نقد و معرفی یک «پایان نامۀ» دانشگاهی

□ اشاره

بیست و پنجم بهمن ماه سالروز صدور فتوای تاریخی امام خمینی مبنی بر ارتداد مؤلف کتاب آیات شیطانی است. حضرت امام خمینی با صدور این فتوا در 25/11/1367 رستاخیزی را در جهان اسلام و در مواجهۀ با تهاجم گستردۀ فرهنگی غرب علیه مقدسات اسلامی برانگیختند که هنوز ابعاد و آثار آن به درستی تبیین و تدوین نشده است. در ارتباط با مبانی فقهی این فتوا و نتایج عملی آن تا کنون دهها جلد کتاب و صدها مقاله و گفتگو منتشر شده است که امیدواریم در یکی از شماره های آتی «حضور» کتابشناسی و مقاله شناسی این موضوع را به خوانندگان محترم مجله تقدیم داریم.

در اینجا به معرفی اجمالی یک پایان نامۀ دانشگاهی در همین رابطه که در تابستان 1373 تدوین و دفاع شده است می پردازیم:

عنوان رساله: استخفاف و استهزاء از دیدگاه قرآن و سنّت.

 (نگرشی بر زمینه های تفسیری، روائی، فقهی، تاریخی فتوای امام خمینی _ قدس سره _ دربارۀ نویسندۀ مرتد کتاب آیات شیطانی).

تحقیق و نگارش:  عبدالکریم جمال (فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تربیت مدرس).

استاد راهنما:  حجة الاسلام حسن همتی خراسانی.

استاد مشاور: حجة الاسلام ابوالفضل شکوری.

خلاصه مقاله (به قلم نویسندۀ آن):

مقدمه:

در این مقاله به بحث پیرامون مبانی «تفسیری _ روایی» موضوع استخفاف و استهزاء به مقدسات دینی پرداخته ایم و بر اساس آیات کریمه و روایات شریفه، موارد گوناگون «استخفاف و استهزاء به آیین های الهی و پیامبران آسمانی(ع)، به ویژه، پیامبر گرامی اسلام(ص) و مصادیق عینی استهزاء، آثار و فرجام سوء استخفاف، چگونگی برخوردها و... را بررسی کرده ایم و سپس نمونه هایی تاریخی از حمیت ها و غیرت های دینی مسلمانان صدر اسلام و برخوردهای قاطعانه پیامبر گرامی اسلام(ص) و پیروان پاک و وفادار ایشان در مقابله با استخفاف و ناسزاگویی را ارائه داده ایم و به برخی دیدگاههای ارباب مسیحیت و یهودیت در مقابله جدی با هتک حرمت مقدسات نیز اشاره کرده ایم. در پایان، گزارشهایی تلخ و اندوه آور از سَبُک انگاریها و بی مبالاتیهای برخی حکمرانان _ به اصطلاح _ مسلمان را یادآور شده ایم تا به برخی علل سستی و عقب  ماندگی مسلمانان نیز اشاره ای کرده باشیم.

موضوعات کلیدی مقاله عبارتند از: مقدمه و ضرورت تحقیق،  استخفاف و استهزاء، متعلّق استخفاف، مصادیق استخفاف، سوء استفاده برخی مستشرقان، دیدگاه آیین های یهود و مسیحیت، جایگاههای فقهی موضوع، نمونه های تاریخی.

موضوع «استخفاف و استهزاء به مقدسات» کهنه حربه ای در دستان همه منکران و معاندان تاریخ در برابر دعوت روشنگر و رهایی بخش پیامبران آسمانی بوده است که هرگاه به ناتوانی و شکست نیرو و اندیشه شان در برابر انوار تاریکی زدا و آزادی بخش پیامبران، واقف گردیده اند، درمانده و نومید از هر چاره منطقی به ریشخند و خرده گیری و سَبُک انگاری مقدسات روی آورده اند.

آیین اسلام و پیامبر گرامی آن(ص) نیز بسان دیگر آیین ها و پیامبران الهی، از همان آغاز، هماره آماج استخفاف و ریشخند بدخواهان و ناباوران قرار داشته است ولی نکته اینجاست که موضوع اهانت به مقدسات مسلمانان و سبک شمردن آنها، در سالهای اخیر از روند شتابنده ای برخوردار بوده است و دشمنان اسلام با گسترش برنامه های اسلام ستیزی و اسلام زدایی خود، فعالیت همه جانبه ای را برای محو یا مسخ هویت اسلامی جوامع مسلمان آغاز کرده اند و انتشار کتابهایی چون «آیه های شیطانی» از سوی نویسنده ای مرتد و هتاک آشکارا در این راستا صورت گرفته است.

