مدیریت عاشورایی برترین الگوی مدیریت توسعه
سلیمان خاکبان
مقدمه
عاشورا تابلویی است به وسعت اندیشه، عرفان و هنر که هر کس از منظری و به فراخور ظرفیت وجودی خود می تواند از آن بهره مند شود. ما نیز از روزنی و با پیمانه ای فقیرانه بر ساحل این اقیانوس سرخ بی کران و ناپیدا عمق، گام نهاده ایم تا شاید ساقی کوثر باده پیمای عشق بر این مسکین نظری افکند و قطره ای از خم شهادت در کام خشکیده بچکاند و قلب مرده را حیاتی دوباره بخشد که یأس از جنود ابلیس است. درک فرهنگ انتظار تابعی از انس با فرهنگ عاشوراست. آنکه با عاشورا آشنا نیست چگونه می تواند با انتظار آشنا شود. انتظار برای چه؟ پاسخ چرایی انتظار در عاشورا است و منتظر واقعی کسی است که از کربلا عبور کرده باشد که کربلاییان، نخستین منتظرانند. خون حسین(ع) هنوز و همیشه تاریخ در رگهای شیعه جوشان است و کسی را که این خون در رگ نیست منتظر نتوان خواند، چه می گویم که شیعه نیست. عاشورا و انتظار،حسین(ع) و مهدی(عج)، دو رؤیا هستند، اما دو رؤیای صادق که یکی تعبیر شده است و دیگری به زودی -با فرج وجود مقدسش- تعبیر خواهد شد. نام نخست – حسین(ع) – شورآفرین است و نام دیگر – مهدی (عج) – جهت بخش. بارالها ما را یا عاشورایی کن یا منتظر که هر دو یکی است قل ادعوا الله او ادعوا الرحمن ایاً ماتدعوا فله الاسماء الحسنی.
هر چند دریغ است که عنان قلم از کف توسن عشق ربوده، به دست بی کفایت عقل سپارم، اما چه می شود کرد که در عصر توسعه!!! به سر می بریم و باید برای معرفی آسمان از آیینه غبارآلود زمین مددی سازیم. بارالها، پروردگارا، معبودا هر چه زودتر صبح عشق را برسان و توفیقی ده تا دولت کربلا و انتظار را دریابیم، عصری که به جای سخن از خاک، جز یاد رب الارباب بر زبانها نخواهد بود و جز هوس توسعه عشق، هوسی در سرها نه و اصلاً سر نه، که حسین(ع) آموخت با تن بی سر هم می توان در بیابان بلا سجده کرد و نرد عشق باخت و تاریخ را عشق آلوده و سرخ نمود.
خدایا فرج کربلایی ما را برسان که کربلاییان را کاسه صبر لبریز است.
1- مدیریت توسعه و جایگاه آن
با توسعه سازمان جامعه و نهادهای آن، مقوله «مدیریت» نیز از سادگی نخستین به پیچیدگی گرایید و زمینه مطالعات دانشگاهی آن فراهم شد تا آنجا که امروز با بیش از دهها شاخه مدیریت مواجهیم.
همگام با توسعه دانش مدیریت، شاخه ای به نام «مدیریت توسعه» تولد یافت که در واقع مهمترین و پیچیده ترین بحث از مباحث مدیریت است، چرا که حوزه برنامه ریزی، سازماندهی، به کارگیری نیروی انسانی، رهبری و نظارت آن تمامی ابعاد یک نظام اجتماعی را دربر می گیرد. بنابراین می توان گفت مدیریت توسعه چیزی جز فرایند رهبری جامعه نیست، لذا جایگاه آن نیز برترین جایگاه اجتماعی است که در فرهنگ مدیریت اسلامی از آن به امامت و ولایت یاد شده است.
