امام خمینی(س) در 30 شهریور 67 در پیامی به خانواده هنرمندان شهید، از این شهیدان تجلیل کرد. پیامی که بعدها به «منشور هنرمندان» موسوم شد.
امام در این پیام کوتاه اما پرمغز چنین فرمودند:
«بسم الله الرحمن الرحیم. خون پاک صدها هنرمند فرزانه در جبهه های عشق و شهادت و شرف و عزت، سرمایه زوال ناپذیر آن گونه هنری است که باید، به تناسب عظمت و زیبایی انقلاب اسلامی، همیشه مشام جان زیبا پسندِ طالبانِ جمال حق را معطر کند.
تنها هنری مورد قبول قرآن است که صیقل دهنده اسلام ناب محمدی (ص)، اسلام ائمه هدی (ع) اسلام فقرای دردمند، اسلام پابرهنگان، اسلام تازیانه خوردگانِ تاریخِ تلخ و شرم آور محرومیت ها باشد.
هنری زیبا و پاک است که کوبنده سرمایه داری مدرن و کمونیسم خون آشام و نابودکننده اسلام رفاه و تجمل، اسلام التقاط، اسلام سازش و فرومایگی، اسلام مرفهین بی درد، و در یک کلمه «اسلام امریکایی» باشد.
هنر در مدرسه عشق نشان دهنده نقاط کور و مبهم معضلات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، نظامی است؛ هنر در عرفان اسلامی ترسیمِ روشن عدالت و شرافت و انصاف، و تجسیم تلخکامی گرسنگانِ مغضوبِ قدرت و پول است.
هنر در جایگاه واقعی خود تصویر زالو صفتانی است که از مکیدن خون فرهنگ اصیل اسلامی، فرهنگ عدالت و صفا، لذت می برند؛ تنها به هنری باید پرداخت که راه ستیز با جهانخواران شرق و غرب، و در راس آنان امریکا و شوروی را بیاموزد.
هنرمندان ما تنها زمانی می توانند بی دغدغه کوله بار مسئولیت و امانت شان را زمین بگذارند که مطمئن باشند مردم شان بدون اتکا به غیر، تنها و تنها در چارچوب مکتب شان، به حیات جاویدان رسیده اند؛ و هنرمندان ما در جبهه های دفاع مقدس مان این گونه بودند، تا به ملأ اعلا شتافتند؛ و برای خدا و عزت و سعادت مردمشان جنگیدند؛ و در راه پیروزی اسلام عزیز تمام مدعیان هنر بیدرد را رسوا نمودند.
خدایشان در جوار رحمت خویش محشورشان گرداند/ 30/ 6/ 67/ روح اللَّه الموسوی الخمینی» (صحیفه امام، ج21، ص: 145 )
امام در این پیام افق اعلا و غایت هنر از منظر اسلامی و عرفانی را ترسیم کردند و نقشه راهی را ارائه نمودند که ما باید پیش روی خودمان داشته باشیم و راه را گم نکنیم.
پیام امام روحی در نسل پرورش یافته با انقلاب دمید و هنر انقلاب شکل گرفت.
هنر انقلاب تجلی مبارزه و شوریدن بر اسلام آمریکایی و بازگشایی گره های کور سیاسی و اجتماعی و... گردید.
امام در هنگام بازگشت به ایران، در بهشت زهرا (س) فرمودند:
«با سینما مخالف نیستم با فحشا مخالفیم» (ر.ک. صحیفه امام؛ ج6، ص15)این متن کوتاه مانیفست هنر انقلاب را مشخص می کند.
هنرمند کسی است که هنر را برای خدا بخواهد نه هنر را برای هنر و با این باور و هنر توحیدی خود را مومن و متقی کند و از نفسانیات و شیاطین درونی دوری جوید تا آیینه تمام عیار نگاه الهی به مقوله انسان و جهان گردد.
هنر انقلاب هنر حاذبه است و باید از این هنر استفاده کرد.
.
انتهای پیام /*