امام امت، خمینی (قدس سره) خود را در مقابل خداوند و پیامبر گرامی او(ص) مسئول دید و با روشن بینی و قاطعیت هر چه تمامتر به رویارویی با ترفند تازۀ دشمنان اسلام شتافت و مشتی نیرومند بر اندیشه پریشان و دهان یاوه گوی آنان فرود آورد و آنچنان شرنگ نومیدی و ناکامی را بر روان تیره شان چشاند که هنوز تلخی و سوزش آن را از یاد نبرده اند. این تحقیق با هدف نگرش بر مبانی « تفسیری _ روایی _ فقهی _ تاریخی» فتوای آن امام بزرگوار (قدّس سره) انجام پذیرفته است و تلاش ما بر آن بوده است تا همسویی و پیوستگی میان آن فتوای الهی با سنت پیامبر گرامی اسلام(ص) و سیرۀ مؤمنان راستین را به نحوی مستدل، بر اساس منابع فریقین، آشکار نماییم و ثابت کنیم:  

فرمان امام خمینی(س) نمودی بارز از آرمانهای عالی مسلمانان راستین در مقابله با هتک حرمتها و ریشخندها بوده است و منابع تفسیری و روایی و فقهی و تاریخی فریقین، آشکارا، تأکید کننده و پشتیبان این فتواست.

 استخفاف و استهزاء

معنای اصلی در واژه « خفّ» «کمی و خردی» است و هرگاه صیغه «استخفاف» با حرف «ب» متعدی شود معنایی ویژه با بار ارزشی منفی دارا خواهد شد که منحصراً برای « خوار کردن» و یا «بی مقدار نشان دادن» چیزی به کار می رود. واژه های «استهزاء و تمسخر» (ریشخند) نیز در بیشتر موارد به قصد خوار کردن و بی اهمیت نشان دادن کسی یا چیزی به کار می روند و از این حیث نوعی مناسبت و اشتراک معنایی با واژه «استخفاف» دارند. همچنین است در مورد واژه های «مضحکه، تحقیر، اهانت، تعییب، تعییر، تأنیب، همز و لمز، وقیعة، شتم، سبّ و...» که از این حیث نوعی خویشاوندی و مناسبت معنایی با واژه «استخفاف» دارند (رابطه آنها از نوع عموم و خصوص من وجه است) و این وجه اشتراک معنایی توانسته است همه واژه های به ظاهر متفاوت یاد شده را در این تحقیق سازگار و همجوار سازد و لذا از این پس با اندکی مسامحه موارد عینی و مصادیق ظاهری همه واژه های یاد شده را تحت عنوان «استخفاف» یادآور می شویم.

متعلَّق استخفاف

به علت لزوم اختصار تنها به پاره ای از مهمترین موارد یاد شده، در مصحف شریف،  اشاره می کنیم و از این میان نیز به ذکر نشانی آیات شریفه بسنده می کنیم.

_ استخفاف به خدا و آیات خدا و رسول خدا(ص): توبه:  65

_ استخفاف به آیات الهی: روم: 10، کهف: 65، بقره: 231، صافات: 12_14، زخرف: 47 

_ استخفاف به پیامبران: انعام: 10، حجر: 11، انبیا: 36و 41 فرقان: 41، یس:  30، زخرف: 7، هود: 38، توبه:  58، کهف:  106

_ استخفاف به دین: مائده:  57، نساء: 46،  انعام: 70، اعراف: 51

_ استخفاف به مؤمنان:  بقره 212، توبه:   79، مؤمنون: 110، مطففین: 29.

_ در برخی آیات شریفه قرآن از «سخره و ریشخند خداوند نسبت به کافران و منکران» سخن به میان آمده است که در جای خود مورد بحث تفسیری قرار گرفته است و مراد از آن «استدراج و گرفتار شدن تدریجی منکران و کافران در دام هلاکت و عذاب»

 معرفی گردیده است،[1] گرچه نظرات دیگری نیز در این مورد ارائه شده است. [2]

نشانی آیات یاد شده به قرار زیر است:

بقره: 14 _ 15، دخان: 47 _ 49، توبه:  79.

