روزشمار زندگی اجتماعی و سیاسی امام خمینی بر اساس سال هجری شمسی «از تولد تا رحلت»
محمد رجائی نژاد
بخش چهارم
سه بخش پیشین روزشمار در شماره های 60، 61 و 62 مجله حضور منتشر شده است. شماره چهار، (آخرین بخش این روزشمار) در این شماره ارائه می گردد.
دی ماه
اول دی
ـ نخستین مصاحبه مطبوعاتی امام خمینی. (1331 هـ.ش)
اولین مصاحبه امـام خمینــی با مطبوعات، اوایل دی ماه 1331 هـ ش( جمـادی الاول 1372 هـ ق) با مجله «ترقی» انجام گرفت. در پی بازگشت آقای سید علی اکبر برقعی از کنفرانس صلح سوسیالیست ها در «وین» به شهر قم و اعتراض علما و مردم به حضور ایشان در کنگره، عوامل حزب توده در پوشش حمایت از آقای برقعی به دین اسلام و مرجعیت شیعه توهین می کنند. طلاب و مردم مسلمان نیز طی اجتماعی خواستار دستگیری و مجازات و می شوند. با ورود نیروهای شهربانی و اقدام به تیراندازی، یک نفر کشته و عده ای مجروح می شوند. آیت الله العظمی بروجردی ضمن اعتراض به این جریانات، حضرت امام را به نمایندگی، مسئول تحقیق و رسیدگی به موضوع می نمایند. در آن شرایط خبرنگار مجله ترقی برای تهیه گزارش به آقای بروجردی در قم مراجعه می کنند. آقای بروجردی اعلام می دارند: اگر نظر مرا می خواهید، نزد آقای سید روح الله خمینی، [حضرت امام] نماینده رسمی من بروید. از این رو خبرنگار نزد حضرت امام رفته و با ایشان به گفتگو می نشیند که بخشی از آن در مجله ترقی شماره 32 به سال 1331 هـ. ش درج می شود.
صحیفه امام، ج1، ص 31
ـ گفتگوی امام خمینی با علی امینی (نخست وزیر وقت محمد رضا پهلوی) پیرامون نابسامانیهای جامعه. (1340 هـ.ش)
به نوشته بعضی از مطبوعات وقت، علی امینی ـ نخست وزیر وقت ـ با تنی چند از مسئولان کشوری و شهری قم که برای دیدار با مراجع به این شهر آمده بودند، به خدمت حضرت آیت الله خمینی [حضرت امام] نیز رسید اما ایشان او را تعظیم و تکریم نکرد. بلکه با بیانات صریح و قاطعانه به امینی اجازه نداد تا از این ملاقات به نفع خویش بهره برداری کند. حضرت امام در این گفتگو به بعضی از مسائل و مشکلات و نابسامانی های جامعه اعتراض کردند.
صحیفه امام، ج ضمیمه، ص 474
ـ پیام امام خمینی در منع از دخالت منسوبین نسبت به جریانات خلق مسلمان تبریز. (1358هـ.ش)
به دنبال اغتشاشات و اعتراضات حزب خلق مسلمان در تبریز و حمایت آقای شریعتمداری از آنها، به منظور خنثی سازی توطئه های آنان، حضرت امام، اطرافیان خویش را از دخالت در قضایای تبریز منع نموده و فرمودند: «در صورت تخلف، مؤاخذه خواهند شد.» همچنین طی یک سخنرانی در این روز، در جمع راهپیمایی دانشجویان از تبریز و تهران، به توطئه های دشمن و اختلافات قومیتی اشاره فرمودند.
صحیفه امام، ج 11، ص 364 و 366
دوم دی
ـ تلگراف امام خمینی به احمد حسن البکر (رئیس جمهور عراق). (1350هـ.ش)
در پی اعمال خشونت رژیم بعث عراق علیه ایرانیان مقیم آن کشور و اخراج آنان، حضرت امام ضمن اعتراض و ارسال تلگراف به رئیس جمهور عراق، طی یک سخنرانی در مسجد شیخ انصاری نجف، خطاب به روحانیون و طلاب و ایرانیان، تهدید به هجرت و ترک عراق کردند و فرمودند: «... در این صورت من فکرم منتهی شد به اینکه ما دیگر وجودمان در اینجا لزومی ندارد...».
صحیفه امام، ج 2،ص 403 و ص 405
چهارم دی
ـ حکم امام خمینی مبنی بر تعیین اعضای «ستاد پیگیری فرمان هشت ماده ای». (1361هـ.ش)
پس از صدور فرمان هشت ماده ای حضرت امام، در تاریخ 24 دی ماه 1361 ش، برای پیگیری و عملیاتی کردن آن، ستادی تشکیل گردید. که اعضای آن شش نفر از مسئولان کشوری بودند و حضرت امام طی این حکم آنها را تعیین کردند.
صحیفه امام، ج 17، ص 172
ششم دی
ـ پیام امام خمینی به ملت مسلمان ایران و شش توصیه عمومی. (1357هـ.ش)
حضرت امام در این پیام ضمن تبیین قیام عاشورای امام حسین(ع) و قیام نهضت ملت مسلمان ایران به ظلمها و خیانت های رژیم پهلوی اشاره کرده و کشتار بی رحمانه مردم را محکوم نموده و روز 29 ماه محرم (8 دی ماه) را روزی عزای عمومی اعلام می کنند. همچنین شش توصیۀ مهم به ملت غیور ایران می نمایند.
صحیفه امام، ج 5، ص 283
هفتم دی
ـ پیام امام خمینی مبنی بر بسیج عمومی برای مبارزه با بیسوادی، «تشکیل نهضت سوادآموزی». (1358هـ.ش)
در هفتم دی ماه 1358، حضرت امام طی پیامی خطاب به ملت ایران بسیج عمومی برای مبارزه با بیسوادی را در کشور اعلام کردند و با تشکیل «نهضت سواد آموزی» به صورت سازمان یافته دولت و ملت درصدد مبارزه با بیسوادی بر آمدند، تا اینکه درصد باسوادی جمعیت ایران از 47% سال 1355 ش به 80% در دهه سوم انقلاب رسید.
صحیفه امام، ج 11، ص 446
ـ نصایح امام خمینی در جواب نامه و پیشنهادات حجت الاسلام و المسلمین حاج سید احمد خمینی. (1349هـ.ش)
حضرت امام در پاسخ به نامه فرزند خویش که برای تبلیغ و گسترش تقلید از ایشان پیشنهاداتی را کرده بودند، ضمن نصایحی برای وی، می فرمایند؛ که در خلال تحصیل به تهذیب اخلاق و تحکیم مبانی دیانت مقدسه کوشا باشید قبل از اینکه بخواهید برای من فکر تشریفات و مشاورین و اصحاب باشید.
صحیفه امام، ج 2، ص 317
هشتم دی
ـ تعیین هیأت پنج نفره رسیدگی به امور مناطق نفتی از سوی امام خمینی. (1357هـ. ش)
حضرت امام در یک اقدام عملی برای فشار هر چه بیشتر بر رژیم پهلوی و بستن شاهرگ حیاتی رژیم، طی حکمی خطاب به آقای مهدی بازرگان، هیأت پنج نفره ای متشکل از خود آقای بازرگان، آقای علی اکبر هاشمی رفسنجانی، مهندس مصطفی کتیرایی و دو نفر دیگر با انتخاب آقای بازرگان تعیین کردند جهت اداره امور نفت و رسیدگی به اعتصابات کارگران و کارمندان شرکت نفت. در این راستا پیشنهاداتی نیز ارائه نمودند.
صحیفه امام، ج 5، ص 302
ـ تذکر مهم امام خمینی به شورای نگهبان و اختیارات «مجمع تشخیص مصلحت نظام». (1367هـ.ش)
حضرت امام در پیام خود به اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، ضمن اشاره به اختیارات این مجمع، تذکرات بسیار دقیق و مهمی را به اعضای شورای نگهبان راجع به درنظر گرفتن زمان و مکان در اجتهاد و مصالح نظام می دهند و آنها را توصیه می کنند به دوری جستن از تئوری های صرف و توجه به واقعیت های جامعه و جهان پرآشوب امروزی.