2- ارتباط متقابل الگوی توسعه و مدیریت
الگوی مدیریت در واقع تابعی از الگوی توسعه است. به عبارت دیگر همانگونه که سازمانها و نهادهای گوناگون اجتماعی، مدیریت های خاص خود را می طلبند، چنانکه نمی توان یک مدیر فرهنگی را برای یک نهاد اقتصادی یا سیاسی گمارد و یا بالعکس، در مورد الگوهای توسعه نیز دقیقاً چنین است. به عنوان مثال در الگوی توسعه کمونیستی نمی توان از الگوی مدیریتی کاپیتالیستی بهره جست. چنانکه در الگوی توسعه دینی نیز نمی توان از هیچیک از الگوهای توسعه سرمایه داری یا مارکسیستی کمک گرفته. البته خواننده محترم به این نکته توجه دارد که الگوی مدیریتی غیر از اصول مدیریت است، چرا که اصول مدیرت ثابت بوده، ربطی به مکاتب گوناگون ندارد، آنچه که محل بحث است محتوای این اصول است که متأثر از نظامهای اعتقادی و ارزشی گوناگون می باشد. بنابراین هم در الگوی مدیریتی شرق و هم در الگوی مدیریتی غرب با یک سلسله عناصر مشترک از قبیل برنامه ریزی، سازماندهی و ... مواجهیم که در الگوی مدیریتی اسلام نیز وجود دارد. اما این اهداف، خط مشی ها و سازوکارهای برنامه هستند که محتوای برنامه را مشخص نموده، موجب ظهور الگویی خاص در برنامه ریزی که یکی از فرایند های الگوی مدیریتی است، می شوند. عین همین تفاوت در مورد سایر اصول مدیریت نیز قابل مشاهده است. بنابراین وقتی صحبت از الگوی مدیریتی می شود نظر به محتوا داریم، چنانکه وقتی ذکر اصول مدیریت می رود، به قالب اشاره می کنیم.
به هر حال، همانگونه که محتوای برنامه ای توسعه در نظامهای گوناگون ایدئولوژیک و ارزشی متفاوت است، محتوای رفتار و منش مدیریتی که شامل محتوای تمام اصول مدیریت می شود، نیز متفاوت خواهد بود. بنابراین مسئولان و برنامه ریزان توسعه کشور لازمست هم در بعد برنامه ریزی توسعه و هم در بعد طراحی و انتخاب الگوی مدیریتی توسعه، دقت لازم و کافی را مبذول دارند، چرا که کوچکترین غفلت در هر یک از این دو زمینه، موجب خسارتهای کلان و چه بسا جبران ناپذیر اجتماعی و تاریخی خواهد شد. اساساً یکی از علل بنیادین درگیری امیرالمؤمنین، حضرت علی علیه السلام و شیعیان ناب حضرتش با معاویه که در شام حکومت می کرد، همان الگوی مدیریتی معاویه بود که متأثر از الگوی مدیریتی ملوک بود و البته برای توجیه الگوی انتخابی خود، نظریه پردازی هم می کرد.
3- الگوی توسعه و مدیریت
الگوهای توسعه و مدیریت را با تمام تنوعهای ظاهری و صوری آن به دو نوع مادی و الهی می توان تقسیم کرد. توضیح اینکه: توسعه در واقع فرایند اندیشه و عمل انسانها برای دستیابی به هدف یا اهداف از پیش تعیین شده است. بنابراین توسعه یا عدم توسعه، مقوله ای نسبی است. یعنی ممکن است فرد یا جامعه ای از منظر نظام ارزشی مخالفان، عقب مانده و از دیدگاه نظام ارزشی خودی، کاملاً توسعه یافته به نظر آید. حادثه عاشورا در واقع بهترین و گویاترین تابلوی نمایش این دو دیدگاه توسعه –مادی و الهی- است. چرا که توسعه، چیزی جز «فصل» و «وصل» نیست (بعد ساختاری و قالبی توسعه). به عبارت دیگر در روز عاشورا، هم حسین(ع) و یارانش مدار «فصل» و «وصل» را طی نمودند و هم یزید و یزیدیان. قالب یکی بود، ولی محتواها گوناگون. یکی از سراب دنیا گذشت (فصل) و به حقیقت هستی رسید (وصل) و دیگری برعکس.
هر دو لشکر در اندیشه «ملک ری» بودند و برای رسیدن به آن شمشیر زدند. اما، ملک ری حسین(ع) و حسینیان «فی مقعد صدق عند ملیک مقتدر» بود و ملک ری رقیب خون آشام سرابی از حکومت بر قطعه خاکی خاک آلود که ظاهرش «هباء منثورا» بود و باطنش «سقر».
