مقابله با اندیشه تکفیری
(مصاحبه با دکتر سید یوسف البیونی)
حضور: ضمن تشکر، لطفاً به صورت مختصر خودتان را معرفی کنید و بفرمایید تحصیلات و فعالیت های شما چیست، چندمین بار است که به ایران می آیید و علت حضور شما در مراسم بزرگداشت امام خمینی چه می باشد؟
آقای دکتر سید یوسف البیونی: بسم الله الرحمن الرحیم، الحمد لله و الصلاة و السلام علی محمد و آل محمد. من سید یوسف البیونی هستم، از لبنان (صیدا). دکترای روانشناسی دارم و استاد دانشگاه اسلامی و حوزه علمیه امیرالمؤمنین(ع) بیروت هستم. برای اولین بار است که به ایران می آیم و در این مراسم شرکت می کنم. علت اصلی آن نیز تأثیری است که انقلاب اسلامی امام خمینی در منطقه و جهان داشته است. همین امر انگیزه اصلی من برای حضور در این مناسبت بزرگ بوده است.
حضور: بفرمایید در شرایط فعلی وضعیت لبنان و روحیه مردم ـ به خصوص وضعیت گروههای اسلامی ـ در رویارویی با اسرائیل چگونه است؟
البیونی: جامعه لبنان به دو بخش تقسیم می شود، بخش اول بخش مسلمان نشین و بخش دوم، بخش مسیحی نشین است که مردم نیز بر اساس این دو بخش در محله های جداگانه زندگی می کنند. مسیحیی ها در بخش مسلمان نشین نمی آیند و بر عکس مسلمانان نیز به بخش مسیحینشین نمی روند اما در مناطق جنوب لبنان اینطور نیست و افراد با مذهب های مختلف در کنار هم زندگی می کنند و همین امر باعث شده تا همه گروهها در رویارویی با اسرائیل مشارکت داشته باشند و از یکدیگر حمایت کنند. این امر هنگامی که جنوب لبنان توسط اسرائیل اشغال شده بود کاملاً مشهود بود چرا که افراد با مذهب های مختلف، شیعی، سنی، درزی، کاتولیک و ماردین در جنوب لبنان زندگی می کردند و این موضوع باعث شده بود تا بسیج های مردمی از همه مذاهب برای رویارویی با اسرائیل با هم متحد شوند.
حضور: از نظر شما در حال حاضر مهمترین مشکل جهان اسلام چیست؟
البیونی: درحال حاضر مهمترین مشکل جهان اسلام، تفکر تکفیری است که در حال از بین بردن جامعه اسلامی است. این معضل، تنها یک تئوری نیست و با فعالیت های تروریستی و کشتار و آواره کردن مردم و ربودن اموال آنها و گرفتن چیزهایی که حق آنان نیست، به عمل تبدیل شده و همه اینها زیر سایه شعار اسلام افراطی صورت می گیرد که هیچ وجود خارجی در تفکر اسلامی صحیح ندارد.
حضور: به نظر می رسد مهمترین بروز و ظهور تفکر تکفیری تحت عنوان داعش بوجود آمده است. شما فکر می کنید دلایل شکل گیری این گروه چیست؟
البیونی: در واقع دو نوع تفکر داعشی وجود دارد که بخش اول حالتی از داعش است که در اصل از طریق تفکر وهابی به وجود آمد و این نوع تفکر به وجود آورنده این تنظیمات بود. یعنی همین افکار افراطی را به وجود آورده و اسلام افراطی را معرفی می کند که بر خلاف اسلام ناب محمدی است. اسلام محمدی(ص) اسلامی است که مردم را به دوستی و برادری دعوت می کند، چرا که پیامبر اسلام(ص) مشرکین را بخشید و به آنان گفت بروید شما آزادید. داعشی ها همه را میکشند، نه تنها مسلمانان شیعه یا درزی ها بلکه حتی سنی ها را می کشند که هم کیش آنها هستند، فقط به این دلیل که با آنان اختلاف نظر دارند. اما نوع دوم نوعی است که در حال حاضر در سوریه و عراق شکل گرفته و از ابتدا با سلاح و کشتار وارد عمل شده اند.