صحیفه امام، ج 21، ص 217
دهم دی
ـ گفتگوی امام خمینی با نماینده مخصوص کاخ الیزه و مدیر کل خاورمیانه وزارت خارجه فرانسه پیرامون ویژگیهای «جمهوری اسلامی». (1357 هـ.ش)
حضرت امام در ملاقات آقای کلود شایه (نماینده مخصوص کاخ الیزه) و ژاک روبر(مدیر کل سیاسی و امور خاورمیانه در وزارت خارجه فرانسه)، دیدگاههای کلی خود را درباره رژیم سلطنتی و جایگزینی «جمهوری اسلامی» بیان فرمودند.
صحیفه امام، ج 5، ص 309
یازدهم دی
ـ پیام تاریخی امام خمینی به «گورباچف» رئیس جمهور اتحاد جماهیر شوروی. (1367 هـ.ش)
حضرت امام با توجه به وظیفه شرعی و الهی خود، از طرفی آگاهی از جریانات مهم سیاسی بین المللی، بویژه تحولات عظیم جهان کمونیست، سعی کردند از فرصت به نحو احسن استفاده کرده و با دعوت جهان کمونیسم به اسلام، درصدد بر آمدند تا خلأ بوجود آمده از فروپاشی ماتریالیسم را با جایگزینی اسلام ناب محمدی(ص) پر نمایند. به همین جهت هیأتی را به سرپرستی آیت الله جوادی آملی به مسکو اعزام کرده تا پیام کتبی ایشان را به گورباچف در دعوت به اسلام ارائه نمایند. حضرت امام در این پیام تاریخی با بینشی برخاسته از مکتب وحی و فراتر از وقایع روزمره و اتفاقات سیاسی، به ترسیم این رویداد مهم پرداختند.
صحیفه امام، ج 21، ص 220
چهاردهم دی
ـ پیام شش ماده ای امام خمینی به مناسبت نخستین انتخابات ریاست جمهوری (1358 هـ ش)
قبل از برگزاری نخستین انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران، حضرت امام با صدور پیامی خطاب به ملت ایران تذکرات مهمی را در 6 بند بیان فرمودند.
صحیفه امام، ج 12، ص 11
ـ یادنامه امام خمینی در تجلیل از شهید محراب آیت الله سید عبدالحسین دستغیب. (1360 هـ.ش)
حضرت امام در تجلیل از مقام شامخ شهید محراب دستغیب که در تاریخ 14 دی 1360 هنگام عزیمت برای اقامه نماز جمعه در شیراز توسط منافقین به شهادت رسید! این یادنامه را مرقوم فرمودند.
صحیفه امام، ج 15، ص 463
پانزدهم دی
ـ حکم امام خمینی مبنی بر انحلال هیأتهای گزینش در سراسر کشور. (1361 هـ ش)
حضرت امام طی این حکم، خطاب به ستاد پیگیری فرمان هشت ماده ای، خواستار انحلال هیأتهای گزینش سراسر کشور به دلیل ضعف و سستی و سؤالات گزینش، و تأسیس هیأتهای دارای صلاحیت شدند و در این راستا توصیه هایی در شش بند ارائه فرمودند.
صحیفه امام، ج 17، ص 219
شانزدهم دی
ـ پیام امام خمینی به مناسبت روی کار آمدن دولت بختیار (1357هـ.ش)
پس از سقوط دولت نظامی «ازهاری» و آغاز کار دولت «شاپور بختیار» بعنوان نخست وزیر رژیم پهلوی، وی در شانزدهم دی ماه 57، با معرفی اعضای کابینه خود، قدرت را به طور رسمی در دست گرفت. حضرت امام طی پیامی به ملت ایران فرمودند:« من به عموم ملت دلیر اعلام می کنم که رژیم سلطنتی، غیر قانونی و مجلسین، غیر ملی و غیر قانونی و حکومت غاصب، غیرقانونی و یاغی است...» و در ادامه، در پنج بند تذکرات مهمی را خطاب به ملت ایران گوش زد می کنند.
صحیفه امام، ج 5، ص 350
ـ نامه امام خمینی به آیت الله خامنه ای درباره حدود اختیارات حکومت اسلامی. (1366هـ.ش)
حضرت امام در این نامه خطاب به مقام معظم رهبری، آیت الله خامنه ای ـ رئیس جمهور وقت و امام جمعه تهران ـ مطالب مهم و سرنوشت سازی را پیرامون اختیارات ولی فقیه و حکومت اسلامی مرقوم فرمودند.
صحیفه امام، ج 20، ص 451
هفدهم دی
ـ اعلام موضع امام خمینی نسبت به سالگرد کشف حجاب، و عقب نشینی رژیم پهلوی. (1341هـ.ش)
به دنبال شکست مفتضحانه دولت در جریان لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی در دی ماه 1341، رژیم یک بار دیگر قدرت خود را در مصاف با روحانیت آزموده و با استفاده از مناسبت 17 دی 1341، می خواست از زنان بی حجاب برای رژه خیابانی و تظاهرات که به صورت غیر مستقیم علیه اسلام و روحانیت تمام می شد، بهره برداری نماید. حضرت امام که با هوشیاری کامل مراقب اوضاع بود، پس از اطلاع از ماجرا بی درنگ طی پیامی به دولت هشدار داد که در صورت وقوع چنین حادثه ای، علمای اسلام متقابلاً همان روز را به مناسبت فاجعه مسجد گوهرشاد، عزای ملی اعلام نمایند. همچنین در این پیام عنوان کردند از عموم ملت خواهند خواست که دست به تظاهرات بزنند و نسبت به عاملین آن ابراز تنفر و انزجار کنند. تهدید حضرت امام که عقب نشینی رژیم را به دنبال داشت، یکبار دیگر موج وسیعی از امید و پیروزی را به دنبال داشت.
صحیفه امام، ج 1، ص 123
هیجدهم دی
ـ مصاحبه امام خمینی با هفت خبرگزاری، روزنامه و مجله و... در یک روز پیرامون مسائل انقلاب و دولت بختیار. (1357 ه.ش)
حضرت امام در چنین روزی در پاریس، هفت مصاحبه مختلف با خبرگزاری های کشورهای مختلف انجام دادند. بیشتر سؤالات حول روی کارآمدن دولت بختیار بود. حضرت امام در پاسخ به سؤال مجله « ژون افریک» که پرسید: آیا بیمی از این ندارید که با شکست دولت بختیار، کودتای نظامی شود؟ فرمودند: منتهی شدن به کودتای نظامی همین است که تاکنون بوده است....
درایران کودتای نظامی مسأله را حل نمی کند. زیرا دولت قبل، خود یک کودتای نظامی بود. همچنین حضرت امام در پاسخ به خبرنگار فاینشنال تایمز که پرسید: آیت الله شریعتمداری گفته اند که قانون اساسی را می خواهند، پس ایشان طرفدار رژیم سلطنتی است؟ علت تناقض چیست؟ جواب دادند:« من جمهوری اسلامی را به آراء عمومی می گذارم».
صحیفه امام، ج 5، صفحات 378 تا 401
ـ سخنرانی امام خمینی در جمع اعضای ستاد مرکزی پیگیری فرمان 8 ماده ای درباره علت انحلال هسته های گزینش . (1361 هـ. ش)
حضرت امام در این سخنرانی که در جمع اعضای ستاد مرکز ی پیگیری فرمان حضرت امام انجام گرفت به بعضی از دلایل انحلال هسته های گزینش اشاره فرمودند: از جمله «در جمهوری اسلامی غیر از گروهکهایی که می خواهند به اسلام و مسلمین ضرر و زیان بزنند، نباید دنبال عیب دیگران رفت. باید آبروی مردم را حفظ کنید....»
صحیفه امام، ج 17، ص 224
نوزدهم دی
ـ پیام امام خمینی به ملت ایران درباره توطئه تعرض به مردم به اتهام ساواکی بودن.. (1357هـ.ش)
حضرت امام دراین پیام مردم را از مجازات ساواکی ها و عمّال شاه به طور خودسرانه منع کرد. ایشان فرمودند: به طوری که از ایران اطلاع داده اند اعمالی بر خلاف اسلام و انصاف، بدون رعایت حقوق شرعی انجام می گیرد، این شاهد بر آن است که دستهای ناپاکی در کار است که با هرج و مرج و ایجاد رعب و وحشت نهضت مقدس اسلامی را متهم نموده و خدای نکرده به شکست بکشند.
