امام به واسطه شناخت جامعی که از مکتب ، حیات و قیام انبیاء و اولیای معصوم داشت، همواره به توصیف صحیح و دقیق زندگی و مبارزات سیاسی و علمی آنان می پرداخت ...
یکی از برجسته ترین وجوه شخصیتی امام خمینی نسبت به سایر علما و متفکران جهان اسلام ، نگرشی است که نسبت به تاریخ ، بخصوص تاریخ مبارزات انبیاءداشته است. ایشان به واسطه شناخت جامعی که از مکتب، حیات و قیام انبیاء و اولیای معصوم داشت، به توصیف صحیح و دقیق زندگی و مبارزات سیاسی و علمی امامان معصوم می پرداخت. امام در این راستا با اشاره به شاخص هایی چون خاستگاه اجتماعی انبیا، عدم حمایت آنان از زورمداران، بعثت آنان برای نجات ستمدیدگان، ایجاد قسط و اقامه عدل، و ... مباحث ارزشمندی از زوایای زندگی آائمه اطهار بیان نموده است. امام راحل در فرازی که یکی از جملات جالب در این باره است، می فرمایند: انبیا آمده اند تا بشر را هدایت کنند به راهی که همه در آن راه سیر کنند و همه انسان صحیح و کامل بشوند. (صحیفه امام، ج13،ص172)
به مناسبت شهادت امام پنجم شیعیان، باقرالعلوم، میراث دار و احیاگر علم پیامبران، در چند فراز به بازخوانی بیانات امام در این باره می پردازیم:
ذکر احوال اولیا برای تاریخ گوئی نیست
ذکر احوال رجالِ بزرگ و اولیاء و انبیاء که در قرآن کریم و احادیث شریفه وارد شده، برای تاریخ گوئی نیست، بلکه برای تکمیل بشر است که از حالات بزرگان عالَم عبرت گیرند و خود را به صفات کریمه آنان و اخلاق فاضله ایشان، متّصف کنند. (شرح حدیث جنود عقل و جهل،348 )
تمام انبیا معلم هستند
اگر یک ملتی بخواهد مقاومت کند برای یک حرف حقی، باید از تاریخ استفاده کند. از تاریخ اسلام استفاده کند ببیند که در تاریخ اسلام چه گذشته؛ و اینکه گذشته سرمشق هست از برای ما؛( صحیفه امام،ج5 ،ص162)
زجر کشیدن در راه هدف
وقتی که تاریخ انبیا را ملاحظه کنید، میبینید که سرتاسر تاریخ انبیا مجاهده و زحمت و تعب بوده است، لکن آنها خوش بودند به اینکه در خدمت آن هدفی که دارند بودند (صحیفه امام ،ج13،ص167)
آثار خیر دعوت انبیا
امروز تمام خوبیهایی که در دنیا هست و تمام آثار خیر، اثر دعوت انبیاست؛ یعنی، مردمی که دعوت انبیا را قبول کردند، آثار خیر گذاشتند و یک دسته هم که اعوجاج داشتند و آثار خیر گذاشتند، باز هم اینها از آثار انبیاست؛ برای اینکه آثار انبیا اسباب این شد تا آنها از خوف ملتها یک همچو کارهایی را انجام دهند و خودشان را به این راه بزنند و وارد بشوند که مقاصدشان را پیش ببرند.(صحیفه امام، ج17، ص193)
باقر العلوم ، عاشق جمال حق تعالی
چنانچه عالم آل محمد، صلّی اللّه علیه و آله، و عاشق جمال حق تعالی، جناب باقر العلوم، علیه السلام، صدقه را پس از وقوع در دست سائل میبویید و میبوسید و استشمام رایحه طیبه محبوب از آن میکرد. و خدا میداند برای آن ذات مقدس و عاشق مجذوب چه راحت نفس و سکونت خاطری پیدا میشود، و چه طور آن اشتعالات قلبیه و احتراقات شوقیه باطنیه [را] این عشقبازی خاموش میکرد.( شرح چهل حدیث، ص490)
بالاترین شخصیت تاریخ
«باقر العلوم» بالاترین شخصیت تاریخ است و کسی جز خدای تعالی و رسول- صلی اللَّه علیه و آله- و ائمه معصومین- علیهم السلام- مقام او را درک نکرده و نتوانند درک کرد، از ما است.(صحیفه امام، ج21، ص397)
روایتی از امام در باره حضرت باقر(ع)
حضرت صادق، حضرت باقر، آنها هم، از آنها نقل کردهاند که در یک محلی که داشتند، میرفتند کار میکردند. به حضرت صادق بعضی میگفتند آقا- حضرت صادق شغلش خیلی بود. شغل معنویش زیاد بود و کار تبلیغاتی و کار تعلیماتیاش زیاد بود، مع ذلک، خودش تشریف میبرد به حسب این نقل و در آن جایی که داشت، کار میکرد- به او عرض کردند که خوب، این را به ما واگذار کن. فرمود: من میل دارم که کاری که میخواهم برای خودم بکنم، حرارت آفتاب را در بدن خودم حس کنم. این چقدر ارزش میدهد که یک نفر، که در زمان خودش شخص اول بود و دارای آن مقامات بود، خودش کار میکند و تعلیم میدهد که ارزش کار چی است! (صحیفه امام،ج16،ص 238)
منابع مرتبط:
شرح جنود عقل و جهل
برگزیده ای از کتاب شرح چهل حدیث
سیمای معصومین