قصّه باغ آشنا
□ابوالفضل مروی
اتاق کارم، در طبقه سوم اداره دارایی، اتاقی سرد و تاریک است. آفتاب به آن نمی تابد. دلیلش هم کاملاً روشن است. این قسمت ساختمان را پشت به آفتاب ساخته اند. گاهی اشعه ای از نور خورشید درگاه پنجره را برای دقایقی چند روشن می کند ولی نمی تواند اتاق را گرم کند. در عوض مردم کوچه و خیابان که مجبور نیستند مانند من در این اتاق کسل کننده زندگی کنند در جنب و جوش و تلاش خستگی ناپذیر و رفت و آمد مکررشان غرق در آفتاب هستند. از اینجا بخش بزرگی از شهر کوچک ما پیداست. حتی کوههای آبی رنگ آن طرف شهر را می توان دید که زیر انوار گرم خورشید می درخشد. میز کارم که در گوشه ای از اتاق جای گرفته همانند خودم خسته و دلزده به نظر می رسد. تا چند روز قبل روی این میز چند کتاب قرار داشت و یک نامه. نامۀ او بود. اما نه آدرسی داشت و نه وعدۀ ملاقاتی دوباره. بعد از اینکه در مراسم تشییع در مصلای تهران ناپدید شد تا وصول نامه از او بی خبر بودم. به خاطر همراهیش تا مصلا تشکر کرده بود و نوشته بود «این کتابها را بخوانید در اتاق روشن بخوانید. لازم نیست بگویم به آن عمل کنید. زیرا اگر آنها را خوب بخوانید نیازی به چنین توصیه ای نخواهید داشت.»
کتابها را ورق زدم، سرالصلاة، منشور برادری، ره عشق، نقطه عطف، محرم راز. «سر» و «راز». آری همه آن ماجراها در بطن خود رمزی شگفت و بی انتها داشت. دنیایی بود عجیب و ناشناخته. مثل آب دریا پاک و روشن و همانند عمق آن مهیب و مرموز. همه چیز برایم عادی به نظر می رسد و در عین حال همه چیز غریب و غیرقابل تصور بود.
علتی نداشت او را به کشتن بدهم. گو اینکه اگر شهید می شد می دانستم کجاست و آنقدر به جستجویش نمی پرداختم. من او را دوست داشتم و علاوه بر این برایش احترام فوق العاده ای قائل بودم برخلاف میل او زیور مرگ را بر اندامش نمی پسندیدم. بدون مرگ هم زیبا بود. اولین بار در سایه روشن سپیده دَم در مقابلم ایستاد. به جاده ای که از پشت چهارچوب در اتاق تا افق دور دست در میان کوههای مه آلود امتداد می یافت می نگریست و قرار ماندن نداشت. اتاق محقر و آشفتۀ من او را پایبند نمی کرد. بسیار زیبا و نیرومند بود. بخصوص در چهره اش پدیده هایی به ظاهر متضاد درهم آمیخته بود. معصومیت و صلابت، جوانی و درد، کودکی و اراده، سادگی و عشق، تمامی چشم انداز نگاهم را می پوشانید. نمی شد از او چشم برداشت. وجودش قلبم را از شادی لبریز می کرد. گفت: باید بروم. پرسیدم: کجا؟
ـ معلوم است به جبهه.
ـ ولی تو، تازه از جبهه برگشته ای.
ـ تازه و کهنه ندارد. در جبهه نیرو کم است. آدم کم است. و من یک بسیجی هستم.
ـ ببین به فکر مادر پیر و فرسوده ات هم باش. برادر کوچکت شهید شده. دامادتان معلول است. مادرت تنهاست. برایت آرزوها دارد.
ـ اولین بار خودش من را با کربلا آشنا کرد. کربلا جای خطرناکیست. جزای معرفتش سر باختن است. اینک دریایی از دشمنان فرزند زهرا را محاصره کرده و تو می خواهی من او را تنها بگذارم؟ پس من بسیجی کجا هستم؟ سرباز کی هستم؟
ـ مادرت خواهد مُرد...
ـ اگر مادر من است نخواهد مُرد.