صحیفه امام، ج 5، ص 402
بیست و یکم دی
ـ دومین نامه امام خمینی خطاب به آیت الله خامنه ای ـ مقام معظم رهبری ـ پیرامون ولایت مطلقه فقیه. (1366هـ.ش)
بعد از نامه اول حضرت امام درباره اختیارات ولی فقیه و حکومت اسلامی خطاب به آیت الله خامنه ای، ایشان خطاب به حضرت امام نامه ای مرقوم فرموده و تمام تذکرات و ارشادات حضرت امام را قبول کرده و صحّه می گذارند. در جواب، حضرت امام نیز دومین نامه را ارسال و از ایشان تجلیل می کنند.
صحیفه امام، ج 20، ص 455
بیست و دوم دی
ـ تشکیل شورای انقلاب به فرمان امام خمینی. (1357هـ.ش)
با اوج گیری نهضت اسلامی در سال 1357، اندیشه طرح تشکلی به نام شورای انقلاب در میان روحانیون معتمد حضرت امام پدید آمد که در سفر شهید مطهری به پاریس، این طرح با امام در میان گذارده شد. با موافقت ایشان، این شورا تشکیل گردید و اعضای آن انتخاب شدند. پس از آن حضرت امام طی پیامی، اعضای شورای انقلاب اسلامی را تعیین و و ظایف آن را برای مردم تشریح نمودند.
صحیفه امام، ج 5، ص 426
بیست و سوم دی
ـ پیام امام خمینی درباره هوشیاری مردم در برابر توطئه ها و شایعات احتمالی، بعد از خروج شاه از ایران. (1357هـ.ش)
حضرت امام دراین پیام مهم ملت ایران را از وقوع توطئه ها و شایعات تفرقه افکنانه، بخصوص حمله به نیروهای مسلح به نام ملت از سوی ایادی رژیم آگاه کردند.
صحیفه امام، ج 5، ص 434
ـ پیام امام خمینی به شورای انقلاب، تکذیب شایعه درخواست کمک نظامی از شوروی. (1358هـ.ش)
در پی شایعه گسترده این مطلب که حضرت امام تقاضای کمک نظامی از شوروی کرده اند. ایشان طی پیامی آن را شدیداً تکذیب کردند.
صحیفه امام، ج 12، ص 113
بیست و چهارم دی
ـ انتصاب آیت الله خامنه ای به امامت جمعه تهران توسط امام خمینی. (1358 هـ.ش)
پس از استعفای آیت الله منتظری از امامت جمعه تهران، حضرت امام طی حکمی حضرت آیت الله خامنه ای ـ مقام معظم رهبری ـ را به عنوان امام جمعه تهران معرفی نمودند.
صحیفه امام، ج 12، ص 116
ـ اعلام صورت دارایی های امام خمینی به دیوان عالی کشور. (1359هـ.ش)
اعلام میزان دارایی ها، توسط حضرت امام بر اساس اصل 142 قانون اساسی صورت گرفته، که علاوه بر اینکه وضعیت زندگی ساده ایشان را نشان می دهد، نشانه تقید امام به اجرای مفاد قانون اساسی نیز می باشد.
صحیفه امام، ج 13، ص 523
ـ حکم امام خمینی به سران سه قوه درباره نحوه برخورد با سید مهدی هاشمی. (1365 هـ. ش)
در پی دستگیری سید مهدی هاشمی (یکی از منسوبان به آیت الله منتظری) و جریانات پیش آمده، وزیر اطلاعات وقت طی نامه ای به حضرت امام نظر ایشان را راجع به محکومیت و اجرای حکم جویا می شوند. حضرت امام این امر را به نظر سران سه قوه محول می نمایند.
صحیفه امام، ج 20، ص 186
بیست و پنجم دی
ـ پیام امام خمینی به مناسبت فرارسیده اربعین حسینی، توصیه های نه گانه ایشان. (1357 هـ ش)
با نزدیکی اربعین حسینی و ادامه تظاهرات مردم انقلابی ایران، حضرت امام برای سازماندهی بهتر و استفاده بهینه از این روز، طی یک پیام نه ماده ای، توصیه های سرنوشت سازی را خطاب به ملت ایران صادر فرمودند.
صحیفه امام، ج 5، ص 477
ـ اعلام حمایت دولت سوریه از امام خمینی(1357 هـ ش)
به گزارش خبرگزاری های جهانی، دولت سوریه از امام خمینی اعلام پشتیبانی کرد.
ـ فرمان امام خمینی برای تدوین تاریخ انقلاب اسلامی (1367 هـ.ش)
حضرت امام طی نامه ای به حجت الاسلام آقای سید حمید روحانی، مأموریت تدوین تاریخ انقلاب اسلامی را به عهده ایشان گذاشته و تذکر می دهند که «اگر شما می توانستید تاریخ را مستند به صدا و فیلم حاوی مطالب گوناگون انقلاب از زبان توده های مردم رنجیده کنید....»
صحیفه امام، ج 21، ص 239
بیست و ششم دی
ـ دیدگاه امام خمینی، پس از فرار محمدرضا شاه پهلوی در پی گسترش نهضت اسلامی ایران. (1357 هـ ش)
با فراگیر شدن جرقه های اولیه انقلاب و فشار نیروهای مخالف رژیم و دیگر حوادث پیش آمده، پایه های اقتدار رژیم شاهنشاهی سست شده و منجر به فرار شاه گردید. محمدرضا شاه سه روز پس از تشکیل شورای سلطنت به همراه همسر و خانواده خویش در حالی ایران را برای همیشه ترک نمود که به شدت می گریست. آنها سوار بر هواپیمای اختصاصی (شهباز) شده و در حالی که یک هواپیمای جت، بوئینگ 747 و دهها هلکوپتر آن را همراهی می کردند از کشور خارج شد. با فرار شاه حضرت امام یک پیام کوتاه و یک مصاحبه با خبرنگاران خارجی، نظر خود را اعلام فرمودند.
صحیفه امام، ج 5، ص 481 و 484
بیست و هفتم دی
ـ پیام تبریک امام خمینی به ملت ایران به مناسبت فرار شاه و تشریح وظایف آحاد ملت. (1357هـ.ش)
حضرت امام به مناسبت فرار شاه از کشور در پیامی خطاب به ملت ایران فرمودند: «فرار محمدرضا پهلوی را که طلیعه پیروزی ملت و سر لوحه سعادت و دست یافتن به آزادی و استقلال است به شما ملت فداکار تبریک عرض می کنم» حضرت امام در ادامه این پیام، علاوه بر درخواست ادامه تظاهرات، بار دیگر از قوای نظامی و انتظامی درخواست کردند که به ملت بپیوندند.
صحیفه امام، ج 5، ص 486
بیست و هشتم دی
ـ حکم امام خمینی به آقای یدالله سبحانی نسبت به تشکیل هیأتی برای تقویت و تنظیم اعتصابات.، (1357هـ.ش)
حضرت امام در پیامی به دکتر یدالله سحابی، وی را با همکاری آقایان حجت الاسلام محمدجواد باهنر و مهندس علی اکبر معین فر و دو نفر دیگر با مشورت خودشان، مأمور رسیدگی به وضع اعتصابات و تأمین مایحتاج لازم مردم کردند.
صحیفه امام، ج 5، ص 494
بیست و نهم دی
ـ فتوای امام خمینی درباره عدم صلاحیت ریاست جمهوری کسانی که به قانون اساسی رأی نداده اند. (1358ـ.ش)
در پی استفتاء جمعی، مبنی بر اینکه آیا کسانی که به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران رأی نداده اند و با آن مخالف اند، می توانند رئیس جمهور شوند؟ حضرت امام پاسخ داده اند :
«کسی که به قانون اساسی رأی مثبت نداده، صلاحیت ریاست جمهوری ایران را ندارد.» با این فتوا، مسعود رجوی سرکرده سازمان مجاهدین خلق از لیست کاندیداها حذف شد.
صحیفه امام، ج 12، ص 119
سی ام دی
ـ بازگشت قریب الوقوع امام خمینی به ایران و عکس العمل مردم. (1357هـ.ش)
انتشار خبر بازگشت حضرت امام به میهن اسلامی، شادی و شعف فراوانی در میان مردم به وجود آورد. اعلام این خبر از جانب امام، عوامل رژیم شاه را دچار بحران و اضطراب شدیدی کرد. بعضی از نظامیان وابسته رژیم با حمله به مردم، آخرین تلاشهای خود را برای حفظ نظام به کار بستند.