همانگونه که الگوی توسعه به دو نوع مادی و الهی قابل تقسیم است، الگوی مدیریتی نیز چنین است. به عبارت دیگر الگوی توسعه مادی، مدیریت متناسب با خود را می طلبد و الگوی توسعه الهی نیز مدیریت هماهنگ با خود را. نمی توان در طراحی الگوی توسعه، مدعی حرکت بر محور معنویت بود و در مقام مدیریت، منش سلاطین را برگزید و یا بر عکس، چرا که هر غایت و هدفی ابزار و لوازم خود را می طلبد. معاویه مدعی خلافت اسلامی بود اما در مقام عمل، منش سلاطین را برگزیده بود. و چون حضرت امیر علیه السلام می دانست که الگوی مدیریتی معاویه، در نهایت، مسیر و محتوای الگوی توسعه دینی را به انحراف خواهد کشید لذا نمی توانست از کنار این خطر با سکوت بگذرد. صحت تشخیص حضرت امیر علیه السلام در عصر خلافت یزید کاملاً آشکار می شود. بنیان الگوی توسعه نبوی که قرار بود به دست 12 معمار علوی به کمال لایق خود برسد با الگوی مدیریت اموی از مسیر توسعه الهی، منحرف و به سمت توسعه مادی گرایید. ابوسفیان، معاویه، و یزید، تنها سه شخص نیستند بلکه هر سه مظهر یک شخصیت اند که در مقام مدیریت اجتماعی، سمبل الگوی توسعه مادی هستند. اولی در مقابل بنیانگذار توسعه اسلامی، پیامبر گرامی اسلام، حضرت محمدبن عبدالله(ص) می ایستد، دومی در برابر برترین پاسدار این بنای نوبنیاد، قد علم می کند و سومی با اندیشه خام «ضربه نهایی» نهایت ضربه را بر خاندان الگوی مدیریت الهی وارد می نماید. «عاشورا» فریادی تاریخی برای افشای چهره پلید و فاسد الگوی توسعه و مدیریت مادی اموی در پوشش ارزشهای الهی است.
4- عاشورا، برترین الگوی توسعه
عاشورا با ذره ذره وجودش به ما می آموزد که توسعه حقیقی و حقیقت توسعه را در آسمان باید جست نه زمین. عاشورا به ما می گوید آسمانی باش از بالا به توسعه نگاه کن، تا زمانی که بسته و زنجیری خاکی، دستیابی به توسعه امکان ندارد. عاشورا ترسیم کننده غایت و استراتژی توسعه است، نه، عاشورا خود توسعه است. عاشورا، تعریف توسعه و راه دستیابی به آنست. عاشورا می گوید توسعه یعنی از خود رستن و به خدا پیوستن، و طریق آن چیزی جز سجده با ذره ذره وجود نیست، و سجده بر تربت کربلا تذکری بر حقیقت سجده و سجده حقیقی است.
گوهر و حقیقت عاشورا یک کلمه سه حرفی است: عشق، آن هم عشق به خدا. با توجه به این نکته است که مفهوم صحیح و عمیق «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» درک می شود. کسی که سینه اش کانون عشق الهی است هر روز و هر لحظه برایش عاشورا و هر زمین و نقطه ای برایش کربلا است، چرا که او پیوسته در حال پشت پا زدن به مظاهر فریبنده دنیا و رویکرد به قبله حقیقی است.
شاخص اصلی جامعه توسعه یافته عاشورایی «حب الله» است که به دنبال آن همه چیز هست. اگر آتش این عشق الهی بر سینه جامعه اسلامی شعله ور گردد، ما در تمامی صحنه های توسعه، پیشتاز خواهیم بود و الا اگر بخواهیم اسلام و ارزشهای والای دینی را پلی برای دستیابی به دنیای پست و دون قرار دهیم در واقع از مدار توسعه حقیقی خارج و در دام توسعه غربی غلتیده ایم.