همچنین در برخی دیگر از آیات شریفه قرآن، از «سخره و مضحکه مؤمنان نسبت به منکران» در عالم آخرت و آشکار شدن پاداشها و کیفرها، سخن به میان آمده است: هود: 38، مطففین: 34.

مصادیق استخفاف

برای رعایت اختصار و به عنوان نمونه، برخی موارد استخفاف به ساحت مقدس پیامبران (علیهم السلام) و نیز معجزات الهی آنان را یادآورد می شویم (چون معجزات پیامبران، یکی از مصادیق آیات الهی محسوب می شوند).

_ گاه رسالت پیامبران و دعوت آنان را انکار و تکذیب کرده اند:

انعام: 91، شعرا: 105، 123، 141، 160، 176 مؤمنون: 44

 _ و گاه آنان را به سحر و جادو (جادوگری و جادوزدگی) متهم کرده اند:

اعراف: 109، زخرف:  49، شعرا: 153، شعرا: 185

_ و گاه آنان را انسانهایی معمولی که شایستگی پیامبری و پیروی ندارند معرفی کرده اند.

مؤمنون: 33_34، اسراء: 94، قمر: 24

 _ و گاه آنان را به دیوانگی (جن زدگی) متهم کرده اند:  

شعرا: 27، مؤمنون: 25، ذاریات: 39

_ و گاه آنان را به فتنه گری و تبهکاری متهم کرده اند:

مؤمن:  26، اعراف 110 و 123 و  127، مؤمنون: 24.

_ و گاه آنان را به سفاهت و گمراهی نسبت داده اند:

اعراف: 60_61 و 66 _ 67، هود: 91

_ و گاه آنان را به فقر و گمنامی سرزنش کرده اند:  

زخرف:  51 _ 53، هود: 91

_ و گاه آنان را مورد تهدید و ارعاب قرار داده اند:

شعراء: 29 و 116، مریم: 46، ابراهیم:  13، عنکبوت:  24

پیامبر گرامی اسلام(ص) نیز همانند دیگر پیامبران آسمانی (علیهم السلام) چنین آزارهایی را تحمل فرموده است

_ گاه ایشان را به سحر و دروغ متهم کرده اند: صآد:  4 و 7، فرقان:  4، هود: 13، اسراء:  65، زخرف: 30، اسراء: 47 _ 48

_ و گاه به « شعر و شاعری» نسبت داده اند: صآفات: 36 _ 37، طور: 30_31.

_ و گاه دیگران را در پیامبر شدن، شایسته تر از او(ص) پنداشته اند:

صآد:  8، زخرف: 21.

 _ و گاه با اشاره های اهانت آمیز از او (ص) یاد کرده اند:

 انبیاء: 36، فرقان: 41، حجر:  6

 و موارد دیگر...

سوءاستفاده های برخی مستشرقان

در برخی کتابهای تفسیر و تاریخ و حدیث، روایات نادرستی به چشم می خورد که گرچه از لحاظ متن یا سند (و یا هر دو) مخدوش هستند ولی مع الاسف از جانب برخی مستشرقان، تلقی به قبول گردیده اند و بر مبنای آنها برخی تهمتهای ناروا به ساحت مقدس پیامبر مکرّم اسلام(ص) نسبت داده اند. [3]

جایگاههای فقهی موضوع

فقهای بزرگ اسلام از دیرباز تاکنون، همواره، نسبت به حفظ حریم مقدسات (خدا، پیامبران، اولیاء خدا، مؤمنان، مبانی و احکام دین، اماکن مذهبی و...) احساس مسئولیت کرده اند و در برابر استخفاف و ریشخند به مقدسات، حساسیت نشان داده اند. احکام و مسائل فقهی مربوط به «ناسزاگویان، سبک انگاران و...» به تناسب مورد، در برخی ابواب و کتابهای فقهی مورد بررسی و ژرف اندیشی قرار گرفته است که به بعضی از آنها اشاره می نماییم:

الف_ شیخ بزرگوار انصاری(ره) در مبحث «مکاسب محرّمة»،  نوع چهارم، درباره احکام فقهی «سبّ» سخن گفته و جوانب گوناگون آن را بررسی فرموده است:[4] دیگر فقهای عظام نیز در همین مبحث «مکاسب» به موضوع یاد شده اشاره کرده اند. [5]

ب_ فقهای فریقین در مباحث مربوط به جهاد ضمن بحث از احکام « بُغاة» (=سرکشان، متجاوزان) و نیز «شرایط اهل ذمة» به موضوع مذکور اشاره کرده اند[6]

ج_ همچنین فقهای فریقین در مباحث مربوط به « حدود و تعزیرات» به تناسب مورد در بابهای « قذف» [7] و «مرتد» [8] به موضع مذکور اشاره فرموده و کیفر سختی را برای اهانت کنندگان و حرمت شکنان، وضع کرده اند.