صحیفه امام، ج 5، ص 501
دوم بهمن
ـ پیام امام خمینی جهت افشای ماهیت رفراندوم شاه و تحریم آن. (1341هـ.ش)
پس از اعلام لوایح ششگانه شاه به عنوان انقلاب سفید و تعیین روز ششم بهمن 1341
جهت برگزاری رفراندوم عمومی، امام خمینی، در پاسخ به استفتاء گروهی از مردم مسلمان ایران، با انجام این همه پرسی مخالفت و آن را خلاف شرع اسلام و قانون اساسی ایران اعلام کردند. شاه در روز نوزدهم دی ماه 41، لوایحی را برای اصلاحات ارضی، ملی کردن جنگل ها، فروش سهام کارخانجات دولتی، اصلاح قانون انتخابات، سهیم کردن کارگران در منافع کارگاههای تولیدی و صنعتی و ایجاد سپاه دانش اعلام کرده، خواستار برگزاری همه پرسی در این زمینه شده بود. اما حضرت امام، با توجه به پیش بینی نشدن همه پرسی در قانون اساسی، مبهم بودن لوایح و بی اطلاعی مردم از محتوای آنها و نیز نبودن آزادی و توسل مأموران رژیم به تهدید و تطمیع مردم، همه پرسی درباره لوایح ششگانه شاه را خلاف شرع و قانون اساسی اعلام نمودند.
صحیفه امام، ج 1، ص 135
ـ پیام مهم و تاریخی امام خمینی به مناسبت قیام 19 دی مردم قم و نوید پیروزی. (1356هـ.ش)
حضرت امام در پیام تاریخی خود به مناسبت قیام مردم قم در نوزدهم دی ماه 56، ضمن اشاره به ظلم و جنایت رژیم شاه و الهام از ماه محرم و قیام امام حسین(ع)، نوید پیروزی توأم با سربلندی و افتخار، استقلال و آزادی را به ملت ایران می دهند.
صحیفه امام، ج 3، ص 315
سوم بهمن
ـ پیام حماسی امام خمینی به ملت ایران، به مناسبت محاصره منازل آیت الله خوانساری و بهبهانی توسط ساواک. (1341هـ.ش)
در پی محاصره منازل آقای خوانساری و بهبهانی در تهران توسط عمال رژیم شاه، حضرت امام طی پیامی ضمن تقبیح این عمل، احساسات پرشور خود را نسبت به دفاع از حریم علمای اسلام و مراجع تقلید نشان می دهند.
صحیفه امام، ج 1، ص 141
چهارم بهمن
ـ پیام رادیو تلویزیونی امام خمینی به مناسبت برگزاری نخستین انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران. (1358هـ.ش)
حضرت امام با توجه به اهمیت این انتخابات، که اولین انتخابات ریاست جمهوری بعد از انقلاب اسلامی بود، با اینکه در بیمارستان قلب تهران بستری بودند، طی پیامی بصورت زنده و رادیو ـ تلویزیونی مردم ایران را دعوت به شرکت فعال در انتخابات نمودند.
صحیفه امام، ج 12، ص 126
پنجم بهمن
ـ پیام نوید مراجعت امام خمینی به ایران، نامه مخالفت « بختیار» و درخواست تعویق بازگشت. (1357هـ.ش)
حضرت امام در پیامی خطاب به ملت ایران، ضمن نوید مراجعت به وطن، فرمودند: «اگر قرار است خونم بریزد، بگذار در میان جوانان ایران بریزد.» بعد از پیام امام، بختیار ضمن نامه ای، نسبت به ورود ایشان به ایران گفت که مسئولیت حفاظت را نمی تواند به عهده بگیرد. لذا با این بهانه از ایشان خواست سفر خود را تا سه هفته به تعویق بیندازد. بختیار گفت: اگر امام خمینی سفر خود را سه هفته به تعویق بیندازد، پس از انتخابات مجلس مؤسسان کنارگیری خواهد کرد.
صحیفه امام، ج 5، ص 528
ششم بهمن
ـ دیدار سه تن شخصیتهای سیاسی آمریکا با امام خمینی در پاریس. (1357 هـ. ش)
در ششم بهمن 57 سه تن از شخصیتهای سیاسی آمریکا به نامهای رمزی کلارک (دادستان کل اسبق آمریکا)، ریچارد فالک (استاد دانشگاه پرینستون آمریکا)، دان لویی(نماینده سازمانهای مذهبی آمریکا) جهت دیدار و مصاحبه خدمت حضرت امام رسیدند و پیرامون مسائل مختلف سیاسی و انقلاب ملت ایران با امام گفتگو کردند.
صحیفه امام، ج 5، ص 532
هفتم بهمن
ـ درخواست ملاقات با امام خمینی در پاریس از سوی بختیار. (1357هـ. ش)
خبرگزاریهای معتبر جهانی اعلام کردند؛ بختیار گفته است برای ملاقات با آیت الله خمینی به پاریس سفر خواهد کرد و این مسافرت سه روز به طول خواهد انجامید. وی گفت؛ نمی داند که آیا آیت الله خمینی با وی به ایران مراجعت خواهد کرد یا نه؟ با پخش این خبر، حضرت امام ضمن اطلاعیه ای شایعه پذیرش ملاقات با بختیار را تکذیب نموده و فرمودند: بختیار تا استعفا ندهد، نمی پذیرم. حضرات آقایان به ملت ابلاغ کنند که توطئه ای در دست اجرا است.
صحیفه امام، ج 5، ص 536
یازدهم بهمن
ـ پیام تشکر امام خمینی از دولت و ملت فرانسه. (1357ش)
حضرت امام قبل از عزیمت از پاریس به ایران پس از چهار ماه توقف در آنجا، به رسم رعایت اخلاق اسلامی و انسانی، طی پیامی از دولت و ملت فرانسه بخاطر مهمان نوازی تقدیر و تشکر نمودند.
صحیفه امام، ج 6، ص 6
دوازدهم بهمن
ـ ورود امام خمینی به کشور پس از سالها تبعید، اولین سخنرانی در وطن بعد از پانزده سال. (1357ش)
حضرت امام پس از نزدیک به پانزده سال دوری، در میان استقبال پرشور و میلیونی مردم ایران، قدم به خاک ایران اسلامی گذاشتند و اولین کسی که بعنوان خیر مقدم وارد هواپیما شد و خوش آمد گفت، آیت الله طالقانی بودند سپس در میان فریاد شادی مردم حاضر در فرودگاه، طی سخنان کوتاهی که اولین سخنرانی ایشان پس از پانزده سال دوری از وطن به حساب می آمد، از عواطف طبقات مختلف مردم تشکر نموده و همگان را به وحدت کلمه فراخواندند.
صحیفه امام، ج 6، ص 8
ـ مراسم استقبال بی نظیر و میلیونی مردم ایران از امام خمینی از فرودگاه تا بهشت زهرای تهران. (1357 ش)
با ورود حضرت امام به ایران، بزرگترین استقبال تاریخ در تهران شکل گرفت. این استقبال چنان بی نظیر بود که می توان گفت در هیچ دوره ای از تاریخ معاصر، مردم از یک شخصیت محبوب خود، این چنین استقبال نکرده اند. در مسیر فرودگاه تا بهشت زهرای تهران، دریایی از انسان ها موج می زد. خبرگزاری ها جمعیت استقبال کننده در طول 33 کیلومتری فرودگاه تا بهشت زهرا را بین 5 تا 8 میلیون نفر(بیش از جمعیت آن روز تهران) تخمین زدند. بعد از ساعت ها، ورود اتومبیل حامل امام به بهشت زهرا، بخاطر انبوه جمعیت امکان پذیر نبود لذا از بالگرد استفاده شد. پس از استقرار امام در جایگاه مخصوص، ایشان سخنرانی مهم و تاریخی را در کنار یاران به خون خفته خویش ایراد فرمودند و غیر قانونی بودن رژیم سلطنت پهلوی را با استدلال مطرح نموده و خطوط آینده انقلاب و دولت اسلامی را ترسیم کردند.