ـ کمتر اتفاق می افتد که مردی بتواند با دختری ازدواج کند که او را از کودکی می شناخته و به هم دلبستگی داشته باشند. و تو این موقعیت را داری. خانواده ات صحبت کرده اند. همه چیز مهیاست. به تحصیل ادامه خواهی داد. به اندازه کافی مبارزه کرده ای. شرعاً دِیْنی نداری. آینده پرنشاط و درخشانی در انتظار توست.
ـ صدای هَلْ مِنْ ناصر در گوش جانم قوی تر است.
ـ مگر تو فقط مسئول جنگی. این همه آدم هست. و... و... این همه تبعیض.
ـ کسانی که تبعیض می کنند امام را تنها گذاشته اند.
ـ ما به صلح نیاز داریم. مملکت خراب است. پلیدیها بسیار است.
ـ ما به انسان نیاز داریم تا با پلیدیها بجنگد. و انسان بدون ایمان نمی شود. و ایمان بدون عمل نمی شود.
ـ تو حالا ازدواجت را بکن. دخترک را معطل نگذار، او زیبا و نجیب و خانه دار است. دلش پیش توست. مادرت را دلشاد کن. بعداً برای همه چیز وقت هست.
ـ الان وقت ازدواج نیست.
ـ ببین...
ـ ببین، با من مجادله مکن، به من ثابت کن، آخرتی وجود ندارد. ثابت کن ادیان الهی باطل است.
ثابت کن خدا و رسولی وجود ندارد. ثابت کن دنیا ابدی است.
ـ تو مرگ را انتخاب می کنی؟
ـ آنچه تو می گویی انتخاب بین مرگ و زندگی نیست. انتخاب بین دو نوع مرگ است.
ـ چگونه می توان اینگونه به مردن نگریست؟ دنیا را واقعاً زشت دید و آخرت را زیبا. با اینکه همه علما و هنرمندان دنیا را مذمت کرده اند و به هر صورت از دنیا در رنج بوده اند مع هذا برای من همه چیز بغرنج و پیچیده است.
ـ کمی به دنیا پشت کن. لااقل در ذهن و دل خودت از فکر پست و مقام، شهوت و شهرت، مال و منال قدری بیرون بیا. ان شاءالله به عمل هم خواهد رسید، آنگاه به همان نسبت آخرت را خواهی دید. در آن صورت مشکلات دنیا چندان مشکل به نظر نمی رسد و لذاتش چندان لذت بخش نمی نماید. اگر آخرت را ببینید دنیا پوچ و کوتاه خواهد شد.
ـ مکثی طولانی کرد و آنگاه افزود: دنیا جزئی از آخرت خواهد شد. خوب و بد و بالا و پایینش و درون و برونش همه خوب و زیباست.
ـ سرش را جلو آورد و آهسته اضافه کرد: دنیا بسیار زیباست. به راستی زیباست و مرگی وجود ندارد. امثال شما دنیا را زشت می بینید و از مرگ می هراسید. زجر می کشید و لعنتش می کنید با اینهمه دلبسته و گرفتارش هستید.
ـ شوق بهشت زبانت را گویا کرده یا ترس از جهنم؟
ـ اگر آنها را بشناسی از این پرسشها نخواهی کرد.
ـ تو شهید خواهی شد.
ـ از کجا می دانی؟
ـ کسی که به اینجا برسد شهادتش حتمی است.
ـ من برای شهادت نمی روم. شهادت مال اوست. من برای ادای تکلیف می روم. وظیفه ام این است چاره دیگری ندارم. مگر او را فراموش کنم و با ایمان خود یعنی با خودم وداع کنم. هنگامی که ایمان در قلب آدمی جای گرفت بار تکلیف بر شانه هایش خواهد نشست.
ـ تو عاشقی.
ـ ای کاش عاشقانه بروم.
ـ تو عاشقی.
ـ و عشق به جز تسلیم نمی طلبد.
ـ تو جان خواهی داد.
ـ این دریا تو را غرق می کند ولی جانت را نمی ستاند. به تو جان دوباره می بخشد. برای من همه چیز روشن و مفهوم است.