دیدگاه آیین های یهودیت و مسیحیت درباره استخفاف به مقدسات

شاید برخی کسان خیال کنند برخورد قاطعانه با ناسزاگویان و استخفاف کنندگان به مقدسات، منحصر به اسلام است و در دیگر ادیان، چنین مسأله ای موضوعیت ندارد و از سر نادانی، آیین پاک محمدی(ص) را به خفقان و خشونت متهم کنند در حالی که نمونه های فراوانی در نصوص مذهبی دیگر ادیان الهی به چشم می خورد که شدیدترین مجازاتها را برای اهانت کنندگان به مؤسسات و حرمت شکنان وضع کرده اند.[9]

 و همچنین نمونه های متعددی از برخورد کلیسا با هتک حرمت مقدسات نیز در تاریخ نقل شده است. [10]

نمونه های تاریخی

با بررسی اخبار و روایات تاریخ اسلام آشکار می گردد که مسلمانان راستین غیرتمند همواره در دفاع از حریم مقدسات هوشیار و فعال بوده اند و هر نغمۀ اهانتی را به سختی پاسخ داده اند در زمان رسول خدا(ص) نیز نمونه های بسیاری از این دست می توان یافت که پیامبر گرامی اسلام(ص) شخصاً فرمان مجازات استخفاف کنندگان را صادر فرموده اند،  [11] متأسفانه مواردی اندوه آور و جانکاه از بی مبالاتی ها و سبک انگاریهای برخی زمامداران به اصطلاح مسلمان نیز در تاریخ وجود دارد که دل هر مسلمانی را به درد می آورد [12] و امروز نیز دشمنان اسلام در کارزار جدید فرهنگی خود خط تهاجم علیه مقدسات و شکستن سدّ حمیّت و غیرت دینی را بیشه ساخته اند که جانبداری بی سابقه از یاوه گویی های سلمان رشدی مرتد و کتاب ضداخلاقی او که فاقد هرگونه ارزش تاریخی و ادبی است، در هیمن راستا توجیه می شود.

ما بر این عقیده ایم که وقوع چنین رویدادها و هتک حرمتهایی در گذشتۀ تاریخ مسلمین بود که آبروی مسلمانی را ببرد و پیروزی و سرفرازی مسلمانان را به درماندگی و سرافکندگی در برابر دشمنان تبدیل کرد. اگر مسلمانان و زمامدارانشان به «حبل متین الهی» چنگ می آویختند و از دو میراث گرانبهای پیامبرشان (کتاب خدا و عترت طاهره(ع)) جدا و بی خبر نمی ماندند. هرگز به چنان و چنین فرجامهای شوم و اندوهباری دچار نمی آمدند پس از آن همه زلّت و این همه ذلّت یگانه راه رستگاری و سرفرازی بازگشت به سیره رسول خدا(ص) و شناخت اسلام ناب محمدی(ص) است که امام راحل (قدس سره) همواره بر آن تأکید می فرمود و آن فتوای بی نظیر را در این راستا و با این هدف صادر فرموده باشد که با پندار و کردار و گفتار نیکمان، زیب و زیور اهل بیت عصمت و طهارت باشیم و مایه عزت و عظمت اسلام و مسلمین.

 

منبع: حضور، ش 9، ص 283.

پانوشته ها:

[1]- طوسی. محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القران. ج اول، چاپ ندارد نجف، المطبعة العلمیة، 1376 (هـ. ق)، ص 81.

[2]- طبری. محمد بن جریر، جامع البیان فی تفسیر القرآن، ج اول، چاپ دوم بیروت، دارالمعرفة، 1392 (هـ. ق)، ص 102-103.

_ طبرسی. فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مجلد اول، چاپ اول، بیروت، دارالمعرفة،  1406 (هـ.ق)، ص 141.