5- اهمیت عنصر «انگیزش» در مدیریت
هر چند صاحب نظران دانش مدیریت درباره مجموعه عناصر اصلی مدیریت اتفاق نظر ندارند، ولی در مورد برخی عناصر، از قبیل «انگیزش» این وحدت نظر به چشم می خورد. حتی کسانی مانند کونتز(koontz)، ویهریخ(weihrich) و ادانل(odonnell) نیز با آنکه این عنصر را به عنوان عنصر اصلی مدیریت مطرح نکرده اند، اما آن را به عنوان نخستین اصل رهبری -که از عناصر اصلی مدیریت است- پذیرفته اند. بنابراین یکی از مهمترین مباحث دانش مدیریت «انگیزش» است. درجه اهمیت این عنصر به حدی است که به جرأت می توان آن را به عنوان یکی از شاخص های مهم ارزیابی کارآیی یا ناتوانی مدیریت ها به کار برد. نکته اینجاست که انسانها دارای توانایی های بسیار هستند که به هنگام کار از تمام آن توانایی ها استفاده نمی کنند. میزان بهره برداری از توانایی های فردی تابعی از میزان انگیزه افراد است. هر چه انگیزه قوی تر و پایدارتر باشد میزان کارآیی و بهره وری نیز بیشتر خواهد بود. اساساً یکی از مشکلات جدی مدیریت ها ناتوانی آنها در برانگیختن افراد در جهت به کارگیری از تمام ظرفیت هاست.
6- عوامل گوناگون انگیزش
با توجه به نقش و اهمیت انگیزش در بهره وری و کارآیی، متخصصان مباحث مدیریت در صدد کشف عوامل و روشهای گوناگون انگیزش بر آمده اند. در زمینه عوامل، دو نوع عامل درونی و بیرونی مطرح است. عوامل درونی آنهایی هستند که منبع جوشش و تأثیر آنها در درون افراد است. به عنوان مثال رشد فرهنگی، آرمانگرایی، هدفداری و احساس مسئولیت از جمله محرکها و عوامل درونی هستند که می توانند استعداد های ناشناخته و پنهان افراد را در راستای تحقق اهداف سازمان بسیج و شکوفا نمایند. اما، عوامل بیرون، محرکهایی هستند که از خارج بر انگیزه افراد تأثیر می گذارند. به عنوان مثال تشویق و تنبیه دو عامل اساسی بیرونی است. بدیهی است که تأثیر عوامل درونی خیلی بیشتر و پایدارتر از عوامل بیرونی است. بنابراین مدیریت و سازمانی موفق تر است که توانایی استفاده از عوامل درونی آن بیش از عوامل بیرونی باشد. به عبارت دیگر تفاوت انگیزش درونی با بیرونی مانند تفاوت جسم منیر و مستنیر است.
7- نگاهی به عنصر انگیزش در رهبری عاشورا
حال اگر از دیدگاه دانش مدیریت به حادثه عاشورا نگاه کنیم، بی شک و بی درنگ، یکی از ویژگیهایی که به گونه برجسته در مقابل دیدگان محقق منصف خونمایی خواهد کرد، توان وصف ناپذیر و فوق العاده رهبری نهضت در بعد «انگیزش» است. هر چند در طول تاریخ، رهبران بسیاری بوده اند که توانسته اند پیروان خود را تا مرز عملیات انتحاری برانگیزند، اما یکی از ویژگیهای رهبری عاشورا در این است که توان انگیزشی آن مرز زمان و مکان را پشت سر گذاشته، وسعت تاریخ و جغرافیا را فراگرفته است کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا. عنصر انگیزش در تابلوی عاشورا به قدری برجسته است که اساساً خود عنوان عاشورا و کربلا به تنهایی برانگیزنده اند. این تأثیر به حدی است که حتی مفهوم واژه ای چون عاشورا را منقلب کرده و امروز از آن چیزی فهمیده می شود که جوهر آن با انگیزش عجین است.
8- بهره برداری از «انگیزش عاشورایی» در مدیریت توسعه
در سلسله مراتب سازمانی، هر چه فاصله مدیریت از اعضای سازمان بیشتر شود، کارآیی و بهره وری سازمانی کاهش یافته، نیاز به نظارت و کنترل تشدید می شود. آنچه که می تواند جایگزین سیستم های کنترل و نظارت شده، ضمن کاهش هزینه های ناشی از آن، موجب افزایش کارآیی و بهره وری شود، عنصر انگیزش درونی است. خوشبختانه یکی از امتیازهای بی بدیل دین مبین اسلام و الگوی مدیریتی آن -که اگر درست شناخته شده، و از آن بهره برداری صحیح به عمل آید می تواند در راه بسیج و بهره وری ملی شگفتی آفرین باشد- وجود عناصر فرهنگی و ارزشی انگیزشی فراوان و بسیار است. شاه بیت ارزشهای انگیزشی اسلام و تمام ادیان راستین الهی «حب الله» است، و تابلوی عاشورا اگر نگوییم بهترین فضای تجسم عینی این ارزش سترگ در طول تاریخ است بی شک یکی از معدودترین ها، گویاترین ها، و به یادماندنی ترین هاست که در تمام ابعاد توسعه و سازندگی می توان از آن سیراب شد و سیراب نمود.