صحیفه امام، ج 6، ص 8 ـ 19
ـ نخستین دیدار امام خمینی با جمعی از افسران، درجه داران و سربازان ارتش در مدرسه رفاه. (1357ش)
پس از سخنرانی حضرت امام در بهشت زهرا، ایشان برای استراحت به صورت موقت در مدرسه رفاه استقرار یافتند. جمعی از درجه داران و افسران، سربازان ارتش با وجود حاکمیت دولت بختیار، جهت دیدار و بیعت، حضور امام رسیدند. در این دیدار که دولت بختیار سعی کرد آن را دروغ جلوه دهد، حضرت امام بیانات مختصری انجام داده و از ارتشیان خواست که با دولت بختیار همکاری نکنند.
صحیفه امام، ج 6، ص 20
سیزدهم بهمن
ـ حکم امام خمینی بر ضرورت اجرا و پیگیری «فرمان هشت ماده ای». (1361ش)
حضرت امام در این حکم که در جواب نامه نخست وزیر وقت (مهندس میرحسین موسوی ) و آیت الله موسوی اردبیلی (رئیس دیوانعالی کشور) که از اعضای ستاد پیگیری فرمان هشت ماده ای بودند، ضمن تأکید مجدد بر پیگیری و اجرای فرامین (فرمان هشت ماده ای) فرمودند: «در صورت نسبت دادن چیزی به اینجانب، تا از شخص اینجانب سؤال نشده است باید ترتیب اثر ندهند؛ زیرا بسیاری از امور که به اینجانب نسبت داده می شود بر خلاف واقع است.
صحیفه امام، ج 17، ص 281
چهاردهم بهمن
ـ نخستین دیدار امام خمینی با اعضاء تحریریه مطبوعات داخلی، پس از بازگشت به ایران. (1357ش)
کارکنان و نویسندگان روزنامه اطلاعات، اولین گروه از مطبوعات داخل کشور بودند که دو روز پس از بازگشت حضرت امام به وطن، با ایشان دیدار و بیعت کردند. در این دیدار حضرت امام وظیفه خطیر مطبوعات و اهل قلم را توضیح و گوشزد نمودند.
صحیفه امام، ج 6، ص 39
پانزدهم بهمن
ـ تشکیل دولت موقت و ابلاغ حکم نخست وزیری مهندس مهدی بازرگان توسط امام خمینی. (1357 ش)
پس از تصمیم شورای انقلاب نسبت به نخست وزیری آقای بازرگان و موافقت حضرت امام، اولین حکم رسمی توسط حضرت امام خطاب به آقای بازرگان، بعنوان نخست وزیر دولت موقت، توسط آیت الله هاشمی رفسنجانی در حضور خبرنگاران خارجی و داخلی قرائت گردید.سپس ترجمه انگلیسی حکم امام توسط آقای ابراهیم یزدی برای خبرنگاری در مراسم قرائت شد. این مراسم در همان محل اقامت امام ـ مدرسه علوی ـ بصورت رسمی انجام گرفت.
صحیفه امام، ج 6، ص 54
ـ تنفیذ حکم نخستین ریاست جمهوری، پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران. ( 1358ش)
حضرت امام در حالی که بیمار و در بیمارستان قلب تهران بستری بودند، حکم ریاست جمهوری ابوالحسن بنی صدر (اولین رئیس جمهور) را خطاب به ملت ایران تنفیذ کردند. همچنین طی سخنانی تذکرات مهمی را بیان فرمودند؛ از جمله؛ «من یک کلمه به آقای بنی صدر تذکر می دهم، که آن یک کلمه تذکر برای همه است: حب الدنیا رأس کل خطیئة»...
صحیفه امام، ج 12، ص 139 و 141
هفدهم بهمن
ـ حوادث و وقایع مهم انقلاب در این روز (1357 ش)
ـ تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام به فرمان امام خمینی (1366ش)
پس از تشکیل مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان قانون اساسی، مواردی به وجود آمد که این دو نهاد با هم اختلاف نظر پیدا کردند و در هر بار نظر حضرت امام را جویا شده و اِعمال می نمودند. تا اینکه در اواسط بهمن 1366 ش، از سوی مسئولان نظام، آیت ا... خامنه ای (رئیس جمهور)، آیت ا... موسوی اردبیلی (رئیس دیوان عالی)، آیت ا... هاشمی رفسنجانی (رئیس مجلس)، آقای مهندس میرحسین موسوی ( نخست وزیر) و حاج سید احمد آقا خمینی نامه ای خطاب به امام نگاشته و از ایشان درخواست شد که برای حل عملی مسائل اختلافی این دو نهاد، مرجعی را تعیین کنند. حضرت امام نیز در 17 بهمن همان سال، فرمان تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام را مرکب از اعضای شورای نگهبان، رؤسای سه قوه و... صادر کردند.
صحیفه امام، ج 20، ص 463
هیجدهم بهمن
ـ منع ورود حاج سید احمد آقا خمینی نسبت به جریان کتاب شهید جاوید توسط امام خمینی. (1352 ش)
حضرت امام در نامه ای از نجف اشرف، خطاب به فرزندش حاج سید احمد آقا، ضمن تذکر چند نکته، ایشان را از ورود به قضایا و اختلافات پدید آمده پیرامون کتاب شهید جاوید (تالیف آقای شیخ نعمت الله صالحی نجف آبادی) منع می کنند و اصلاح قضایای آن را از خداوند می خواهند.
صحیفه امام، ج 3، ص 18
نوزدهم بهمن
ـ اعلام همبستگی همافران نیروی هوایی ارتش با امام خمینی، «روز نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران». (1357 ش)
از شکننده ترین ضربات بر پیکر رژیم شاهنشاهی، حرکت شجاعانه پرسنل نیروی هوایی ارتش در نوزدهم بهمن ماه 1357 ش بود. در این روز جمعی از پرسنل نیروی هوایی با انجام رژه و خواندن سرود در مقابل حضرت امام، همبستگی خود را با امام و انقلاب اعلام کردند. از آن پس، روز نوزدهم بهمن ماه هر سال به عنوان روز نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، گرامی داشته می شود. حضرت امام پس از اعلام همبستگی همافران نیروی هوایی در مدرسۀ علوی، بیاناتی را ایراد فرمودند.
صحیفه امام، ج 6، ص 101
ـ نامه امام خمینی به حجة الاسلام محمود محمدی عراقی دربارۀ حدود اختیارات جانشین نمایندۀ رهبری در سپاه و عدم ورود سپاه در مناقشات سیاسی. (1366ش)
پس از شهادت حجت الاسلام و المسلمین شیخ فضل الله محلاتی (نمایندۀ امام در سپاه)، حجت الاسلام محمود محمدی عراقی ( جانشین نمایندۀ امام) طی نامه ای خدمت امام، دربارۀ حدود اختیارات خود و عدم ورود نیروهای مسلح بویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مناقشات سیاسی سؤال نمودند : حضرت امام نیز در جواب مختصری مسئولیت کاررا به عهدۀ خود ایشان قرار می دهند.
صحیفه امام، ج 20، ص 468
ـ عفو تمامی زندانیان وابسته به گروهکها توسط امام خمینی. (1367 ش)
حضرت امام در پاسخ به نامه حجت الاسلام و المسلمین محمدی ری شهری(وزیر اطلاعات) که خواستار عفو کلیۀ زندانیان وابسته به گروهکها ـ به استثنای مرتکبین جرایم جنایی ـ شده بود، طی حکمی موافقت خود را اعلام می فرمایند.
صحیفۀ امام، ج 21، ص 255
بیستم بهمن
ـ پیام کوتاه امام خمینی به ملت ایران مبنی برنداشتن سخنگو. ( 1357 ش)
در پی بعضی حرکت های مشکوک از ناحیه کسانی که خود را منتسب به حضرت امام می دانستند، ایشان طی پیام کوتاهی فرمودند : «کسی حق ندارد به عنوان سخنگو یا اطرافی یا وابسته و یا تحت هر عنوان دیگری، از طرف اینجانب مطلبی بگوید....»
صحیفه امام، ج 6، ص 112
بیست و یکم بهمن
ـ شکسته شدن حکومت نظامی به فرمان امام خمینی، توسط مردم انقلابی ایران. (1357 ش)
در آخرین ساعات عمر رژیم پهلوی ژنرالهای رژیم شاه برای به کنترل در آوردن اوضاع، تصمیم گرفتند تا مدت حکومت نظامی را در تهران افزایش دهند. آنها با این اقدام قصد داشتند، ضمن جلوگیری از اجتماع مردم، در صورت امکان، حضرت امام و دیگر سران انقلاب را دستگیر یا به قتل برسانند. اما حضرت امام با تیزبینی و موقع شناسی، طی پیامی حکومت نظامی را خدعه و خلاف شرع دانسته و از مردم خواستند که به هیچ وجه به آن اعتنا نکنند. مردم انقلابی نیز با اطلاع از پیام امام به خیابان ها ریختند و دامنه درگیری گسترده تر شد.