حضور: همانطور که اشاره کردید عملکرد داعش خصوصاً در سوریه و عراق به نفع هیچ مسلمانی نیست و با هیچیک از موازین اسلامی نیز تطبیق ندارد. بنا بر این چه نیروهایی می توانند چنین گروه خونخواری را بوجود آورند و از آن حمایت کنند؟
البیونی: من بر این باورم که خود این تفکر افراطی ساخته امریکا و اسرائیل است و این گروه ابزاری در دست امریکا و اسرائیل برای رویارویی با مقاومت اسلامی است. اگر نگاه ریز بینانهای داشته باشیم می بینیم که دولت به قول خودشان اسلامی داعش از سوی امریکا و اسرائیل به وسیله انواع سلاح و پول و تدارکات و غیره حمایت می شود، همچنین متأسفانه برخی کشورهای عربی نیز از این گروه حمایت می کنند، یعنی نفت عربی به امریکا برده می شود و امریکا از آن برای حمایت از اسرائیل و نیز داعش استفاده می کند. الآن اسرائیل کاملا آسوده خاطر است، چرا که هیچ گروهی در جنگ با اسرائیل نیست و خودش هم لازم نیست تا مستقیم با دشمنانی که اربابش می گوید محور شرارت هستند، مثل ایران و مقاومت اسلامی لبنان و سوریه وارد عمل شود و تنها ادوات جنگ را می فرستد. از این رو من بر این باورم که داعش ساخته و پرداخته دست امریکا و رژیم صهیونیستی و در واقع نماینده آنان برای جنگ با اسلام است.
حضور: جالب است که امریکا ادعا می کند هم در سوریه و هم در عراق در حال مبارزه با داعش است. شما فکر می کنید این ادعا چقدر صحت دارد؟
البیونی: به نظر من این ادعا کاملاً دروغ است و هیچ شکی در آن ندارم. هر چند که آمریکا دو سال پیش به پیمان مبارزه با داعش پیوست اما از دو سال پیش تا کنون می بینیم که جز برخی ضربههای محدود در مکانهای محدود، فعالیتی در این راستا انجام نداده است، ضربههایی که هیچ تاثیری بر روی داعش نداشته است و حتی بر این باروم که پیش از حمله به یک محل هشدارهای لازم را به این گروه می دهد تا فرار کنند.
حضور: بعد از شکل گیری انقلاب اسلامی ایران، شاهد جریانی از تبلیغات قدرتهای غربی بویژه آمریکا هستیم که همواره به انحاء گوناگون سعی در مخدوش کردن چهره رحمانی اسلام دارند. نظر شما در این زمینه چیست؟
البیونی: من فکر می کنم که امریکا در این راستا شکست خورده است، بخصوص بعد از موضوع پرونده هسته ای ایران که به بحث هایی بین آمریکا و ایران ابتدا به صورت غیر مستقیم از طریق کشورهای اروپایی و سپس به صورت مستقیم انجامید، چرا که این موضوع بزرگترین پیروزی برای انقلاب اسلامی در بسیاری از میدانهای فکری، سیاست های داخلی و خارجی بوده است. حوادث بسیاری از زمان انقلاب اسلامی تاکنون وجود داشته که تلاش امریکا برای خراب کردن چهره ایران را بی نتیجه گذاشته و هر بار ایران پیروز از میدان خارج شده است، و این نشان دهنده قدرت و متانت و عقیده راسخ جمهوری اسلامی ایران است.