ـ ولی برای من همه چیز بغرنج و پیچیده است. مبهم است. تاریک است. می پندارم اینها همه جزئی از تخیلات عظیمی است که همه جا را فراگرفته است. احساسی است غیرمعقول.
ـ با کدام عقل؟ تو اسمش را هر چه می خواهی بگذار. امام تخیلی است که چیزی جز آن وجود ندارد. احساسی است که دنیا، انسان، علم، هنر، همه چیز حتی خود تو جزئی از آن هستید.
بهتر دیدم از او جدا شوم وگرنه ذهنم را مغشوش می کرد. پردهها را کشیدم، چشمهایم را بستم و گفتم:
ـ بسیار خوب برو. برو من فعلا با تو کاری ندارم.
□□□
با همه این تفاصیل او به جبهه نرفت. قطعنامه 598 پذیرفته شده بود. سری به خانه محقر آنها می زنم که در کمرکش کوچه ای باریک سر در بال خانه های قدیمی و آشنای مجاور، برده و آرام و اندوهناک به نظر می رسد. چراغها خاموش است. پردهها را کشیده اند. در خانه قفل است. کسی را نمی پذیرند. گویی شرم دارند در چشم دیگران نگاه کنند. همه جا ساکت است. اما نه، اگر دقت کنیم صداهایی به گوش می رسد. صدای گریه است؟ افرادی در سکوت می گریند؟ صدای هق هق است. گویی بغضی را که می خواهد سینه هایشان را بشکافد فرو می خورند. شاید کسی خود را به در و دیوار می کوبد. می خواهد حصار این جهان خاکی را که از آهن سخت تر است درهم بریزد. به هر حال به درستی نمی دانم چیست. اما اغلب رهگذران معتقدند از این خانه صداهای دردناکی به گوش می رسد. هر چه در را می کوبم کسی در را باز نمی کند. صدایی از پشت در می نالد (اگر امام سخن نگوید این در تا ابد باز نخواهد شد) یا من اینطور فکر کردم. نمی دانم. ولی می دانم امام در تنهایی جام زهر را سر کشید.
□□□
به او گفتم: بلند شو، تو مگر عقده جبهه داری؟ اگر جنگ برای خداست صلح هم برای خداست، امام فرمود صلح. پس بلند شو، تلخکامی نکن.
ـ چطور می توانم، کام من از زهر تلخ است نه از صلح، زهر انسان را خواهد کشت.
و پس از این ماجرا بیمار شد و از پا افتاد. معالجات چندان مؤثر واقع نگردید و تقریباً نیمی از آن بدن رشید به حالت فلج در آمد.
دست چپش بی حس ماند و پای چپ او نیز لنگ شد، چوبی زیر بغل نهاد تا بتواند خود را سر پا نگاه دارد.
اما به هر حال دوستانش شادمان بودند که او زنده است.
مدتی گذشت. هنوز با چوب زیر بغل به خوبی راه نمی رفت که مصیبت دردناکتری پیش آمد. زهر پلید با آن قلب پاک سازگار نیامد و واقعۀ تلخ اتفاق افتاد. از دور به دوستم نگاه کردم. دوستی به پاکی و صداقت او نداشتم. درماندۀ در میانه خیابان به درخت کهنسالی تکیه داده بود و با نوک انگشتانش علاماتی بر روی زمین سیاه نقش می کرد. تنها نبود. همه اینطور بودند. بالای سرش رسیدم. دلم نمی خواست خلوتش را در میان جمع به هم بزنم. ولی از سوی دیگر تاب دیدن او را به آن حال نداشتم و می خواستم دلداریش بدهم. ناگهان برخاست و گفت: قلبم دارد می ترکد. باید خودم را به تهران برسانم. باید به جماران بروم. باید به مصلا بروم. گفتم:
ـ هیچ وسیله ای پیدا نمی شود.
ـ پیاده راه می افتم. از خدا می خواهم مرا برساند.
ـ با تو خواهم آمد. لااقل در این یک سفر با تو همراه خواهم بود.
پیاده و سواره، شتابان و لنگان ره سپردیم و پس از خستگیها و مشقات بعد از نیمه شب به تهران و حوالی مصلا رسیدیم. زیلویی پهن کردیم. به خاطر دارم که همچون نعشی فرو افتادم و دیگر چیزی نفهمیدم.