9-«انگیزش عاشورایی» در الگوی رهبری حضرت امام (رض)
بی شک یکی از ویژگیهای بی نظیر و یا دست کم، کم نظیر حضرت امام(رض) در رهبری انقلاب، هدایت جنگ و مدیریت جامعه، شناخت دقیق و کاربرد وسیع عنصر «انگیزش عاشورایی» است. او درک روشنی از آرمانهای فطری انسانها داشت و چون خود سالک عینی و عملی این طریق بود لذا کلامش برای فطرتهای پاک، بویی آشنا داشت و سر نفوذ کلامش را باید در همین بوی آشنا و خلوص جست. امام در رهبری امت هیچگاه بر عنصر «زور» تکیه نکرد چرا که می دانست «دین» و «اکراه» مانند دو قطب همنام آهنربایند که یکدیگر را دفع می نمایند «لا اکراه فی الدین». او به جای تکیه بر «زور» که عاملی بیرونی است به سراغ منبع انگیزش انسانها که در نهاد و جان آنهاست رفت و با آتش زدن به خرمن فطرت، و در هم شکستن بتهای نفس، هیزمی ساخت و آتش عشق الهی را با قبسی که از طور عاشورا برگرفته بود در جان انسانها شعله ور کرد. و الذین آمنوا اشد حباً لله. هر حرکتی و هر تغییری نیاز به انرژی دارد. این انرژی از دو منبع درونی و بیرونی قابل تأمین است. عاشورا بهترین الگوی آزادسازی انرژی پرتوان و توفنده منبع درونی انسانها در طول تاریخ است که امام در الگوی رهبری خود از آن بهره فراوان جست.
10- «انگیزش عاشورایی» و «تداوم انقلاب»
جامعه شناسی نهضت ها این درس بزرگ را به ما می دهد که نقطه آغاز انحراف، فاصله گرفتن از ارزشها و آرمانهای نخستین است. «رفاه طلبی» و «تجمل گرایی» دو علامت بزرگ از علایم «ارتجاع» و «رویکرد به ارزشهای جاهلی» است. رهبری عاشورا، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام در شب عاشورا با یادآوری این نکته که فردا هیچیک از ما زنده نخواهد ماند و هر کس مایل نیست می تواند با استفاده از تاریکی محفل بی آنکه شرمنده از کسی شود از این کاروان سرخ جدا شود، «آب پاکی» بر دستان «دنیاپرستان تاریخ» ریخت تا همه بدانند که در یک قلب دو عشق نمی گنجد: یا خدا، یا دنیا. اما از آنجا که وارستگان حقیقی پیوسته در اقلیت بوده اند -ذلک الدین القیم ولکن اکثر الناس لایعلمون- لذا پس از بحبوحه انقلابها که عظمت و شیرینی حوادث تا مدتی قلبها را متوجه ارزشها و آرمانها می کند، کم کم دیو هوا پرستی و دنیاگرایی قبل و بیش از همه به سراغ کسانی که بر مسند قدرت انقلاب تکیه زده اند، رفته، با توجیهات گوناگون شیطانی آنها را از آرمانها و ارزشهای راستین جدا می سازد. جدایی از ارزشها همان و فروکش کردن انگیزش عاشورایی همان. تنها کسانی از این مهلکه در امانند که پس از بازگشت از جهاد اصغر، با همان خستگی راه و قبل از چشیدن طعم دنیا، همراه و همگام با پیامبر اکرم(ص) به جهاد اکبر روی آورند.
عاشورایی شدن مهم است ولی عاشورایی ماندن و در عاشورا فانی شدن مهمتر. اینک مسئولان و مردم بر سر این دوراهی هستند: عاشورایی ماندن و عاشورایی مردن یا در زر و زیورها و کاخهایی که دام عاشوراییان است دفن شدن و از راه ماندن.
و سلام بر عاشورا و عاشوراییان به ویژه آنها که عاشورایی ماندند، سرخ سرخ به رنگ خون خدا، به رنگ عشق، عشق به آرمانها، عشق به خدا.
منبع: اولین کنگره عاشورا، دفتر سوم، ص 339.
.
انتهای پیام /*