صحیفه امام، ج 6، ص 122 ـ 121
بیست و سوم بهمن
ـ پیام امام خمینی به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی ایران. (1357 ش)
به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی ایران حضرت امام در پیامی 6 ماده ای خطاب به ملت، تذکرات و نکات مهمی را بیان فرمودند.
صحیفه امام، ج 6، ص 128
بیست و پنجم بهمن
ـ درگیری خونین ساواکی ها و عناصر ضد انقلاب با نیروهای انقلابی تبریز، پیام امام خمینی نسبت به سرکوب آنان (1357 ش)
عناصر ضد انقلاب و ساواکی ها که در نقاط مختلف شهر تبریز موضع گرفته بودند، با تیر اندازی های گسترده، عدۀ زیادی از مردم شهر را به خاک و خون کشیدند. با پیام حضرت امام به مردم شجاع تبریز و درخواست سرکوب اخلالگران، نیروهای وفادار انقلاب به دفع تهاجمات دشمن پرداخته و با کشتن تعدادی و دستگیری 150 تن و فرار سایرین، این واقعه به پایان رسید.
صحیفه امام، ج 6، ص 139
ـ پیام امام خمینی برای پایان اعتصابات و از سر گرفتن فعالیت ها و کارها. (1357 ش)
با گذشت دو روز از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، حضرت امام طی پیامی خطاب به ملت ایران از عموم مردم ایران، کارگران، کارمندان، بازاریان، پیشه وران، دانشگاهیان و فرهنگیان و... می خواهند که از روز شنبه (28 بهمن 57) اعتصابات خود را پایان داده و فعالیت ها و کارهای عادی خود را آغاز نمایند.
صحیفه امام، ج 6، ص 141
ـ حکم انتصاب سرپرست آستان قدس رضوی توسط امام خمینی (1357 ش)
حضرت امام طی حکمی به آیت الله عباس واعظ طبسی، ایشان را بعنوان سرپرست آستان قدس رضوی منصوب کردند.
صحیفه امام، ج 6، ص 143
ـ موافقت امام خمینی با تشکیل «شورای عالی تبلیغات اسلامی». (1359 ش)
آیت اله محمد امامی کاشانی طی نامه ای به حضرت امام، نظر ایشان را نسبت به تشکیل شورای عالی تبلیغات اسلامی، جهت هماهنگی در فعالیت های تبلیغی مراکز فرهنگی و حوزوی را جویا می شوند، که حضرت امام نیز موافقت خود را اعلام می فرمایند.
صحیفه امام، ج 14، ص 110
ـ صدور حکم تاریخی امام خمینی مبنی بر ارتداد «سلمان رشدی» نویسندۀ کتاب آیات شیطانی. (1367 ش)
سلمان رشدی نویسندۀ انگلیسی (هندی الاصل) در کتاب خود به نام آیات شیطانی، به اسلام، قرآن و پیامبر اکرم (ص) و مقدسات و اعتقادات مسلمین اهانت کرده است. تألیف و انتشار این کتب در سطح وسیع حاکی از توطئه فرهنگی جدید غرب علیه مسلمانان بود. اما فتوای صریح حضرت امام علیه نویسندۀ آن باعث بیداری مردم جهان به ویژه مسلمین شد و در واقع از تکرار چنین اهانت هایی جلوگیری کرد. پس از صدور این فتوا، اکثریت علمای جهان اسلام از آن حمایت کردند.
صحیفه امام، ج 21، ص 263
بیست و ششم بهمن
ـ نگارش وصیتنامه سیاسی ـ الهی توسط امام خمینی. (1361 ه.ش)
حضرت امام نگارش وصیتنامه سیاسی ـ الهی خویش را در تاریخ 26 بهمن 1361 به پایان رسانده و نسخه ای از آن را طی پیامی به تاریخ 22 تیر 1362 نزد خبرگان اولین دورۀ مجلس خبرگان رهبری به امانت سپرد. ایشان در 19 آذرماه 1366 در وصیتنامۀ خود اصلاحاتی انجام داده و در دو نسخه یکی را به مجلس خبرگان رهبری و نسخه دیگر را به آستان قدس رضوی سپردند. تحویل این نسخه ها در حضور جمعی از مسئولین نظام در 19 آذر 1366 بصورت رسمی انجام گردید که گزارش کامل آن از طریق صدا و سیما پخش شد. در نهایت همین وصیت نامه در تاریخ 15 خرداد 1368 ( پس از رحلت حضرت امام) توسط آیت الله خامنه ای ـ رهبر معظم انقلاب ـ قرائت گردید.
صحیفه امام، ج 17، ص 335
بیست و هفتم بهمن
ـ نامه عرفانی امام خمینی با موضوع «لطایف توحیدی و اسرار عرفانی» به یکی از شاگردانش. (1317 ش)
حضرت امام طی یک نامه عمیق عرفانی خطاب به آقای سید ابراهیم خویی مقبره ای، نکات بسیار ظریف عرفانی و لطایف توحیدی را بیان کرده اند.
صحیفه امام، ج 1، ص 14
ـ پیام امام خمینی خطاب به ملت ایران، مبنی برممنوعیت ورود به منازل افراد. (1357 ش)
حضرت پس از پنج روز از پیروزی انقلاب اسلامی، با توجه به وضعیت کشور و احتمال سوء استفادۀ عناصر ضد انقلاب و افراد خاطی، طی پیامی ورود به منازل افراد را بدون اجازۀ دولت ممنوع کرد.
صحیفه امام، ج 6، ص 147
ـ اعلام تشکیل دادگاههای انقلاب توسط امام خمینی در مصاحبه با روزنامه اطلاعات. (1357 ش)
حضرت در مصاحبه ای با روزنامه اطلاعات در مدرسه علوی، در جواب خبرنگار این روزنامه که پیرامون اعدام چند تن از عوامل و سران رژیم شاه سؤال کرده بودند. اعلام می کنند، آنها در دادگاه ویژه انقلاب محاکمه شده و به سزای عمل خود رسیده اند.
صحیفه امام، ج 6، ص 167
سی ام بهمن
ـ پیام امام خمینی مبنی بر بازگشایی مدارس تحصیلی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی. (1357 ش)
حضرت امام طی یک پیام رادیو ـ تلویزیونی خطاب به مسئولان آموزش و پرورش و دانش آموزان، خواستار بازگشایی مدارس شدند. در ضمن لزوم تغییر نظام آموزشی را گوش زد نموده و توصیه هایی را در این راستا بیان فرمودند.
صحیفه امام، ج 6، ص 193
ـ پیام امام خمینی مبنی بر لزوم بازگشت نیروهای انتظامی به مراکز حفاظتی. (1357 ش)
با وجود ناامنی و شرارت ضد انقلاب و سوء استفاده افراد فرصت طلب، حضرت امام در این پیام، خطاب به نیروهای انتظامی، خواستار مراجعت فوری آنها به مراکز حفاظتی خود شدند تا از شهر و مراکز حساس حفاظت نمایند. حضرت امام در این پیام تأکید داشتند که به هیچ وجه بی فرهنگی و بی نظمی را تحت هر اسم و نامی تحمل نمی کنند.
صحیفه امام، ج 6، ص 195
ـ حکم انتصاب ابوالحسن بنی صدر به فرماندهی کل قوا توسط امام خمینی. (1358 ش)
با توجه به وضعیت حساس کشور و نیاز به تمرکز قوا، حضرت امام طی حکمی ابوالحسن بنی صدر، رئیس جمهور وقت ایران را به فرماندهی کل قوا منصوب کردند.
صحیفه امام، ج 12، ص 157
ـ نامه امام خمینی و تعیین ملاک برای آنچه که به ایشان نسبت داده می شود و تکذیب ادعای برخی از ملی گرایان. ( 1361ش)
حجت الاسلام و المسلمین حاج سید احمد خمینی ـ فرزند حضرت امام ـ در نامه ای نظر ایشان را نسبت به بعضی اظهار نظرهای افراد و احزاب وادعای آنها خواستار می شوند. حضرت امام نیز در پاسخ می فرمایند: «میزان در صحت آنچه به من نسبت داده شده است و می شود، نوشته های خود من و گفته های من که ضبط شده است و گفته های من در زمان حیاتم در روزنامه های کثیرالانتشار می باشد، و یا به شهادت دو نفر عادل از اهل علم، خالی از گرایش به احزاب یا گروههای سیاسی ثابت شود...»