□□□
نمی دانم خواب بود یا بیداری. یا خوابی بود که به بیداری پیوست. بدون اینکه مرز خواب و بیداری برایم مشخص شود. زمین به لرزه در آمد، آسمان می تپید. ابرهای سیاه از هر سو بال می گشودند. امواج قیرگون می غرید و پیش می آمد. بدنم درد می کرد و سرم سنگین بود. وحشتزده چشم گشودم. دوستم نشسته بود. با عجله گفت: بلند شو، بلند شو، مردم آمدند.
ـ بگذار کمی دیگر بخوابم.
دسته های عزا، سیاهپوش از خیابانها و کوچه ها و از تپه و ماهور اطراف مصلا از همه سو پیچ و تاب می خورد، می نالید، می غرید، و پیش می آمد. از همه سو در زمینه همهمه ای ملتهب تندر فریادها و رگبار ناله ها همراه با لرزش زمین غبارآلود، آهنگی غریب را به وجود می آورد و در حیرت خورشید صبحدم عظمت اندوهی را نمایش می داد که کلمات مصیبت و عزاداری و مانند آن برای چنان قیامتی حقیر و نارسا می نمود. دوستم که برخاسته بود چوب زیر بغلش را بر زمین فشرد و دیگر بدون توجه به من لنگان جلو رفت و همچون قطره ای سیاه در امواج سیاهپوش در غلتید و ناپدید شد و از آن پس دیگر او را ندیدم.
پس از مراسم به محل مقرر مراجعه نکرد. چند روز در تهران ماندم. کجا می توانست رفته باشد؟ نکند به همراه امامش رفته بود. سازمان بهشت زهرا، کمیته، بهداری و هرجا که به نظرم رسید مراجعه کردم اما دوستم پیدا نشد. به خانواده اش چه بگویم؟ بگویم فرزند شما بعد از اتمام جنگ در تهران مفقودالاثر شد؟ بگویم از او اطلاعی ندارم یا اساساً انکار کنم که با او حرکت کرده و همراهش بوده ام؟ به هر حال و به ناچار سر کار خود برگشتم و سعی کردم در مورد همه چیز به فراموشی اقبال کنم که چاره بسیاری از دردها و مرضها فراموشی است.
□□□
پس از مدتها نامه او همچون نورافکنی در فراموشخانه ذهنم تابید و غبار سنگین فراموشیها را نمایان ساخت. بارها نامه اش را زیر و رو کردم و کتابها را ورق زدم. نمی دانستم با آنها چه کار کنم. تا اینکه در ذهنم جرقه ای زد. آری کتابخانه عمومی شهر ما کتاب چندانی نداشت. کتابها و نامه را به کتابخانه عمومی شهر هدیه کردم. آنها نیز با مسرت فراوان هدایا را پذیرفتند و همه را در گنجه ای مطلا و زیبا جای دادند. قرار است در نمایشگاههای آتی از آنها استفاده کنند.
حالا دیگر روی میز کارم خالی است و مشکلی از بابت نگاهداری کتابها و نامه دوستم ندارم جای آنها امن است.
اینک از پنجره اتاق به بیرون نگاه می کنم. درختان زیبا و غمزده باغهای اطراف و حتی بعضی مزارع دوردست در حاشیه کوه به خوبی دیده می شود. اینجا شهرستان کوچکی است. در خیابان مردم می آیند و می روند. به فکر دوستم هستم. گاه آنقدر به نظرم نزدیک است که گویی در مقابلم ایستاده و ماجراهایش جریان دارد و گاه آنقدر به نظرم دور می آید که گویی قرنها از آن زمان سپری شده است.
با اینهمه مطمئنم که خارج از این اتاق سرد و تاریک روی این زمین خاکی، در زیر این آسمان کهنه، در گوشه ای نه چندان دور او با آن عصای چوبی در زیر کتف، با سیمایی معصومانه و پرصلابت، با چشمانی پر نشاط و لبخندی کودکانه و شادی آفرین در تلاش و جنبش است. آری مطمئنم.
اسفند 69
منبع: حضور، ش 1، ص 314.
.
انتهای پیام /*