به مناسبت برگزاری همایش حقوق مردم و حکومت دینی در اندیشه امام خمینی (س)، به جایگاه مردم در حکومت از منظر ایشان اشاره می شود.
از دیدگاه امام (س) مردم و حکومت اسلامی جدای از یکدیگر نیستند. ایشان به نقش محوری مردم در شکلگیری حکومت تأکید می کنند و می فرمایند:
"از حقوق اوّلیه هر ملتی است که باید سرنوشت و تعیین شکل و نوع حکومت خود را در دست داشته باشد." (صحیفه امام؛ ج 4، ص 367.)
امام (س) از اراده و حضور مردم به عنوان عامل اساسی در مشروعیت مردمی حکومت یاد می کنند و بر این اساس هرگونه دیکتاتوری را برخلاف اسلام تلقی و رد می کنند و دلیل مخالفت خود با سلطنت مشروطه و شاه را نیز نقش نداشتن اراده ملت در روی کار آمدن شاه بیان می کردند و به همین دلیل سلطنت را غیرقانونی و فاقد مشروعیت می دانستند. (ر.ک. صحیفه امام؛ ج 5، ص 173.)
ایشان با اشاره به اینکه مردم تصمیمگیران نهایی تمامی مسائل هستند. (ر.ک. صحیفه امام؛ ج 16، ص 266.)، با عنایت به تجلی خواسته های مردم در شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی می فرمایند:
"سیاست ما همیشه بر مبنای آزادی، استقلال و حفظ منافع مردم است که این اصل را هرگز فدای چیزی نمی کنیم." (صحیفه امام؛ ج 4، ص 364.)
از منظر امام (س) حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش (ر.ک. صحیفه امام؛ ج 7، ص 167.) و اتکای ارکان حکومتی به نقش توده های مردم از موضوعات اساسی است و حفظ مردم عظیم ترین پشتوانه و سرمایه برای پیشبرد و نیل به اهداف بلند انقلاب است. (ر.ک. صحیفه امام؛ ج 16، ص 491.)
از مجموعه رهنمودهای امام چنین استنباط می شود که پس از اتکا و اتّکال به خدا، محور اصلی و نقش آفرین در پیروزی انقلاب و شکل گیری حکومت اسلامی در ایران حضور و پشتیبانی مردم بوده است.
یادگار و فرزند گرانقدر امام راحل فرموده است:
"بزرگترین درس امام و انقلاب به همه ما این است که هرگز از مردم جدا نشویم."( حجت الاسلام و المسلمین سید احمد خمینی؛ 28/ 9/ 1370.)
آدرس همایش: http://ww2.imam-khomeini.ir/hoghooghemardom95
.
انتهای پیام /*