صحیفه امام، ج 17، ص 343
ـ نامه امام خمینی به وزیر کشور وقت پیرامون ارزیابی عملکرد نهضت آزادی. (1366 ش)
حجت الاسلام و المسلمین سید علی اکبر محتشمی (وزیر کشور وقت) در نامه ای به حضرت امام، خواستار نظر ایشان نسبت به بعضی مسائل و دیدگاههای نهضت آزادی و اعضاء آن می شوند. حضرت امام نیز نسبت به موارد مطرح شده و عملکرد نهضت آزادی در پاسخ مطالبی را مرقوم می فرمایند.
صحیفه امام، ج 20، ص 479
سوم اسفند
ـ پیام مهم امام خمینی، معروف به «منشور روحانیت». (1367 ش)
پیام تاریخی و مهم حضرت امام، که خطاب به روحانیون، مراجع، مدرسین، طلاب و ائمه جمعه و جماعات سراسر کشور صادر گردید و بعدها «منشور روحانیت» نام گرفت، پیامی بود در تعیین استراتژی نظام جمهوری اسلامی ایران، رسالت حوزه های علمیه و پیرامون بعضی از حوادث و جریانات مهم تاریخ انقلاب اسلامی ایران در 21 صفحه.
صحیفه امام، ج 21، ص 273
چهارم اسفند
ـ انتخاب آیت الله دکتر بهشتی به عنوان ریاست دیوان عالی کشور از سوی امام خمینی. (1358 ش)
به دنبال تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، طی حکمی از جانب حضرت امام، آیت الله دکتر سید محمد حسینی بهشتی به عنوان اولین رییس دیوان عالی کشور، بالاترین مقام قضائی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، برگزیده شد.
صحیفه امام، ج 12، ص 163
ـ انتخاب آیت الله موسوی اردبیلی به عنوان دادستان کل کشور از سوی امام خمینی. (1358 ش)
همزمان با انتخاب ریاست دیوان عالی کشور، حضرت امام، طی حکم جداگانه ای آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی را بعنوان اولین دادستان کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی تعیین کردند.
صحیفه امام، ج 12، ص 164
پنجم اسفند
ـ حکم تشکیل دادگاه انقلاب اسلامی به آیت الله صادق خلخالی از سوی امام خمینی. (1357 ش)
در راستای رسیدگی به جرایم و تخلفات و جنایات سران رژیم پهلوی، حضرت امام طی حکمی به آیت الله صادق خلخالی از ایشان می خواهند که ضمن تشکیل دادگاهی به جرایم متهمین و زندانیان اقدام نمایند.
صحیفه امام، ج 6، ص 215
هفتم اسفند
ـ ابراز نگرانی امام خمینی از سرنوشت امام موسی صدر در دیدار عبدالسلام جلود. (1357 ش)
حضرت امام در دیدار عبدالسلام جلود، معاون معمر قذافی ـ رهبر کشور لیبی ـ و سه عضو دیگر هیات نمایندگی لیبی، در بیانات خیلی مختصری، از سرنوست امام موسی صدر ابراز نگرانی کرده و درخواست می کنند که هر چه سریع تر آقای قذافی به این قضیه رسیدگی نمایند، همچنین محترمانه درخواست دیدار قذافی را رد می نمایند.
صحیفه امام ج 6، ص 257
ـ بیانات مهم امام خمینی در دیدار ادوارد شوارد نادزه ـ وزیر خارجه شوروی ـ با ایشان. (1367 ش)
پس ابلاغ پیام مهم و تاریخی حضرت امام به گورباچف ـ رئیس جمهوری شوروی سابق ـ او نیز جوابی را توسط وزیر امور خارجۀ خود ـ ادوارد شوارد نادزه خدمت حضرت امام ارسال نمود. حضرت امام هنگام ارائه نامه گورباچف بیاناتی را بیان فرموده و هدف از ارسال پیام خود را گشودن دریچه ای به دنیای بزرگ و جاوید مطرح نمودند.
صحیفه امام، ج 21، ص 299
هشتم اسفند
ـ موافقت امام خمینی با تشکیل شورای مدیریت حوزه علمیه قم. (1359 ش)
آیت الله حسینعلی منتظری طی نامه ای خطاب به حضرت امام، نظر ایشان را راجع به تشکیل شورای مدیریت حوزۀ علمیه قم که با موافقت آیت الله گلپایگانی تشکیل شده بود، جویا می شوند. حضرت امام نیز موافقت خود را اعلام می نمایند.
صحیفه امام، ج 14، ص 160
نهم اسفند
ـ نامه امام خمینی به فرزندشان حاج سید احمد آقا خمینی، تاکید بر خودداری از انجام امور تبلیغی به نفع ایشان. (1349 ش)
حضرت امام طی یک نامه خانوادگی به فرزندشان از نجف اشرف، تأکید می کنند که از انجام کارها و فعالیت و اموری که به نحوی تبلیغ اینجانب باشد خودداری نمایید، من هیچ وقت از این اعمال خلاف انسانی میل ندارم که مرتکب شوید. آقای سید احمد خمینی در این باره چنین مرقوم نموده اند: با مشورت به این نتیجه رسیدیم که برای رساندن پیام امام و ارتباط بیشتر با طلاب و فضلا به حدود صد نفر از آنان شهریه داده شود تا آنان با تماس بقیه طلاب سریع تر مطالب امام را در حوزه و سایر جاها منتشر کنند. امام تصور می کردند برای شلوغی منزل و رونق دادن به مسأله مرجعیت ایشان چنین تصمیمی گرفته شده است.
صحیفه امام، ج 2، ص 336
ـ پیام چهارده ماده ای امام خمینی به ملت ایران، قبل از عزیمت به قم. (1357 ش)
حضرت امام پس حدود یکماه از بازگشت به وطن قصد عزیمت به قم را نمودند، قبل از عزیمت در یک پیام مهم به نکات مهمی اشاره فرمودند، چهارده توصیه دربارۀ انقلاب نوپای ایران و مسائل مهم داخلی کشور.
صحیفه امام، ج 6، ص 261
ـ فرمان امام خمینی مبنی بر مصادره اموال سلسلۀ پهلوی و «تشکیل بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی». (1357 ش)
با دستور حضرت امام خطاب به شورای انقلاب اسلامی که، باید تمام اموال و دارایی های منقول و غیرمنقول سلسله پهلوی و وابستگان آنها که به ناحق به دست آورده اند مصادره شده و به نفع مستضعفان و مستمندان اقشار مختلف مردم هزینه گردد. زمینه تشکیل بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی مهیا شد. شورای انقلاب با تشکیل این مرکز در صدد بر آمد تا اموال عموی مصادره شده را حفظ و حراست نماید. اولین اساسنامه این بنیاد، مشتمل بر 25 ماده در هفتم تیر 1358 تصویب و به تأیید شورای انقلاب رسید. حساسیت و ضرورت نظارت دقیق تر بر این مجموعه عظیم و هماهنگی بیشتر با برنامه های دولت، موجب شد که حضرت امام در 26 شهریور 1359 ش، شهید محمدعلی رجایی، نخست وزیر وقت را برای اداره بنیاد منصوب نمایند.
صحیفه امام، ج 6، ص 267
دهم اسفند
ـ ورود امام خمینی به قم پس از چهارده سال تبعید و نخستین سخنرانی ایشان در جمع مردم. (1357 ش)
حضرت امام پس از بازگشت به میهن، به مدت چند هفته در تهران اقامت نمودند تا انقلاب نوپای مردم تثبیت شده و دولت موقت تشکیل شود. پس از استقرار حکومت انقلابی و سامان یابی نسبی اوضاع کشور، بنا به وعده ای که داده بودند، در تاریخ دهم اسفند ماه 1357 ش به کانون انقلاب اسلامی یعنی شهر قم عزیمت نمودند. با استقبال پر شور مردم قم و مراجع و علما حوزۀ علمیه وارد مدرسه فیضیه شدند و در نخستین سخنرانی خود پس از 14 سال دوری، به تبیین مبارزات ملت و برنامه ها و اهداف نظام جمهوری اسلامی پرداختند.
