رضا امراللهی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران از زمان نخستوزیری مهندس میرحسین موسوی تا پایان ریاست جمهوری آقای هاشمی رفسنجانی بوده است که خاطرههای خود را در این دفتر باز گفته است. وی آغاز مبارزه خود را مربوط به سالهای پایانی دهه 40 که وارد دانشگاه تهران میشود، میداند. در همان سالهای دانشجویی، انجمن اسلامی دانشکده فیزیک دانشگاه تهران را به همراه دیگر دوستان تأسیس و با بزرگانی چون میرحسین موسوی و دکتر محمدجواد باهنر آشنایی پیدا میکند. پس از پایان دوره کارشناسی برای گرفتن مدرک دکترا در رشته فیزیک هستهای به امریکا و ایالت تگزاس سفر میکند که در آنجا نیز با دکتر مصطفی چمران آشنا میشود.
دکتر رضا امراللهی در امریکا به عضویت انجمن اسلامی دانشجویان ایرانی مقیم امریکا در آمده و مبارزه خود را با رژیم، علنیتر و آزادانهتر دنبال کرده است، پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به ایران باز میگردد و پس از پیروزی انقلاب به سمت ریاست سازمان انرژی اتمی منصوب میشود.
امراللهی به تناسب مسئولیت خود در سازمان انرژی اتمی خاطرهها یا بحثهایی درباره چگونگی آغاز فعالیتهای صلح آمیز هستهای، پس از پیروزی انقلاب عنوان میکند که بسیار جالب، خواندنی و قابل تحقیق و استناد، نشان میدهند. به ویژه آنکه پیرامون همین موضوع، دیداری نیز با امام خمینی(س) داشته که همان گونه که پیش از این گفته شد همه خواندنی و شنیدنی هستند. (تاریخ مصاحبه 25/12/76)
خاطرم هست در اولین ملاقاتی که خدمت حضرت امام رسیدم سه تا سؤال از من کردند که در ذهنم حک شده و از یادم نمیرود. حضرت امام اول از همه پرسیدند که آن مسألهای که شاه میگفت، انرژی خورشیدی، چیست؟ خیلی هم زیبا میپرسیدند که من همان جا یکه خوردم که مثلا امام به این ریزهکاریها دقت دارند. آن موقع من مسأله نیروگاههای خورشیدی یا سلولهای خورشیدی و آن چیزی را که تا آن روز بود خدمتشان گفتم.
و مسأله دیگر مسأله فیوژن هستهای که آن موقع هم سر زبانها بود، منتها حالا یک خرده بیشتر شده. من آن چیزی که تا آن روز بود گفتم که این مسأله فیوژن هست. همین که خداوند در خورشید انجام میدهد. و گفتم که این را در حقیقت اگر ما بتوانیم روی زمین پیاده کنیم این نیروگاهها در حقیقت مثل خورشید است. ببینید نیروگاههای خورشیدی فرق دارد، آن انرژی خورشیدی را میگیرد، گرما را میگیرد و آب را گرم میکند فرضا یا بخار درست میکند اما این کاری که خداوند در خورشید انجام میدهد اتمهای سبک را میزند به هم که به این میگویند همجوشی یا گداخت. خب این کاری است که بشر تا این لحظه نتوانسته صنعتش را انجام بدهد چرا؟ آزمایش آن را انجام داده است. البته این رشته، رشته خود شهید چمران هم بوده است.
یکی از سؤالهای حضرت امام این بود و خلاصه پاسخ من هم همین بود که هم انرژی خورشیدی را عرض کردم و هم این گداخت هستهای را. دومین سؤالشان درباره نیروگاههای اتمی بود که من عرض کردم که آن موقع میخواستند 23 تا درست کنند ما حالا دنبالش هستیم که انشاءالله بتوانیم یکیش را انجام بدهیم. سومین سؤال حضرت امام این بود که حالا در حقیقت در چه وضعی هستیم؟ که من گفتم وضعمان این است که زمان شاه یک عده بودند که کار را ول کردند و رفتند و الآن ما در حد خیلی نازلی هستیم که کمکم این کار جلو آمد و تا آن موقعی که ایشان آن سؤال را فرمودند. خب ما واقعا در وضع پایه بودیم که من عین آن واقعیت را خدمتشان گفتم و گزارش کارهایی را هم که تا آن روز شده بود خدمتشان دادم ایشان هم خیلی شاداب شدند.
برایم مهم است که امام خیلی با دقت تمام گوش میدادند و من احساس میکردم به خصوص به آن قضیه تعداد نیروگاهها که شاه میخواست بسازد این چیزها را گوش دادند و هم این قضیه گداخت هستهای و آن انرژی خورشیدی را گوش کردند و من احساس کردم که از آن استقبال کردند. این کل دیدار من بود با ایشان در آن روز که 45 دقیقه یا یک ساعت طول کشید.
نگرششان این بود که من احساس میکردم مثبت است. من یادم است که ایشان یک تشکری کردند و من رفتم. در آن روز کسی همراه من نبود و در همان اتاقی بودیم که ملاقات میشد.
منبع: کتاب عصر جهاد،دوران خدمت، (یادها ـ 20)، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، 1386، صص 63-65
.
انتهای پیام /*