشرفتهای خودمان می دانیم. خدای ناکرده اگر آسیبی به ایران و انقلاب اسلامی برسد این آسیب به تمام آرمانها و آرزوهای جهان اسلام می رسد. چون ما در تمثال جمهوری اسلامی ایران، آرمانهای خودمان را می بینیم. اگر جمهوری اسلامی ایران انشاء الله در تمام جهات موفق شود، چراغ امید در دل مسلمانان جهان فروزان باقی می ماند. مسلمانان می توانند با گام گذاردن در راه امام و انقلاب اسلامی در کشورهای خودشان همین راه را طی کنند و نظام اسلامی را برپا دارند.

واقعاً حضرت امام یک مجدد عصر بودند. ایشان انقلاب کردند و اسلام سیاسی را به دنیا و جهان اسلام نشان دادند، در حالی که اسلام واقعاً از عرصه سیاسی برکنار شده بود و بیشتر آن را یک آیین اخلاقی می دانستند. حضرت امام چراغ امید را در تمام دلها فروزان کردند و آن هدفی را که خداوند و پیامبر و قرآن و شریعت مقدس اسلام، تشریع کرده بودند، همان اهداف را ایشان در جامعه خودشان پیاده کردند.

 

حضور: تفاوت امام خمینی با سایر رهبران راستین مسلمان چیست؟

توره جان زاده: تفاوت بسیار زیاد است. قبل از امام خمینی، رهبران مانند سید جمال، نظریه نظام اسلامی و جهان اسلامی را مطرح کردند ولی حضرت امام توانستند آن الگوی واقعی اسلامی را که می خواستند، به منصۀ ظهور و عمل برسانند. امام آنچه را در نظر بود در عمل نشان دادند و خود بدان عمل کردند و این بزرگترین تفاوت او با سایر رهبران اسلامی است.

یک راز محبوبیت امام در قلب مردم همان زندگی ساده ایشان است که جماران شاهد آن است. پیشوای امت و رهبر امت باید وضع زندگی اش مانند زندگی امام باشد. زندگی که حضرت امام داشتند زندگی انبیاء و اولیاء بود. پیامبر اکرم(ص) و خلفای راشدین در زمان خود چنین زندگی ساده ای داشتند.

ملت زمانی به رهبر خود می تواند محبت داشته باشد که بتواند سطح زندگی خود را با او مقایسه کند. امّا وقتی مردم در کوخ زندگی کنند و رهبر جامعه در کاخ خودش مرفه باشد، چنین رهبری نمی تواند در دل مردم ایجاد محبت کند.

متأسفانه در بسیاری از کشورهای اسلامی مردم از روی ترس از رهبران خود اطاعت می کنند نه از روی محبت ولی اطاعت مردم ایران از امام خمینی از روی محبت بود نه از روی ترس.

 

حضور: وقتی در شوروی سابق بودید از نامه امام خمینی به گورباچف چگونه مطلع شدید؟

توره جان زاده: دوستداران امام در تاجیکستان زیاد بودند و همان زمان نامه امام را در تاجیکستان منتشر کردند. این است که ما از پیش بینی امام در مورد فروپاشی شوروی سابق و آن مکتوبی که آیت الله جوادی آوردند نزد گورباچف و در آن گفته بودند صدای شکسته شدن استخوانهای کمونیسم شنیده می شود، مطلع بودیم. این نامه و این پیشگویی، زنگ خطری بود برای فروپاشی شوروی.

مردم تاجیکستان بعد از فروپاشی شوروی بیشتر معتقد شدند که حضرت امام، ولی خداست که اینچنین دورنمای حکومت شوروی را دید و از فروپاشی آن خبر داد. البته در میان مردم ما بعضی از دست پرورده های کمونیستها هستند که از اوّل نظر خوبی با انقلاب اسلامی نداشتند و تا امروز هم در برابر آرمانهای اسلامی کارشکنی می کنند که بعضی از آنها دارای پست و مقام دولتی هستند. ولی اکثر مردم تاجیکستان مسلمان هستند، مسجدی هستند، خداپرست هستند. اینها از همان روز اول تا حالا آرزوی سعادت و پیشرفت جامعه اسلامی را داشته و دارند.

وقتی حضرت امام مرحوم شدند مردم تاجیکستان متأثر و نگران بودند. نگران بودند که بعد از رحلت ایشان مبادا انقلاب اسلامی صدمه ببیند امّا الحمدلله دیدیم که جانشین ایشان از شاگردان ارزنده امام بودند و جمهوری اسلامی محفوظ ماند و انشاء الله محفوظ خواهد ماند. تا زمانی که شاگردان حضرت امام در رأس قدرت هستند ما دلگرم هستیم که انشاء الله انقلاب اسلامی از مسیر خود خارج نمی شود.

 

حضور: چنانچه سخن دیگری دارید بیان بفرمایید.

توره جان زاده: آرزوی پیروزی و موفقیت انقلاب اسلامی را داریم. آرمانهای شما همان آرمانهای ماست و خداوند ملت ما را موفق بدارد که نظام اسلامی را برپا داریم. خداوند ملت ایران تا روز قیامت از گزند کفر و استکبار جهانی که امروز نقشه های شومی دارد در پناه خود محافظت بفرماید. و نقشه های شوم دشمنان اسلام را نابود بگرداند.

 

 

 

منبع: حضور، ش 63، ص 197.

. انتهای پیام /*