صحیفه امام، ج 6، ص 269
یازدهم اسفند
ـ سخنرانی امام خمینی در دیدار «ابوالاعلی مودودی» و همراهان. (1357 ش)
در دیداری که ابوالاعلی مودودی (مؤسس جماعت اسلامی پاکستان) با همراهان خود در قم با حضرت امام داشتند، حضرت امام مطالبی را پیرامون توطئه بیگانگان در تضعیف اسلام و رهبران اسلامی بیان فرمودند.
صحیفه امام، ج 6، ص 294
پانزدهم اسفند
ـ حکم امام خمینی مبنی بر واگذاری حفاظت جاسوسان آمریکایی به شورای انقلاب (1358 ش)
دانشجویان مسلمان پیرو خط امام که جاسوسان آمریکایی مستقر در سفارت سابق آمریکا در تهران را به گروگان گرفته و در اختیار داشتند، طی نامه ای خدمت حضرت امام ضمن اشاره به موضعگیریهای بنی صدر (رئیس جمهور) و دیگر مقامات دولتی علیه آنها، درخواست کردند که گروگانها را از آنها تحویل بگیرند. حضرت امام نیز در پاسخ، خطاب به آقای سید محمد موسوی خوئینی ها با این پیشنهاد موافقت فرمودند. در نهایت حفاظت گروگانها به شورای انقلاب واگذار شد تا مجلس شورا بعداً درباره آنها تصمیم بگیرد.
صحیفه امام، ج 12، ص 172
شانزدهم اسفند
ـ عکس العمل امام خمینی و مراجع عظام نسبت به غائله چهاردهم اسفند. (1359 ش)
حضرت آیت الله گلپایگانی از مراجع عظام قم در نامه ای خطاب به حضرت امام از مسائل پیش آمده در 14 اسفند دانشگاه تهران ابراز نگرانی کرده و با توجه به وضعیت جنگی و حساس کشور درخواست پیگیری حضرت امام می شوند. هم چنین دیگر مراجع و علماء و دلسوزان نظام نیز به نوعی اعتراض و نگرانی خود را به گوش حضرت امام رساندند. حضرت امام در پاسخ فرمودند که در آینده تکلیف آنها روشن خواهد شد.
صحیفه امام، ج 14، ص 194
هیجدهم اسفند
ـ پیام امام خمینی به مناسبت شهادت جمعی از خاندان حکیم به دست رژیم بعثی عراق. (1363 ش)
در روز هیجدهم اسفند 63 ش، خبر تکان دهنده کشتار ده تن از علمای بزرگوار حوزه علمیه نجف که عموماً از منسوبین بیت شریف آیت الله سید محسن حکیم (از مراجع بزرگ شیعه) بودند، منتشر گردید. حضرت امام با صدور پیامی ضمن اظهار تأسف، تصریح کردند: از جنایتکاری که با اعمال خود، روی مغول را سفید نموده و از خونخواری که دستش تا مرفق در خون بی گناهان ایران و عراق فرو رفته، توقع و انتظاری، جز این نیست.
صحیفه امام، ج 19، ص 176
نوزدهم اسفند
ـ حکم امام خمینی برای تشکیل «کمیته امداد» (1357 ش)
سابقه فعالیت های کمیته امداد امام خمینی (بصورت غیر رسمی) به سالهای پیش از پیروزی انقلاب، حتی به سالهای 1342 ش باز می گردد که تعدادی از مبارزان و یاران حضرت امام، مأموریت پیدا کردند تا به خانواده زندانیان نیازمند و مبارزان رسیدگی کنند. این کمک ها به شکلهای مختلف تا زمان پیروزی انقلاب ادامه داشت و پس از پیروزی انقلاب این نهاد، با حکم حضرت امام به حجت الاسلام و المسلمین مهدی کروبی و آقایان حاج حبیب الله عسکر اولادی و حاج حبیب الله شفیق بصورت رسمی تأسیس و به فعالیت خود ادامه داده است.
صحیفه امام، ج 6، ص 367
ـ تأکید امام خمینی بر استقلاب عدم وابستگی وزارت اطلاعات به احزاب. (1363 ش)
حضرت امام طی سخنانی در جمع وزیر، معاونان، مدیران و سرپرستان کل وزارت اطلاعات سراسر کشور، مطالب مهمی را درباره عدم ورود و حمایت و وابستگی وزارت اطلاعات نسبت به احزاب و گروهها، بیان فرمودند، از جمله؛ «... تمام کسانی که در این وزارتخانه هستند باید در هیچ گروه و حزبی نباشند. وابستگی به گروهها، وابستگی فکری و عملی می آورد و این با کار شما منافات دارد. باید همه شما بیطرف بیطرف باشید؛ دشمنی، دوستی، آشنایی و غریبی در کار نباشد...»
صحیفه امام، ج 19، ص 179
بیست یکم اسفند
ـ صدور پیام امام خمینی در باره تحریم شرکت در حزب شاهنشاهی رستاخیز. ( 1353ش)
پس از تشکیل حزب شاهنشاهی رستاخیز، در 11 اسفند 1353 ش، و دعوت رژیم از مردم ایران برای عضویت در آن و تهدید دستگاه پهلوی به خروج از کشور برای کسانی که عضو حزب نشوند، حضرت امام که درآن زمان در نجف اشرف به سر می بردند، طی پیامی، شرکت در این حزب را حرام و کمک به استیصال مسلمین عنوان کردند.
صحیفه امام، ج 3، ص 76
بیست و دوم اسفند
ـ اعلام عزای عمومی در عید نوروز 1342 توسط امام خمینی. (1341 ش)
پس از رحلت آیت الله بروجردی، محمدرضا پهلوی که تصور می کرد صحنه از افراد مؤثر خالی شده است. درصدد بر آمد انقلاب به اصطلاح سفید خود را به رفراندوم بگذارد. اما این عمل او با تحریم علما از جمله حضرت امام مواجه شد. در نهایت همه پرسی فرمایشی رژیم در ششم بهمن 41 انجام شد و با سر و صدای فراوان تبلیغاتی از حضور گسترده مردم در این رفراندوم خبر دادند. حضرت امام خمینی با احساس خطر از وضعیت به وجود آمده، جهت آگاهی مردم از اوضاع، و اعتراض به اعمال رژیم پهلوی، طی پیامی به علما و مراجع، در بیست و دوم اسفند 1341ش، عید نوروز سال 42 را عزا اعلام نموده و جلوس خود و علما در ایام نوروز را به عنوان تسلیت به امام عصر(عج) قرار دادند.
صحیفه امام، ج 1، ص 156
بیست و پنجم اسفند
ـ تأسیس «بنیاد شهید انقلاب اسلامی» به فرمان امام خمینی. (1358 ش)
حضرت امام طی حکمی به حجت الاسلام و المسلمین مهدی کروبی، دستور تأسیس بنیاد شهید انقلاب اسلامی را صادر فرمودند. هدف از تشکیل این نهاد انقلابی رسیدگی و صیانت از خانواده های شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی بوده است. حضرت امام در حکم تأسیس آن، به اهم وظایف این تشکل اشاره فرموده و تذکرات لازم را ارائه نموده اند.
صحیفه امام، ج 12، ص 185
ـ پیام مهم ده ماده ای امام خمینی خطاب به مسئولان کشور جهت حل اختلافات. (1359 ش)
حضرت امام با توجه به وضعیت جنگی و حساس کشور و اختلافات سران نظام، پیامی را در ده ماده خطاب به ملت و مسئولان کشور صادر نموده و دستور حل سریع اختلافات را داده و خواستند که همه سران نظام مواظب سخنرانی ها و ارائه دیدگاههای خود باشند.
صحیفه امام، ج 14، ص 201
بیست و نهم اسفند
ـ نخستین پیام رادیو ـ تلویزیونی امام خمینی به مردم ایران در آستانه سال نو. ( 1358 ش)
حضرت امام برای نخستین بار بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، به مناسبت حلول سال نو پیامی رادیو ـ تلویزیونی بصورت زنده صادر فرمودند. پیام نوروزی حضرت امام بعدها بصورت یک امر مستمر هر ساله در ساعات اول عید نوروز تکرار گردید.
صحیفه امام، ج 12، ص 197
منبع: حضور، ش 63، ص 157.
.
انتهای پیام /*