در تقویم کشورمان یازدهمین روز از ماه شعبان المعظم برابر با سالروز ولادت حضرت علی اکبر (ع) نخستین شهید از بنیهاشم در روز عاشورا و شبیهترین مردم به پیامبر اسلام (ص) به عنوان روز جوان شناخته می شود. انقلاب اسلامی ایران نیز با رهبری الهی حضرت امام خمینی (س) با اتکا به خداوند و تکیه بر مردم بویژه جوانان به پیروزی رسید، جوانانی که هر کجا وارد عرصه شدند با نیرو و نشاط خاص و با کمک تجربه پیران خردمند، گره ها گشودند. ضمن عرض تبریک میلاد با سعادت حضرت علی اکبر (ع) و روز جوان توجه خوانندگان محترم را به چند خاطره کوتاه در این خصوص جلب می نماییم:
خاطره ای دارم که آن را حاج آقا میرزا محمدعلی دامغانی که در زمان طاغوت در همدان نماز جمعه برگزار می کرد، برای من تعریف کرد، می گفت: در سالی که حاج آقا روح الله به همدان تشریف آورده بودند و دو ـ سه شبی میهمان من بودند، من به یاد دارم که بعد از خوردن شام ایشان تا اذان صبح مطالعه می کردند، به حدی که یک بار به ایشان عرض کردم: حاج آقا در پاهای مبارکتان دیگر گوشتی نمانده، از بس شبها بیخوابی میکشید،یک قدری هم استراحت بفرمایید،امام فرمودند: حالا که جوان هستم، می توانم کار کنم، روزگاری خواهد آمد که دیگر نتوانم کار کنم، پس هم اکنون باید از فرصت استفاده کرد.
منبع: کتاب پرتوی از خورشید، ص:133، خاطره ای از دکتر سید کاظم اکرمی
**********
به یاد دارم در یکی از روزهای سال 1359 که از اهواز به تهران آمده بودم خدمت حضرت امام رسیدم و صحبتهای گله آمیزی را درباره موضوعی مطرح کردم، ایشان به من فرمودند که: افراد مورد نظرشان را برای تشکیل جلسه خبر کنم، جلسه وسط روز و بدون سابقه تشکیل شد و پیرمردِ جوان دل و پر نشاط و نیرومند، جلسه را در سن هشتاد سالگی بدون اظهار خستگی اداره کردند (چون فرمانده کل قوا ایشان بودند، نه فردی که ما از او شکایت داشتیم) و چون کار برای خدا بود، احساس خستگی نکردند.
یک وقتی (احتمالاً در همین جلسه) یکی از روسیاه هایی که به غلط وارد صفوف اهل ایمان شده بود، چیزی گفت که امام در پاسخ او فرمودند: اگر شما نمی خواهید انجام دهید، کنار بروید، من خودم کارها را انجام می دهم و بارها را بر دوش می گیرم. باور نمی کرد امام اینگونه جوانانه وارد میدان بشوند.
منبع: کتاب پرتوی از خورشید، ص: 230، خاطره ای از حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)
***********
حضرت امام برای علم آموزی به دو نکته حساس شدیداً توجه می کردند: یکی، مصرف نمودن تمام نیرو و همت خود برای علم اندوزی و دوم، انضباط و نظم عملی، پشتکار و کوشش امام به حدی بود که کسانی که امام را از جوانی تا به امروز درک کرده اند حتی یک ساعت بیکاری و یا وقت کشی در زندگی امام پیدا نکرده اند و ایشان را چنان تشنه دانش یافته اند که در تمام عمر گهربارشان حتی لحظه ای کتاب و یا گزارش و سایر اطلاعات گسترده از ایشان جدا نمی شد. ضمناً امام نکات زیر را در فراگیری علم در نظر داشتند:
1. دقت در مورد شناسایی و انتخاب اساتید و معلمان.
2. انضباط در انتخاب اوقات فراگیری علم و ساعتهای مطالعه و مباحثه که از اهمّ موفقیت یک طلبه و دانشجوست.
3. دقت در انتخاب هم دوره ها برای مباحثه و مبادله دروس و نظرها.
4. انضباط در تعیین حدود و ظرفیت طبیعی و جسمی بدون فشار افراطی که نتیجه ای جز سرخوردگی به بار نخواهد آورد.
منبع: کتاب پرتوی از خورشید، ص: 132، خاطره ای از حجت الاسلام والمسلمین محمد علی انصاری