[3]- از آنجمله: طبری. محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، ج 2، چاپ اول، بیروت دارالفکر، 1407 (هـ. ق)، ص 386-387.

بخاری. محمد بن اسماعیل، الجامع الصحیح، جلد اول، چاپ اول، بیروت داراحیاء التراث العربی،  1400 (هـ. ق)، ص 14، همچنین جلد 2، ص  327.

لوبون: گوستاو، تمدن اسلام و عرب، ترجمه: سید محمد تقی فخر داعی، چاپ سوم، تهران، چاپخانه علمی،  1308 (هـ. ق)، ص 13 و همان، ص 118 و همان، ص 152.

[4]- انصاری. شیخ مرتضی، المکاسب، ج 2، تحقیق و شرح: سید محمد کلانتر، چاپ اول، بیروت، مؤسسة النور للمطبوعات، 1340 (هـ. ق)، صص 7-12.

[5]- کاظمی. محمدجواد، مسالک الافهام الی آیات الاحکام، ج 3، چاپ دوم، بی جا، انتشارات مرتضوی، 1367، (هـ. ق)، صص 18 - 19.

[6]- نجفی. محمد حسن، جواهر الکلام، جلد 21، چاپ نهم، تهران، دارالکتب الاسلامیة، 1368 (هـ. ق)، ص 268.

_ ماوردی. علی بن محمد، الاحکام السلطانیة، چاپ دوم، بی جا، مکتب الاعلام الاسلامی، 1406 (هـ. ق)، ص 145.

_ ابن فراء. محمد بن حسین، الاحکام السلطانیة، چاپ دوم، بی جا، مکتب الاعلام الاسلامی، 1406 (هـ. ق) ص 158.

توضیح: دو کتاب اخیر، در یک مجلّد و با یک نام منتشر گردیده اند.

[7]- نجفی. محمد حسن، پیشین، ج 41، صص 402 - 429.

[8] _ همان، ج 41، ص 600.

- الزحیلی. وهبة، الفقه الاستدلالی و ادلته، ج 6، چاپ دوم، دمشق دارالفکر، 1409 (هـ. ق)، ص 184.

[9] _ برای نمونه نگاه کنید به:

_ کتاب مقدس (عهد عتیق + عهد جدید)، انجمن کتاب مقدس ایران، بی جا بی تا _  عهد عتیق، سفر خروج، باب 13: 12 _ 15.

همان، سفر لاویان، باب 24: 11_23 (قسمتی از یک ماجراست)

همان، سفر خروج، باب 30: 30 _ 38.

همان، سفر پیدایش، باب 17: 12 _ 14.

[10]- ناس. جان _ بی، تاریخ جامع ادیان، ترجمه: علی اصغر حکمت، چاپ پنجم، تهران، انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی، 1370 (هـ. ش)، صص 645_649 و همان، صص 652 _ 653.

[11]- نمونه هایی از آن را در منابع زیر ببینید:

_ ابن اسحاق.  محمد، سیرت رسول الله(ص)، ترجمه: اسحق بن محمد همدانی ج 2، بی جا،  انتشارات بنیاد فرهنگ ایران، 1360 (هـ. ش)، ص 583.

_ ابن اثیر. عزالدین علی بن محمد، اسد الغابة فی معرفة الصحابة، ج 2، بیروت، داراحیاء التراث العربی، بی تا، صص 33_ 35.

_ طبری. محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، پیشین، ج 3، صص 300 _ 302.

_ ابن کثیر، اسماعیل بن عمر، السیرة النبویة، ج 3، چاپ اول، بیروت داراحیاء التراث العربی، بی تا، صص 563 _ 567.

_ ابوداود، سلیمان بن اشعث، سنن ابی داود، ج 4، بی  چاپ، داراحیاء السنة النبویة، بی تا، بی جا، ص 129.

[12]- بعنوان نمونه رجوع کنید به:

_ مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب و معادن الجواهر،  ج 3، بیروت دارالفکر، 1408، صص 228 _ 229.

_ یعقوبی، احمد بن واضح،  تاریخ یعقوبی، ج 2، ترجمه: محمد ابراهیم آیتی، چاپ دوم، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تهران، 1356، (هـ. ش)، صص 308 _ 309.

همان، ج2 ، ص 205.

طبری. محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک، پیشین، ج 7، ص 82، (حوادث سال 74 هجری)

. انتهای پیام /*