حضور: با توجه به موضوعاتی که مطرح شد، رابطه داعش را با اسرائیل چگونه می بینید؟
البیونی: به طور خلاصه باید بگویم که من فکر می کنم هر دوی اینها دو روی یک سکه هستند، یک رو اسرائیل و روی دیگر داعش. اینکه می بینیم داعش در عمل هیچ خطری برای اسرائیل ندارد خود حاکی از این است که داعش هم ساخته و پرداخته دست آمریکاست.
حضور: به نظر شما برای مقابله با داعش و حل این مشکل خطرناک که اتحاد و عزت کشورهای اسلامی هدف گرفته است چه باید کرد؟
البیونی: همانطور که پیش از این گفتم، کشورهای اسلامی باید با تفکر تکفیری مبارزه کنند. در درجه اول، مؤسسه ها و جمعیت های مرتبط با این موضوع باید به انتشار کتاب هایی در جهت روشنگری و مبارزه با تفکر تکفیری بپردازند. در درجه دوم نیز باید تلاش کنند تا جامعه را اصلاح کنند، چرا که بسیاری از افراد تحت تأثیر تفکر افراطی قرار گرفته اند و لازم است تا اندیشمندان، اساتید، علمای دین و مسئولان کشورهای اسلامی برای نجات جامعه و اصلاح آن تلاش کنند و همچنین خطاها و اشتباه های موجود در این طرز تفکر افراطی را برای همگان تبیین کنند و روشن سازند.
حضور: به نظر شما چه نقصی در جهان اسلام وجود دارد که به چنین گروههایی اجازه شکل گیری داده است؟
البیونی: من بر این باورم که این فکر استعماری که می گوید تفرقه بینداز و حکومت کن، باعث این همه مشکل شده است. هنگامی که فرقه های مختلف مذهبی، فکری، مردمی، در جهان اسلام وجود دارد به این موضوع کمک کرده به آنان اجازه می دهد تا بر جهان اسلام سیطره پیدا کنند. این اصلی است که استعمار انگلیسی بوجود آورده و بهترین راه مقابله با سلطه قدرت های استعماری، وحدت اسلامی است که امام خمینی برای یکی کردن فرقه های اسلامی تحت اصول معین مطرح کرد تا فرقه های مختلف اختلاف ها را کنار بگذارند و به یک سو حرکت کنند چرا که خدایی واحد، کتابی واحد، قبلهای واحد و پیامبری واحد دارند.
حضور: با توجه به اینکه شما هم در حوزه و هم در دانشگاه مشغول به کار و تدریس هستید، دیدگاه جوانان لبنانی در خصوص انقلاب اسلامی و امام خمینی را به طور کلی چگونه برآورد می کنید؟
البیونی: همانطور که پیش از این هم گفتم، جامعه لبنانی به دو گروه تقسیم شده است، گروهی موافق و گروهی مخالف. در حوزه، بیشتر طلاب مجذوب شخصیت امام خمینی و انقلاب اسلامی هستند چرا که تفکر آنان دینی است و انقلاب امام خمینی را اسلامی می دانند و هیچ ایرادی در آن وارد نمی کنند، اما در دانشگاه، دانشجویان با طرز تفکرهای مختلف حضور دارند که برخی موافق و برخی مخالف انقلاب اسلامی هستند.
حضور: در خاتمه چنانچه از انقلاب اسلامی ایران یا امام خمینی خاطرهای دارید بیان بفرمایید.
البیونی: من خاطره ای جز مراسم تشییع امام خمینی از ایشان ندارم. در آن زمان من تقریباً یازده سال سن داشتم و هنگامی که مراسم تشییع و به خاک سپاری ایشان را از تلویزیون خودمان می دیدم برایم خیلی جالب بود که ایشان چه کسی هستند که چنین جمعیتی برای وداع و تشییع ایشان به خیابانها آمده و عزاداری می کنند. از اطرافیانم این سؤال را می پرسیدم که این فرد کیست که چنین تأثیری روی مردم داشته است. این موضوع همیشه در ذهن من برجای مانده است.
منبع: حضور، ش 98، ص 154.
.
انتهای پیام /*